ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
مرتضی جوهری در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت دو قلاده سیاهگوش اوراسیایی (لینکس) که در مرکز بازپروری کلاهقاضی نگهداری میشدند اظهار کرد: وضعیت جسمانی این دو سیاهگوش بسیار خوب است و حدود دو ماه پیش به مرکز بازپروری حیات وحش پردیسان در تهران منتقل شدند.
وی توضیح داد: مرکز بازپروری کلاهقاضی برای نگهداری کوتاهمدت سه گروه گونههای حیات وحش شامل پرندگان، گوشتخواران و نشخوارکنندگان طراحی شده اما در حال حاضر تنها فاز مربوط به گوشتخواران فعال است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیطزیست استان اصفهان افزود: با توجه به محدودیتهای این مرکز و حضور گونههای مختلفی مانند گربه جنگلی، پلنگ، شیر و خرس که تا مدتی پیش در این مرکز بودند امکان نگهداری طولانیمدت این سیاهگوشها وجود نداشت.
سیاهگوشها در انتظار بازگشت به طبیعت
جوهری خاطرنشان کرد: در نهایت با مجوز سازمان حفاظت محیطزیست تصمیم گرفته شد که این دو سیاهگوش برای تعیین تکلیف نهایی به مرکز پردیسان منتقل شوند. دفتر حفاظت حیات وحش سازمان تشخیص داد که تصمیمگیری درباره آینده این دو حیوان، از جمله احتمال رهاسازی در طبیعت یا اجرای برنامههای حفاظتی دیگر، از سوی سازمان مرکزی انجام شود.
به گفته وی، احتمال دارد سازمان در حال آمادهسازی قلادههای ردیابی برای این سیاهگوشها یا برنامهریزی برای رهاسازی آنها باشد اما تصمیم نهایی از اصفهان به سازمان حفاظت محیطزیست واگذار شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، موضوع رهاسازی این دو قلاده سیاهگوش در طبیعت و تهیه قلاده و ردیاب برای آنها یکسال پیش در شورای برنامه ریزی استان اصفهان تصویب شد اما اجرایی نشد. از یک سو به دلیل اینکه امکان تهیه ردیاب در ایران نبوده و باید از خارج کشور وارد میشد و از سوی دیگر واردات ردیابهای حیاتوحش با چالشها و موانعی به لحاظ تأمین هزینهها و هم مجوزهای قانونی روبه رو است.
این دو سیاهگوش در تیرماه ۱۴۰۱ توسط خانوادهای دوستدار محیطزیست به یگان حفاظت محیطزیست اصفهان تحویل داده شدند.
فردی قصد داشت این تولههای کمیاب را که از زیستگاه طبیعی شهر داران در شهرستان فریدن جدا کرده بود، بهعنوان توله گرگ در فضای مجازی بفروشد. این سیاهگوشها، شامل یک نر و یک ماده در زمان تحویل در شرایط جسمانی نامناسبی بودند و برای درمان و بازپروری به مرکز کلاهقاضی منتقل شدند.
اکنون پس از دو سال، این دو سیاهگوش در انتظار تصمیم سازمان حفاظت محیطزیست برای بازگشت به زیستگاه طبیعی خود یا اجرای برنامههای حفاظتی دیگر هستند.
سیاهگوش اوراسیایی گونهای کمیاب است که در مناطق کوهستانی غرب و جنوب غرب استان اصفهان و نواحی همجوار با چهارمحال و بختیاری، از جمله کوههای شیدا و پشتکوه موگویی، زیست میکند.
جمعیت این گونه در ایران وضعیت مناسبی ندارد، اما استان اصفهان تنها استانی است که هر هشت گونه گربهسان موجود در کشور در آن ثبت شده است.