اقامتگاه هاي بوم گردي در خراسان شمالي + عکس

اقتصاد ایران: توسعه اقامتگاه هاي بوم گردي خراسان شمالي كه مي تواند اشتغالزايي گسترده اي را در نقاط مختلف استان ايفا كند، هم اكنون با چالشي به نام نبود نيروي انساي متخصص و آشنايي كمتر گردشگران از اين نوع اقامتگاه ها مواجه است

به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران ، اقامتگاه بوم گردي اقامتگاهي براي گردشگران است كه ساختار بومي خدمات، محصولات و فعاليت‌هاي گردشگري، ساختار محيطي بوم‌گرا، ساختار مالكيت و مديريت خانوادگي و مشاركت جامعه بومي و در نهايت داشتن ساختارهاي مناسب زيربنايي گردشگري، كه اركان و هسته‌هاي اصلي يك اقامتگاه است، آن را از ديگر الگوهاي اقامتي مانند هتل‌ها و مهمان‌پذيرها متمايز مي‌كنند.

اقامتگاه هاي بوم گردي در محيط هاي طبيعي با رعايت بالاترين سطح ممكن ضوابط زيست محيطي و به شكلي سازگار با معماري و سيماي طبيعي منطقه احداث شده و ضمن حداكثر تعامل با جامعه محلي، زمينه حضور و اقامت طبيعت گران را با كيفيتي قابل قبول و تعريف شده در محيط هاي طبيعي فراهم مي كنند.
اما نبود نيروي انساني متخصص موجب بروز مشكلاتي در راستاي فعاليت اين واحدها شده و كارآيي اين واحدها را پايين آورده است، تعداد افرادي كه در امر آموزش فعالان اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي نيز فعاليت مي‌كنند محدود است،اگر جامعه محلي، نحوه تعامل با گردشگران را آموزش نديده باشند، موجب نارضايتي گردشگران از نحوه رفتار جامعه ميزبان و نيز ارائه واكنش منفي نسبت به رفتارهاي گردشگران از سوي مردم محلي خواهد شد.
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي در اين زمينه گفت:براي توسعه اقامتگاه هاي بوم گردي بايد رسيدگي به تقاضاها تسريع و راهنمايي هاي لازم به متقاضيان براي فراهم كردن شرايط مورد نياز ارائه شود و همچنين براي اخذ تسهيلات كم بهره به آنان به صندوق كارآفريني و اميدمعرفي شوند.
مينا هاشمي مرغزار در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهاركرد: براي توسعه دفاتر مسافرتي هم سعي بر تقويت دفاتر موجود و حمايت از آنها از طريق تسهيلات كم بهره، شده است
وي با بيان اينكه اكنون هشت اقامتگاه بوم گردي و 27 دفتر مسافرتي در خراسان شمالي فعاليت دارند اضافه كرد: اكنون چهار تشكل گردشگري نيز در اين استان با اين اداره كل همكاري دارند كه شامل انجمن صنفي دفاتر مسافرتي، جامعه واحدهاي پذيرايي بين راهي و سفره خانه هاي سنتي، جامعه واحدهاي اقامتي و انجمن حرفه اي راهنمايان گردشگري مي شود.
وي خاطرنشان كرد: در مجموع مبلغ يك ميليارد و 350 ميليون ريال به سه اقامتگاه بوم گردي در استان تسهيلات ارائه شده است.

