بررسی علل خرابی فیلتر ممبران تصفیه آب
اقتصاد ایران: یکی از اجزای کلیدی در فرآیند تصفیه آب، فیلتر ممبران است.
این فیلتر به عنوان قلب دستگاه تصفیه آب شناخته شده و با منافذ بسیار ریز خود توانایی بالایی در به دام انداختن طیف وسیعی از آلایندهها را دارد. فیلتر ممبران در شرایط استاندارد میتواند تا حدود 2 سال دوام داشته باشد. با این وجود چه اتفاقی میافتد که این فیلتر پیش از سر رسیدن عمر طبیعی خود خراب شده و عملکرد سیستم را تحت تاثیر قرار دهد؟
تشخیص علت خرابی فیلتر ممبران
پیش از بررسی علل خرابی باید ابتدا بتوانیم آن را تشخیص دهیم. روشهای مختلفی برای تشخیص علت خرابی فیلتر ممبران وجود دارد که عبارتند از:
- تست افت فشار: این تست اختلاف فشار بین ورودی و خروجی فیلتر را اندازه گیری میکند. افت فشار بالا نشان میدهد که ممبران رسوب کرده یا آسیب دیده است.
- تست نقطه حباب: این آزمایش فشاری که در آن حبابهایی روی سطح غشا تشکیل میشوند را تعیین میکند. نقطه حباب پایین نشان میدهد که فیلتر ممبران آسیب دیده است.
- بازرسی بصری: از این تست میتوان برای بررسی آسیب فیزیکی به غشا استفاده کرد. به این منظور باید فیلتر ممبران را از محفظه خود خارج کرده و مورد بازبینی قرار داد.
- بررسی میکروسکوپی: از این آزمایش میتوان برای شناسایی نوع مادهای که در غشا رسوب کرده است، استفاده کرد.
هنگامی که علت خرابی فیلتر غشایی را تشخیص دادید، میتوانید اقداماتی را برای جلوگیری از تکرار مجدد آن انجام دهید. این اقدامات شامل موارد مختلفی مثل استفاده از کیفیت بالای فیلتر ممبران اصل دوپونت، بهبود پیش تصفیه آب ورودی به سیستم یا تمیز کردن و نگهداری مکرر از ممبران باشد.
خرید فیلتر ممبران از آبین با بهترین قیمت
پیشگیری از خرابی فیلتر ممبران
از جمله مهمترین نکاتی که باید برای پیشگیری از خرابی ممبران تصفیه آب و نیاز به شستشو یا تعویض زود هنگام آن مد نظر داشته باشید، باید به موارد زیر اشاره کرد:
- با توجه به کاربرد و شرایط سیستم خود از نوع مناسب فیلتر ممبران استفاده کنید.
- برای حذف مواد جامد معلق، مواد آلی و باکتریها حتما پیش از رسیدن آب به ممبران، واحد پیش تصفیه در نظر بگیرید.
- از فیلتر تنها در محدوده فشار و دبی توصیه شده استفاده کنید.
- فیلتر را طبق دستورالعمل سازنده تمیز کرده و از آن نگهداری کنید.
- عملکرد فیلتر را به طور منظم کنترل کنید. زمانی که فیلتر دیگر مطابق انتظار عمل نکرد، زمان تعویض آن رسیده است.
با رعایت این نکات میتوانید به افزایش طول عمر فیلترهای غشایی خود کمک کرده و از خسارتهای احتمالی جلوگیری کنید.
