به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، شاید شما هم تصاویری از جاسازی لاشههای دام سنگین در یک تراکتور حامل کود جانوری در سال 1393، جاسازی یک رأس گاومیش در خودروی سمند در سال 1398، جاسازی دو رأس گوساله در خودروی پژو در سال 1399 و نظایر آن را دیده باشید. تصاویری که مربوط به چند متخلف خاص بوده است که بهراحتی از جرم آنها عبور شده است.
چهارشنبه چهارم اسفندماه، خبر دستگیری یک باند سرقت احشام در میانکاله را پیگیری کردیم؛ «رضا ابوطالبی» رییس شرکت تعاونی دامداران میانکاله و فعال محیط زیست با تایید این خبر، به سرقتهای سریالی دامهای سنگین از میانکاله در سالهای مختلف اشاره کرد که تاکنون افزون بر 500 رأس گاو، گاومیش و گوساله از دامداریهای میانکاله به سرقت رفته است.
او با اعلام اینکه تنها در ۶ ماه گذشته، 200 رأس دام از میانکاله به سرقت رفته که ۲۰ راس نیز از دامداری او بوده است، عنوان کرد که در کنار بررسیهای پلیس انتظامی و آگاهی، دامداران متضرر نیز پیگیر ماجرا شدند و این را نیز به گفتهاش افزود که حدسهایی هم درباره سارقان احتمالی داشتیم اما نیاز به مستندات بیشتری بود.
ابوطالبی با اشاره به مشکوکشدن خود و چند تن از همکارانش به عبور یکدستگاه پراید از میانکاله در غروب پنجشنبه هقته گذشته، اظهار داشت که این خودرو توسط رانندهی خانم هدایت میشد و در نهایت نیز خودرویش را در "سارو" نزدیک ایستگاه پلیس متوقف کردیم و فرد مظنون با حضور پلیس دستگیر و تحویل مراجع قضایی شد.
علی ابوطالبی تصریح میکند: از خودروی او بیش از ۲۵۰ کیلوگرم لاشهی یک رأس گاومیش کشف شد و این یعنی یک سرنخ مهم که خیلی زود هم به جرم خود اعتراف کرد. این فرد، عروس آقای (س - ر) معروف به (ش) کارگر یکی از دامداریها بوده است.
رییس شرکت تعاونی دامداران میانکاله از تحقیقات اولیه پلیس گفت؛ از اینکه مشخص شده است کارگر دامداری به همراه دو پسر و دو عروسش با برنامهریزی و بررسی موقعیت دامداریها و ساعات ورود و خروج آنها، دامها را از دامداری بیرون و ذبح، و در نهایت نیز لاشهها را با خودروهای شخصی از میانکاله خارج میکردند.
او البته از دیگر تخلفات این باند سرقت احشام، به قطع درختان در پناهگاه حیات وحش میانکاله اشاره کرد که این مورد، به صورت جداگانه توسط یگان حفاظت منابع طبیعی بهشهر در دست بررسی قرار دارد چه اینکه از محل اسکان آنها در میانکاله علاوه بر پوست احشام و ابزار سلاخی، اسلحه، فشنگ، اره موتوری، و چوب قاچاق از درختان توسکا، طوق واوجا نیز کشف شده است.
پیگیریهای ما نشان میدهد که افراد دستگیرشده با قرار وثیقه یکییکی در حال رهایی از بازداشت هستند و قاضی پرونده خانوم متخلف را با قید وثیقه آزاد کرده است، یکی از اعضای این باند خلافکار خانوادگی و حداقل سه تن دیگر از همدستان آنها متواری هستند.
در میانکاله چه تعداد دامداری با چه تعداد دام، فعالیت دارند؟ «رجب رمضانی» مدیرعامل شرکت تعاونی دامداران میانکاله به خبرنگار اقتصاد ایران میگوید: 90 واحد دامداری با داشتن 2 هزار و 500 رأس گاومیش، 3 هزار رأس گاو، 8 هزار و 500 رأس گوسفند و 900 رأس اسب، در ذخیرهگاه زیستکره میانکاله فعالیت دارند.
به گزارش اکونیوز، گرچه متن سریال سرقتهای احشام در میانکاله رو شده و عاملان آن شناسایی شدهاند اما پایان آن مشخص نیست و باید این موضوع از زوایای امنیتی و اجتماعی مورد بررسی قرار بگیرد. اینکه چگونه میشود صدها رأس دام به صورت زنده و لاشه توسط برخی ذینفعان با سوءاستفاده از اعتماد محیطبانان بهراحتی از این منطقه خارج شود، چرا از کنار جرم این افراد در قاچاق چوب، شکار و قاچاق پرنده و خرید و فروش مواد مخدر به راحتی عبور شده است.
و چه کسانی از جنبه حقوقی پشتیبان آنها بودهاند و از این همراهی چه میزان سود بردهاند. قطعاً افراد مطلع و پنهانسازان این اقدامات تلخ و تأملبرانگیز باید معرفی شوند. واضح است که این سطح از تخلفات بدون کار تیمی و سازماندهیشده امکانپذیر نیست.
سرقت احشام میانکاله موضوع جدیدی نیست. یادمان هست که در سال 1392 نیز گزارشی درباره سرقت دامهای سنگین در میانکاله منتشر و به طور جد پیگیری شده بود. در مسیر بررسیها پلیس متوجه شد که دامهای یک شرکت تولیدی به سرقت رفته اما رئیس این مجموعه، موضوع را به پلیس اطلاع نداده است و همین دلیلی شد تا اقدامات مسوول شرکت زیر ذرهبین قرار بگیرد و در نهایت مشخص شد که این فرد به نام(ر – ر) با همکاری 2 مالخر و 6 کارگر خود، 500 رأس گاو و گاومیش را پس از سرقت سلاخی کرده و به راحتی از میانکاله خارج و به بازار عرضه میکرده است.
در سریال جدید سرقت احشام میانکاله نیز هر بار که متخلفان به دام افتادند و آزاد شدند؛ بار دیگر با ترفند جدیدتری وارد میدان شدند، از خارجکردن دام با خودروهای مختلف شخصی، مجاز ساختن تردد و منحرفکردن ذهن محیطبانان و دامداران از فعالیتهای خود با استفاده از حضور خانوادهها تا آتشسوزی در جزیره، بیرونکردن دامهای سرقتی به صورت لاشه با جاسازی در خودروها، و هموارکردن موانع انتظامی و امنیتی با تطمیع برخی افراد، همه اینها در جای خود قابل بررسی و پیگیری است.
گزارش از آزاده بابانژاد