**عدم همكاري صندوق كارآفريني و اميد براي اعطاء تسهيلات كم بهره
هاشمي مرغزار درباره مشكلاتي كه پيش روي اقامتگاه هاي بوم گردي در خراسان شمالي وجود دارد گفت: از جمله مشكلات مي توان به عدم همكاري صندوق كارآفريني و اميد براي اعطاي تسهيلات كم بهره به رغم انعقاد تفاهم نامه مشترك اشاره كرد.
وي افزود: عدم درك درست از مفهوم و هدف اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي، توجه بيش از حد به توسعه كمي بدون توجه به توسعه كيفي، نبود آموزش در اين حوزه، نبود نظارت اصولي و ارزيابي صحيح، نبود كارشناسان متخصص و آشنا با نحوه اجراي طرح و اعطاي مجوز به افراد فاقد صلاحيت 6محوري هستند كه در بخش قوانين و مقررات مي‌توانند براي توسعه اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي چالش‌زا باشند.
وي ادامه داد: بانيان واحدهاي بوم‌گردي معتقدند تمركز دستگاه هاي دولتي بر افزايش تعداد اين اقامتگاه‌ها، بدون آنكه قواعد و صورت مشخصي براي اين توسعه وجود داشته باشد، حيات طبيعي و هويت اصيل روستاها را به خطر انداخته و اين جريان را كه با هدف توسعه پايدار روستاها آغاز شده بود به انحراف مي‌كشاند. در عين حال، اين مساله چالش‌هاي اقتصادي را نيز متوجه بومي‌ها مي‌كند.
هاشمي مرغزار اظهاركرد: در واقع، تشويق روستاييان به ساخت اين واحدها براي تحقق 2هزار اقامتگاه بوم‌گردي تا پايان برنامه ششم توسعه، اين جريان را از مسير اصلي خود خارج و گردشگران را نسبت به اين دست از اقامتگاه‌ها بدبين خواهد كرد.
وي بيان كرد: فراهم نبودن ديگر زيرساخت‌هاي لازم در مناطق محلي كه پيش‌نياز ورود گردشگران است، در كنار عدم معرفي اين مناطق در شمار مقاصد گردشگري، جوامع محلي اميدوار را از كسب درآمد مطلوب بي‌نصيب خواهد گذاشت.

**آموزش افراد فعال از مهم‌ترين فاكتورها براي ورود به بخش اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي است
وي آموزش افراد فعال در اين حوزه را يكي از اساسي‌ترين و مهم‌ترين فاكتورها براي ورود به بخش اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي دانست و گفت: از آنجا كه احداث اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي بيشتر در مناطق روستايي و تاريخي صورت مي‌گيرد و به‌دليل اينكه زندگي در اين مناطق بيشتر به‌صورت سنتي است و مردم نيز نسبت به فرهنگ و ارزش‌هاي خود حساس‌تر هستند، نياز است سرمايه‌گذاران در اين مناطق در رابطه با اين مسائل آموزش ببينند و با مسائل اجتماعي-فرهنگي و زيست‌محيطي منطقه آشنايي كامل داشته باشند تا بتوانند حداكثر مشاركت جامعه محلي را جلب كنند.
هاشمي مرغزار افزود: با اين‌ وجود گويا در زمينه آموزش از سوي سازمان‌هاي متولي گردشگري برنامه مشخصي طراحي نشده است، كارشناس متخصص در زمينه پياده‌سازي طرح اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي وجود ندارد و همچنين سرمايه‌گذاران در اين بخش بعضا با اصل موضوع آشنا نيستند.
وي ادامه داد: همين موضوع سبب شده استانداردهاي روز دنيا در اين واحدها مورد استفاده قرار نگيرد، بايد كارشناسان متخصص در زمينه پياده‌سازي اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي در كنار سرمايه‌گذاران اين بخش حضور داشته باشند تا با استفاده از تجربيات و مهارت‌هاي اين كارشناسان، توسعه اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي در راستاي دستيابي به اهداف تعيين شده صورت گيرد و كيفيت فعاليت‌هاي اين واحدها افزايش يابد.
هاشمي مرغزار گفت: سرمايه‌گذاران در اين واحدها بايد از افراد واجد تخصص و تجربه لازم در حوزه گردشگري باشند تا بتوانند با استفاده از تخصص و تجربه خود، كارآيي بهتر و بالاتري داشته باشند.

