عضو شورای عالی بورس در گفتگو با اکونیوز؛
عمده رفتارها در بورس هیجانی و گذرا است
اقتصاد ایران: عضو شورای عالی بورس گفت: به نظر میرسد در حال حاضر عمده رفتارها در بازار بورس به ویژه در این دو روزه، هیجانی و گذرا است.
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران ،«سعید اسلامی بیدگلی» در گفتگو با خبرنگار اکونیوز افزد: در خصوص وضعیت بازار بورس باید گفت که از دو سه هفته گذشته، به نظر می رسید که فعالان حقیقی بازار و برخی فعالان حقوقی منتظر اصلاح هستند. بنابراین با هر خبر جزئی که منتشر می شد شاهد بودیم بازار دچار یک نوسانات منفی میشد که نهایتا در هفته گذشته، خبری که تا حدودی جدی بود و میتوانست فضا را منفی کند در نتیجه تأثیر نهایی خود را گذاشت.
وی اظهار کرد: پس از آن و پس از چند روز منفی شدن، طبق تئوری های مالی -رفتاری، کسانی که دیر وارد بازار شدند بسیار محتاط رفتار می کنند و به محض اینکه دچار زیان شوند تلاش میکنند خود را به نقطه سر به سری برسانند و از بازار خارج شوند.
عضو شورای عالی بورس بیان کرد: بنابراین همین موضوع باعث شد که یک جو منفی بر بازار بورس غالب شود مبنی بر اینکه به تعبیری حیف شد که به بازار دیر رسیدیم!
اسلامی بیدگلی تصریح کرد: به نظر می رسد که در حال حاضر عمده رفتارها در بازار بورس به ویژه در این دو روزه هیجانی و گذرا است. کما اینکه در روزهای مثبت ِ بازار بورس هم این گونه بوده است. بدین معنا که افرادی را مشاهده می کنیم که حاضر نبودند سهمی را 1000 تومان به فروش برسانند در حالی که اکنون آن را 800 تومان هم فروخته اند به این دلیل که تصور کنند از هر نقطهای خارج شوند میتوانند از این موجِ ریزش در امان بمانند.
این فعال حوزه بورس ادامه داد: در مجموع رفتارهایِ این روزها هیجانی است البته باید بررسی کرد رفتارِ حقوقیهای بزرگ که به ویژه در مورد برخی سهمها نقش حمایتی داشتند چگونه خواهد بود.
اسلامی بیدگلی درباره اظهارنظر سلاح ورزی از اعضای شورای عالی بورس مبنی بر اینکه بخشی از اختلالات بازار معاملات به زیرساختهای نرمافزاریِ کارگزاریها مرتبط است، عنوان کرد: باید به صورت گسترده به موضوع زیرساختهای فناورانه بازار سرمایه بپردازیم. در واقع این موضوع بسیار حائز اهمیت است و ممکن است روزی بازار سرمایه را دچار یک چالش بزرگ و عجیب کند.
وی اشاره کرد: به هر حال هر از گاهی خبرهایی از مسائل و مشکلات در هسته معاملات گرفته تا سامانههای انتقال اطلاعات و سامانههای معاملاتی کارگزاریها منتشر میشود اما به هر حال ممکن است مجموعه بازار سرمایه با چالشی بسیار جدی مواجه کند کما اینکه ما به لحاظ زیرساختهای قانونی هم ضعیف هستیم برای اینکه در زیان ناشی از اشکالاتِ سامانههای معاملاتی، چه کسی مسئول جبران آن زیان است. آیا همه زیان مربوط به سرمایه گذار است یا خیر؟ این مسئلهای جدی است که باید به آن پرداخته شود.
این عضو شورای عالی بورس اضافه کرد: طبیعتا اگر کسی نتواند در این فاصله معاملهای را انجام دهد ممکن است باعث جوّ هیجانی بازار نیز شود.
وی با اشاره به اینکه بخشی از رشدهای بازار بورس نیز هیجانی بوده است، تاکید کرد: بازار سرمایه ایران از مدتها پیش در بخشهایی دارای اضافه قیمت بوده اما به نظر میرسد حلاوتِ سودآوری آنقدر زیاد بود که مردم توجهی نمیکردند و امیدوار بودند که سهم خود را با قیمت بالاتری به فروش برسانند در عین حال حتی سهمهایی که میدانستند ارزش چندانی ندارد را خریداری میکردند.
اسلامی بیدگلی افزود: اساسا رفتارهای روانی جزء جدایی ناپذیر بازارها است به ویژه بازارهایی که این گونه نوسات بالا و غیرعادی دارد. بدین معنا که برخی از سهم ها را شاهد بودیم که در عرض یک سال 20 تا 30 برابر شدند در حالی که در داخل کشور هیچ اتفاقی رخ نداده است. در واقع این قیمتها نه با دلار و نه با تورم قابل توجیه نبوده است. بنابراین همان گونه که در روزهای مثبت جو روانی بسیار حائز اهمیت است در روزهای منفی نیز جو روانی وجود دارد.
وی گفت: به نظر میرسد این دورهای که بازار طی یکسال 15 برابر شده اساسا به پایان رسیده مگر اینکه ما انتظار ونزوئلایی شدن اقتصاد را داشته باشیم که در آن صورت هم درست است ثروت اسمی در بازار افزایش پیدا میکند اما عملا ثروت حقیقیِ همه افراد در جامعه کاهش پیدا خواهد کرد. نکته دیگر اینکه به تدریج به روزهایی میرسیم که سهام را باید انتخاب کرد نه اینکه کل سهام بازار را خریداری کرد.
عضو شورای عالی بورس تصریح کرد: مسئله سوم این است که سرمایه گذاران بتوانند رفتارهای هیجانی خود را کنترل کنند و به اصول مدیریت ریسک روی آورند. البته سیاستگذاران باید بر این موضوع متمرکز شوند که در این گونه مواقع سیاستگذاری هایی را انجام دهد که فروریزش بازار به ایحادِ تنش در بازار منجر نشود.