ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران با گرامیداشت هفته تأمین اجتماعی و شهدای جنگ دوازده روزه گفت: در شرایطی که عراق به ما حمله کرده بود و مردم در شوک بودند. امام خمینی مردم را آرام کردند و کار پیش رفت. در این جنگ نیز ناگهان دیدیم که تعداد زیادی از فرماندهان ما را هدف قرار دادند. در این شرایط نیز رهبر انقلاب به سرعت با انتخاب جانشینان آنها، مدیریت امور را در دست گرفتند.
وی افزود: دشمن میخواستیم با ایجاد فتنه در داخل کشور اهداف خود را پیش ببرد که موفق نشد. زیرا مردم ما با وحدت و یکپارچگی خود به میدان آمدند و دشمن را ناامید کردند.
وی در رابطه با نفوذ دشمن گفت: این نفوذ در بخشهای سیاسی اجتماعی فرهنگی ما میتواند باشد. اما نفوذ در بخش اقتصادی بسیار مهم است.
قوانین به درستی اجرا نمیشوند
وی ادامه داد: ما چهار قانون مهم در کشور داریم که ۲۸ میلیون حقوقبگیر را شامل میشود. اگر این قوانین بهدرستی اجرا شوند، وضعیت این ۲۸ میلیون نفر مطلوب خواهد شد و همانطور که رهبری فرمودهاند، اگر حال مردم خوب باشد، حال نظام نیز خوب خواهد بود.
رئیس کانون بازنشستگان افزود: قانون کار، ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی، ماده ۱۲۵ خدمات کشوری همگی تأکید دارند که باید متناسب با تورم، حقوقها افزایش یابد. اما متأسفانه طی ۳۰ سال گذشته، حقوق بازنشستگان نادیده گرفته شده است. سال گذشته با وجود تورم ۴۵ درصدی، تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش حقوق داشتیم.
وی با انتقاد از عملکرد سازمان برنامه و بودجه گفت: مردم را به سمت نارضایتی سوق دادهاند. برخلاف تأکیدات مقام معظم رهبری بر رفاه عمومی، در تعیین دستمزد توجهی به واقعیت معیشت مردم نشده است.
دهقانکیا افزود: بر اساس ماده ۲۸ قانون تأمین اجتماعی، دولت باید سه درصد از سرانه حقوق را پرداخت کند، اما این تعهد را انجام نمیدهد. همچنین ماده ۱۰ قانون تأکید دارد با ۲۵ سال پرداخت حق بیمه و ۳۰ روز حقوق، امکان بازنشستگی وجود دارد، اما این نیز اجرایی نشده است.
بدهی سنگین دولت و خطر ناترازی در تأمین اجتماعی
وی اظهار داشت: دولت امروز حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تأمین اجتماعی بدهکار است. اگر این بدهی بهموقع پرداخت شده بود، امروز رقم آن چهار برابر نمیشد. به عنوان مثال در سال ۱۴۰۱، دولت ۱۴۱ همت از سازمان خدمات گرفت اما فقط ۸۰ همت پرداخت کرد. در سال ۱۴۰۲، ۲۱۴ همت خدمات دریافت کرد و تنها ۷۵ همت پرداخت شد. امسال نیز تاکنون ۳۴۱ همت خدمات گرفته و ۱۳۰ همت پرداخت کرده است.
دهقانکیا تصریح کرد: اگر دولت قانون را درست اجرا میکرد، ناترازی در سازمان تأمین اجتماعی شکل نمیگرفت. متأسفانه اکنون سازمان برنامه و بودجه به یکی از عوامل نارضایتی مردم تبدیل شده است.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران افزود: در سال ۱۴۰۳، حداقل حقوق ۷ میلیون و ۱۶۵ هزار تومان تعیین شد، در حالی که ۶۰ درصد بازنشستگان حداقلبگیر هستند و ۲۵ درصد نیز فاقد مسکن میباشند. ما نگران آینده سازمان تأمین اجتماعی هستیم و خواستار اجرای دقیق قوانین و سیاستهای کلان ابلاغی رهبری هستیم.