**توجه به مشاركت دادن جامعه محلي از موضوعات مهم در زمينه توسعه اقامتگاه ها است
وي افزود: توجه به مشاركت دادن جامعه محلي و منتفع شدن آنها از ايجاد اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي يكي از موضوعات مهم در زمينه توسعه اين اقامتگاه‌ها است و عدم توجه به اين موضوع مي‌تواند فعاليت اين واحدها را با مشكلاتي مواجه كند.
هاشمي مرغزار بيان كرد: منافع حاصل از فعاليت اين واحدها بايد بين جامعه محلي به‌صورت عادلانه توزيع شود تا آنها تمايل بيشتري به مشاركت با سرمايه‌گذاران داشته باشند.
وي همچنين اظهاركرد: تجربه نشان داده است در غير اين صورت، عده‌اي كه از منافع به‌دست‌آمده منفعتي ندارند، در برابر پيشرفت اين اقامتگاه‌ها ايستادگي مي‌كنند و واكنش منفي نشان مي‌دهند كه باعث به‌وجود آمدن تنش و كشمكش در جامعه محلي مي‌شود. اين در حالي است كه در زمينه نيروي انساني نيز آسيب‌ها و چالش‌هايي از جمله نبود نيروي انساني آموزش‌ديده و آموزش‌دهنده و عدم آموزش و توانمندسازي جامعه محلي پيش روي اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي وجود دارد.

**تعداد افراد فعال در امر آموزش فعالان اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي محدود است
وي تاكيد كرد: نبود نيروي انساني متخصص موجب بروز مشكلاتي در راستاي فعاليت اين واحدها شده و كارآيي اين واحدها را پايين آورده، تعداد افرادي كه در امر آموزش فعالان اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي نيز فعاليت مي‌كنند محدود است، اگر جامعه محلي نحوه تعامل با گردشگران را آموزش نديده باشند، موجب نارضايتي گردشگران از نحوه رفتار جامعه ميزبان و نيز ارائه واكنش منفي نسبت به رفتارهاي گردشگران از سوي مردم محلي خواهد شد.
وي از جمله مولفه هايي كه در فراهم شدن بستر براي توسعه اقامتگاه هاي بوم گردي در خراسان شمالي موثرند به نقش ساير دستگاه ها از جمله بانكها، اماكن نيروي انتظامي، صداوسيما و همچنين آموزش نيروي انساني و سرمايه گذاران اين بخش مي توان اشاره كرد.

**بيش از 100 درخواست براي ايجاد اقامتگاه بوم گردي در خراسان شمالي ارائه شده است
هاشمي مرغزار گفت: تاكنون حدود 1000 جاذبه گردشگري، تاريخي،فرهنگي و طبيعي در خراسان شمالي شناسايي شده است و بيش از 100 درخواست براي ايجاد اقامتگاه بوم گردي در اين استان ارائه شده است .
وي اظهاركرد: گاهي نگراني هايي درايجاد اقامتگاه ها مبني بر اينكه به اقتصاد هتل داران ضربه مي زند وجود دارد، اما اين استدلال غلط است، هرچقدر زيرساخت اقامتي مخصوصا اقامتگاه بومگردي در استان ايجاد شود به توسعه گردشگري استان كمك شاياني مي كند، هر يك از انواع واحدهاي اقامتي مخاطبان خاص خودش را دارد.

