به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، مسعود یونسیان، در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره انتشار مطالبی درباره میزان اثرگذاری واکسن «سینوفارم» در فضای مجازی، افزود: بر اساس آنچه که در فضای مجازی و رسانهها به عنوان جدول ارائه شده است، اصولاً نمیتوانیم نتیجه گیری کنیم.
وی ادامه داد: در ادبیات علمی و پژوهشی در جهان، معمولاً به گزارشی استناد میکنیم که مفصل باشد و روش جمع آوری و کیفیت دادهها، و شیوه تجزیه و تحلیل، مشخص شده باشد.
یونسیان افزود: نامهای هم از دکتر مقدمی در فضای مجازی منتشر شده است که این مطالعه هنوز کامل نشده است و پس از داوری علمی میتواند مورد استناد قرار گیرد.
وی اضافه کرد: سوال این است که چرا بدون تکمیل مراحل لازم برای تحقیق و نتیجه گیری، این نامه منتشر شده است.
یونسیان افزود: نباید بر اساس بریدهای از یک جدول تحقیقی، قضاوت کنیم و اصولاً به این شیوه ارائه نتایج، استناد علمی و اعتنایی نمیشود.
دبیر کمیته تخصصی اپیدمیولوژی و پژوهش وزارت بهداشت گفت: همچنین باید نتیجه طرحهای متعددی را کنار هم بگذاریم که آیا همخوانی دارند یا خیر؟ زیرا همیشه این احتمال وجود دارد که در دنیای تجربی، خطایی رخ دهد.
وی افزود: هیچ وقت در جهان با یک تحقیق، تصمیم نمیگیرند و سیاستگذاری نمیکنند.
یونسیان گفت: هدف نخست واکسیناسیون، حفظ جان مردم، هدف دوم، کاهش بار مراجعات به بیمارستانها و هدف سوم، ایمنی جمعی است.
وی با اشاره به اینکه تحقیقات باید در جلسات مختلف علمی بررسی شود، افزود: بهترین مطالعات، مطالعات کارآزمایی بالینی است که در چین انجام و منتشر شده است؛ بر مبنای این مطالعات، واکسن سینوفارم ۷۸ درصد از ابتلاء و بیش از ۹۰ درصد از موارد شدید و مرگ، پیشگیری کرده است، اما ایرادی که ممکن است به این مطالعه وارد شود این است که پیش از شیوع سویه دلتا بوده است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: مطالعه دیگری توسط محققان کشور بحرین و دانشگاه کلمبیا درباره اثربخشی واکسنها در پیشگیری از اشکال مختلف ابتلاء به کووید ۱۹ بر روی یک میلیون نفر واکسینه انجام شده است که ۵۶۰ هزار نفر از آنها واکسن سینوفارم دریافت کرده بودند.
یونسیان اضافه کرد: بر اساس این مطالعه، به طور متوسط، واکسن سینوفارم حدود ۵۰ درصد از ابتلاء، حدود ۶۵ درصد از بستری معمولی، حدود ۸۳ درصد از بستری در بخش مراقبتهای ویژه و حدود ۸۷ درصد از مرگ پیشگیری کرده است.
دبیر کمیته تخصصی اپیدمیولوژی و پژوهش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مطالعات دیگری در داخل کشور در حال انجام است و باید همه این مطالعات بررسی شود تا به نتیجه قابل استفاده برای سیاستگذار برسیم.
وی اضافه کرد: امیدواریم در دو هفته آینده بتوانیم نتایج سری دوم از مطالعهای که در ۷ دانشگاه کشور به تفکیک واکسن در حال انجام است خدمت مردم منتشر کنیم.
یونسیان گفت: معمولاً دز یادآور برای کمک به ایمنی است که در طول زمان کم شده است، اما در مورد کسانی که نقص ایمنی دارند هم کمک کننده است. او ادامه داد: توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که سالمندان به ویژه کسانی که واکسن سینوفارم دریافت کردند، دوز سوم این واکسن را نیز دریافت کنند.
وی افزود: مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد ترکیب برخی از واکسنها ممکن است اثربخشی بهتری را داشته باشد، اما در مورد همه ترکیبها هنوز بررسی نشده است.
یونسیان اضافه کرد: پس از اینکه همه جمعیت کشور هر دو دز واکسن خود را دریافت کنند نتایج مطالعاتی بیشتری بیرون میآید و با چشم باز و با سبد واکسن کاملتری برای دز سوم تصمیم خواهیم گرفت.