ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سیدحسین رضویپور؛ تحلیلگر اقتصادی با اشاره به عدم جهش شدید نرخ ارز در جنگ 12 روزه، اظهار کرد: بخشی از فشار روانی ناشی از احتمال وقوع جنگ یا تشدید تحریمها پیشتر توسط بازار پیشخور شد؛ در واقع تحریک انتظارات از مدتها قبل در بازار شکل گرفت و اثر خود را تا حدی تخلیه کرده بود.
او تأکید کرد: یکی از عواملی که موجب شد زیرساختهای اقتصادی کشور از آسیبهای جدی مصون بماند، قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران بود؛ بهویژه در توانایی هدفگیری مراکز اقتصادی رژیم صهیونیستی. این بازدارندگی، دشمن را از حمله مؤثر به زیرساختهای حیاتی اقتصادی کشور بازداشت که همین موضوع یکی از دلایل حفظ ثبات نسبی بازار ارز بود.
رضویپور با اشاره به موضوع مکانیسم ماشه و تهدیدات اروپا در این زمینه، ادامه داد: اگرچه فعالسازی این مکانیسم به لحاظ حقوقی میتواند زمینهساز فشارهایی باشد، اما تأثیر عملی آن بر افزایش تحریمها چندان جدی نیست.
به گفته او، تجربه برجام نشان داده که حتی با تعلیق تحریمهای شورای امنیت، فشار سیاسی آمریکا بر سایر کشورها باعث حفظ فشار تحریمی شد. بنابراین، آنچه بیشتر موجب نگرانی است، نه تحریمهای جدید، بلکه امکان مشروعیتبخشی حقوقی به اقدامات نظامی آتی در صورت بازگشت قطعنامههای شورای امنیت است.
او بر این باور است: بازدارندگی مؤثر در برابر چنین تهدیدهایی، قبل از هر چیز، نیازمند تقویت توان نظامی کشور و در درجه دوم، حفظ انسجام و وحدت ملی است.
رضویپور گفت: این جنگ، آزمونی بود که ملت ایران از آن سربلند بیرون آمد و اگر روحیه انسجام ملی حفظ شود، بزرگترین عامل بازدارنده در برابر هجمههای احتمالی آینده خواهد بود.
در ادامه، رضویپور به حملات سایبری بیسابقه به دو بانک در جریان جنگ 12 روزه اخیر نیز اشاره کرد و گفت: نظام بانکی باید تمهیدات پیشگیرانهای را از قبل طراحی کند تا دچار هیچ آسیب حتی اندک هم نشود.
وی با تأکید بر ضرورت بازنگری کامل در امنیت سایبری سامانههای بانکی کشور، بهویژه راهاندازی سامانههای پشتیبان (Disaster Recovery) و زیرساختهای امن کوربنکینگ، تأکید کرد و گفت: اینکه هم سامانه اصلی و هم سرور پشتیبان بانک سپه همزمان مورد حمله قرار گرفت، نشان میدهد که تمهیدات لازم توسط این بانک اندیشیده نشده بود.
رضویپور در پایان، عملکرد بانک مرکزی در مهار بحران و جایگزینی سامانهها برای پرداخت حقوق کارکنان را مثبت ارزیابی کرد، اما تأکید دارد: نگاه آیندهنگر و پیشگیرانه در حوزه امنیت سایبری باید در اولویت قرار گیرد تا از تکرار چنین رخدادهایی جلوگیری شود.
انتهای پیام/