**براي معرفي جاذبه هاي خراسان شمالي اقدام چشمگير انجام نشده است
يك استاد دانشگاه در خراسان شمالي در اين زمينه گفت: اين استان از استان هاي بكر و داراي موقغيت طبيعي بسيار زيبا، كوه هاي سربه فلك كشيده، كوير و جنگل و روستاها و دهستان هاي منحصر به فرد است.
مهدي نوري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهاركرد: با تمام اين جاذبه ها در بخش هاي مختلف مانند كشاورزي، گردشگري، اما هنوز نسبت به شناسايي اين مكان ها و موقعيت ها در خراسان شمالي اقدامي چشمگيري انجام نشده است.
وي افزود: در سطح كشور هم به همين شكل است اما در خراسان شمالي اين ضعف بيشتر مشاهده مي شود، در حاليكه كه اگر دست اندركاران مربوطه نگاه ويژه به اين حوزه ها داشته باشند، مي توانند منافع اقتصادي خوبي رابراي اين استان به ارمغان بياورند.
نوري عنوان كرد: خراسان شمالي در مسير جاده آسيايي قرار دارد و سالانه محل عبور ميليون ها مسافر از استان هاي مختلفي است كه به پابوس حرم مطهر امام رضا(ع) مي روند اما اين فرصت هم به تهديد تبديل شده است.
وي ادامه داد: برخي از مسافران كه قصد زيارت حرم امام رضا(ع) را دارند از جاده جنگل گلستان به خراسان شمالي وارد مي شوند اما به علت خطرناك بودن جاده و استاندارد نبودن آن كه به جاده مرگ هم معروف شده، ترجيح مي دهند كه از جاده سمنان عبور كنند.
نوري گفت: تمام اين عوامل باعث مي شود كه مسافران فقط براي چند ساعت استراحت، در خراسان شمالي توقف كنند و از جاذبه هاي اين استان اطلاعي بدست نياورند، كه اين براي استان بسيار نامطلوب است.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: بسياري از مناطق در خراسان شمالي وجود دارد كه هنوز مردم اين استان هم با آن آشنا نيستند، ما دره و كوه هاي بسياري براي كوه نوردي در شهرهاي شيروان و آشخانه داريم، بايد مسئولان مربوطه براي شناسايي اين مناطق به مردم، تمهيدات لازم را بيانديشند.
وي گفت: بايد براي برگزاري تورهاي يك روزه برنامه ريزي شود تا حداقل مردم خراسان شمالي با طبيعت موجود در اين استان و جاذبه هاي آن آشنا شوند و ساعتي از محيط شهري فاصله بگيرند.
وي تاكيد كرد: بايد مراكز فرهنگي در خراسان شمالي كه صدا و سيما هم جزيي از آنها است، براي معرفي اقامتگاه هاي بوم گردي، جاذبه هاي گردشگري، روستاهاي هدف گردشگري، محصولات كشاورزي خاص در برخي از مناطق در استان تلاش كنند.

**تبليغات براي معرفي جاذبه هاي گردشگري در خراسان شمالي بسيار كمرنگ است
مديريت اقامتگاه بوم گردي وصال در روستاي رويين شهرستان اسفراين گفت: براي توسعه بوم گردي در خراسان شمالي بايد به مردم فرهنگ سازي و آموزش هاي لازم ارائه شود، بايد به روستائيان و مردم درباره موضوع توريسم و تاثيرگذاري صنعت گردشگري در رونق اقتصاد و منطقه با برگزاري كلاس هاي آموزشي آگاهي دهيم و مردم اين مناطق را به انجام فعاليت هاي صنايع دستي تشويق كنيم.
علي وصالي افزود: خراسان شمالي جاذبه هاي گردشگري فراواني دارد اما تبليغات موجود براي معرفي اين جاذبه ها به ديگران و توريست ها بسيار كمرنگ و موجب ناشناخته ماندن اين استان شده است.
وي تاكيدكرد: يكي از مشكلات حوزه بوم گردي در خراسان شمالي اين است كه روند اداري براي افرادي كه متقاضي دريافت تسهيلات هستند بسيار سرسام آور است و بايد اين افراد براي دريافت وام ضامن كارمند داشته باشند كه اين براي همه مقدور نيست.
وصالي گفت: همه افراد در روستا نمي توانند براي دريافت تسهيلات كارمند ضامن داشته باشند، كاش مي شد بجاي ضامن كارمند، سند زمين و يا ملك مسكوني را از متقاضيان قبول مي كردند.
اين مسئول اضافه كرد: بايد ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي در روستاها براساس برگزاري كلاس آموزشي، مشاوره و دادن مجوز بوم گردي با توجه به ظرفيت همان منطقه باشد.
وصالي بيان كرد: با ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي در خراسان شمالي براي بسياري از جوانان در روستاها اشتغال زايي مي شود و همچنين با خريداري از محصولات آن منطقه براي روستا درآمدزايي شده و از وجود واسطه ها و دلال ها جلوگيري مي شود.
وي افزود: ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي در خراسان شمالي سبب كمتر شدن مهاجرت ا زروستا ها و حتي مهاجرت معكوس جوانان از شهر به روستاها شده است.
برچسب‌ها :

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