عملکرد فیلتر ممبران تصفیه آب
سیستم فیلتراسیون غشایی از یک غشای نیمه تراوا برای جداسازی موثر ناخالصیها از آب استفاده میکند. این غشاها مجهز به منافذ ریزی هستند که اجازه عبور مولکولهای آب را میدهند اما به طور موثر آلایندهها را به دام میاندازند. انتخاب نوع غشا به اندازه و ماهیت آلایندههای خاصی بستگی دارد که حذف آنها از جریان آب ضروری است. فرآیند عملکرد فیلتر ممبران را میتوان به دو مرحله اصلی تقسیم کرد:
- پلاریزاسیون غلظت: آلایندهها در طول این مرحله تمایل دارند در نزدیکی سطح غشا جمع شوند. فرآیند تجمع به این دلیل اتفاق میافتد که این آلایندهها معمولاً از نظر اندازه بزرگتر از مولکولهای آب هستند و مانع عبور آسان آنها از غشا خواهند شد. پلاریزاسیون غلظت میتواند منجر به کاهش کارایی فیلتر ممبران شود.
- جریان پاکسازی: این مرحله شامل جریان یافتن آب با هدف خارج کردن آلایندهها از سطح غشا است. جریان پاکسازی با اعمال اختلاف فشار در سراسر غشا ایجاد میشود. این اختلاف فشار، آب را وادار میکند تا از ممبران عبور کند.
چه عواملی باعث خرابی فیلتر ممبران میشوند؟
علل مختلفی موجب خرابی و گرفتگی منافذ (فولینگ) فیلتر ممبران میشوند. عملکرد مطلوب فیلتر ممبران همواره در گرو کیفیت آب ورودی و سایر مواردی است که باید به درستی اندازهگیری شوند. از جمله علل خرابی این فیلترها میتوان موارد زیر را نام برد:
رسوبگیرییافولینگممبران
رسوب به معنی تجمع مواد روی سطح غشا است که در نتیجه مانع عبور آب از فیلتر میشود. منشا رسوب میتواند متفاوت بوده و غالبا شامل مواد جامد معلق، مواد آلی، باکتریها، باقی مانده مواد شیمیایی و همچنین مواد معدنی ایجاد کننده سختی آب میشود. پرداختن به مشکلات رسوب گیری برای اطمینان از عملکرد بهینه فیلتر ممبران اهمیت زیادی دارد.
آسیب فیزیکی: آسیب فیزیکی وارد شده به غشا را میتوان به نیروهای خارجی مختلف از جمله فشار بالا، فعل و انفعالات سایشی یا ضربه نسبت داد. این تنشهای فیزیکی میتوانند یکپارچگی فیلتر ممبران را به خطر بیندازند.
زوالشیمیایی
یکپارچگی ساختاری غشا میتواند به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی موجود در آب به خطر بیفتد. این تخریب شیمیایی منجر به کاهش راندمان فیلتراسیون و در نهایت خرابی فیلتر شود. یکی از مهمترین مواد شیمیایی موجود در آب که باعث خوردگی و خرابی غشای ممبران میشود، کلر است. خوشبختانه فیلتر کربنی موجود در واحد پیش تصفیه دستگاه تصفیه آب، توانایی بالایی در حذف کلر داشته و از این طریق به افزایش طول عمر و دوام فیلتر ممبران کمک میکند.
تزریقنامناسبآنتیاسکالانت
آنتی اسکالانت نوعی ماده شیمیایی پرکاربرد در تصفیه آب است که به عنوان ضد رسوب ممبران نیز شناخته میشود. تزریق دور مناسب این ماده به سیستم میتواند از فولینگ ممبران جلوگیری کند. اگر اجازه ایجاد رسوب روی غشا داده شود، جریان آب محدود شده و در نهایت فیلتر از کار میافتد. استفاده از آنتی اسکالانت نامناسب با فیلتر ممبران و یا حجم کمتر یا بیش از حد مورد نیاز از آن نیز به عنوان یکی از علل خرابی ممبران شناخته میشود.
در مجموع اثربخشی سیستم فیلتراسیون غشایی و عملکرد فیلتر ممبران به چندین متغیر بستگی دارد که شامل اندازه منافذ غشا، اختلاف فشار اعمال شده، سرعت جریان آب و غلظت اولیه آلایندهها در منبع آب است. این عوامل در مجموع بر توانایی سیستم برای تصفیه موثر آب، تأثیر میگذارند.
"این مطلب تبلیغاتی است"