دهقانکیا با اشاره به وضعیت سهام سازمان تأمین اجتماعی، گفت: طبق قانون ساختار رفاه مصوب سال ۱۳۸۳، سهام بانکی تأمین اجتماعی باید تحت نظارت سازمان تأمین اجتماعی باشد. اما در سال ۱۳۸۹ تعداد اعضای هیأت امنای سازمان از ۱۵ به ۹ نفر کاهش یافت که ۶ نفر از آنها نماینده دولت هستند.
وی یادآور شد: با وجود مخالفت رهبری، دولت ۶۷ درصد سهام را برای واگذاری آماده کرد، در حالی که اساساً این سهام متعلق به کارگران است و طبق رأی دیوان عدالت اداری، ۹۷ درصد سهام آن متعلق به سازمان تأمین اجتماعی است.
وی ادامه داد: این سهام سازمان در سال گذشته سودی معادل ۳۵ همت داشت و حدود ۵۰ همت از سرمایههای ما در آن بلوکه شده است. دولت اصرار دارد که این ۶۷ درصد فروخته شود، اما اگر این فروش انجام شود، مبلغ آن را به قیمت سال ۱۳۸۳ پرداخت خواهد کرد.
دهقانکیا گفت: حتی یک بار ۱۵ درصد از سهام برای فروش عرضه شد اما خریداری نداشت. بانک همچنین شرکتهای سودده سازمان را به دلیل عدم پرداخت مطالبات از سوی دولت تصاحب کرده است. یکی از پالایشگاههای سودده را به قیمت ۷ همت خرید و اکنون آن را ۴۸ همت قیمتگذاری کرده است.
وی تاکید کرد: اموال سازمان تأمین اجتماعی متعلق به مردم است و دولت نباید آن را به حراج بگذارد.
افزایش قیمت ارز موجب ۵ برابر شدن قیمت دارو شده است
در ادامه، رئیس کانون بازنشستگان درباره وضعیت دارو گفت: طی دو تا سه سال اخیر، داروهای وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی تهیه میشد اما از سال ۱۴۰۳ ارز نیمایی با نرخ ۲۸ هزار تومان جایگزین شد. وی افزود: این اقدام موجب شد قیمت داروها تا ۱۰ برابر افزایش یابد.
وی ادامه داد: در سال جاری، ارز نیمایی ۵۰ درصد افزایش یافته و داروها تا ۵ برابر گرانتر شدهاند، در حالی که حقوق بازنشستگان تنها ۱.۲ برابر رشد داشته است. بازنشستگان دیگر توانایی تأمین هزینههای درمانی را ندارند.
دهقانکیا با انتقاد از عملکرد مجلس گفت: کمیسیون اجتماعی مجلس نه تنها پیگیر مشکلات نیست، بلکه چهار ماه است حتی پاسخ تماسهای ما را هم نمیدهد. در حالی که وعده داده بودند پیگیر پرداخت ۱۵ همت از بدهی دولت به سازمان باشند.
وی درباره طرح ادغام بیمهها اظهار داشت: قرار است بیمه درمان تأمین اجتماعی با بیمه سلامت و صندوق کشوری ادغام شود و بخشی از بودجه سازمان تأمین اجتماعی در این مسیر هزینه شود. در حالی که این منابع متعلق به تأمین اجتماعی است و ارتباطی با دیگر صندوقها ندارد. اما از آنجا که مدیریت سازمان دولتی شده، امکان مقاومت در برابر این اقدامات کاهش یافته است.
خبرهای جدید از وام بازنشستگان
وی در خصوص وام ضروری بازنشستگان گفت: قرار بود تأمین اجتماعی ۵۰۰ هزار وام ۵۰ میلیون تومانی به بازنشستگان بدهد که گفتند نصف آن یعنی ۲۵۰ هزار نفر را در سال میتوانیم ارائه بدهیم.
دهقان کیا افزود: همچنین قرار شد هر دو ماه ۴۰ هزار وام ارائه بدهند. در نهایت در مرحله دوم سهمیه ۳۵ هزار نفر تأیید شده که بعد از ثبت نام پرداخت خواهد شد. تعدادی هم حدود ۷۰۰ هزار نفر افراد بالای ۸۰ سال هستند که شرایط خاص دارند که جداگانه پرداخت میشود.