ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در دومین نشست (نقش بانکها در رشد و توسعه اقتصاد و امنیت اقتصادی) در جمع تعدادی از کارآفرینان، مدیران و فعالان اقتصادی طی سخنانی به الزام و ضرورت رفع مشکلات سر راه کارآفرینان، تولید و سرمایه گذاری و رشد و توسعه اقتصاد کشور و همچنین شفافیت مالی و عملکرد صحیح و بدون تخلف بانکها پرداخت و گفت: مشکل محوری و اصلی کشور بزرگ و قدرتمند ایران، رشد و توسعه آهسته و لاک پشتی اقتصاد میباشد که غلبه بر این مشکل و موفقیت در این زمینه در گرو دو بخش و دو مورد بسیار مهم میباشد:
* اول، رشد و شکوفایی « تولید و تجارت»
* دوم، امنیت بالای سیاسی و اقتصادی کشور
زیرا چنانچه "تولید" سرعت گرفته و چرخ آن بخوبی به حرکت درآید و به موازات آن نیز بخشهای "تجاری و خدماتی" کشور رشد و نمو پیدا کنند، هم مشکلات معیشتی مردم و اِشتغال جوانان حل میشود و هم موجب استغنای کشور از بیگانگان و دشمنان خواهد شد و حتی میتواند مشکل "ارزش پول ملی" را نیز تا حدود زیادی برطرف و متعاقب خود رونق "بازار و صادرات" را نیز درپی داشته باشد.
وی افزود: به اعتقاد بنده که بارها به آن اشاره کرده ام، قوی و قدرتمند شدن اقتصاد ایران که مقام معظم رهبری نیز به کرات به آن تأکید داشته و دارند، در گرو گردش چرخ تولید، صنعتی شدن و افزایش تولیدات داخلی آنهم تولیداتی با کیفیت عالی میباشد که با عنایت به استعداد و ظرفیتهای وسیعی که در کشورمان وجود دارد و با اراده، همت و خرد جمعی، مدیریت صحیح و تدوین و اِعمال سیاستهای درست میتوان این مسیر را به درستی طی و به اهداف مورد نظر دست یافت.
اما بحث اصلی اینجاست که علیرغم انتظارات و توقعاتی که داریم، این روزها حال تولید و تولیدکننده خوب نیست و چرخ تولید به کُندی میچرخد و متأسفانه کارآفرینان و تولیدکنندگان بدون پشتیبان و غرق در مشکلات میباشند!!
علیپور در ادامه بیان نمود: یکی از بخشها و دستگاههایی که در مسیر شکوفایی اقتصاد و رشد امنیت اقتصادی نقش اساسی و کلیدی را بازی میکنند، صنعت بانکداری و تمامی بانکهای خصوصی و دولتی کشور میباشند که با عملکرد درست، شفاف و قانون مدارانه خود، میتوانند گام مهمی در جهت رضایت مردم و فعالان اقتصادی و همچنین رشد و شکوفایی اقتصاد و بسط و گسترش رونق اقتصادی قدم بردارند و برعکس با عملکرد غلط و متخلفانه، جدای از اینکه جو بی اعتمادی را در جامعه به راه میاندازند بلکه اقتصاد و فعالان اقتصادی را موریانه وار، نابود و امنیت اقتصادی را نیز از بین میبرند!! پس ملاحظه میفرمایید که بانکها چه نقش مهمی را در کشور بازی میکنند و چقدر عملکردشان حساس و مهم است!!
علیپور تشریح نمود: اما چند سالیست که برخی بانکها بجای ارتقاء سطح خدمات و افزایش کیفیت عملکردشان و جلب رضایت مشتریان خویش و رونق اقتصاد و گسترش امنیت اقتصادی، متأسفانه در سرآشیبی قرار گرفته و کارکرد و کیفیت عملیات و خدمات بانکداری شان روز به روز در حال افول و سقوط است، بطوریکه عملکرد ضعیف و غلط برخی بانکها موجب شده تا مشتریان ناراضی و مشکلات اقتصادی کشور افزایش یابد و شاهرگهای اقتصاد کشورمان دیگر به درستی کار نکنند که باید هرچه سریعتر این بیماری درمان و عملکرد بانکداری ایران ترمیم پیدا کند. سعی اینجانب بر این است تا با تحلیلی آسیب شناسانه، عواملی که بر عدم ارتقاء کیفیت خدمات بانکی در ایران موثر بوده اند را شناسایی و برای رفع این عوامل، راه حلهایی را پیدا و پیشنهاد کنیم. هرچند اعتقادم بر این است که احتمالاً برای حل یک مشکل، راهکار مشترک و یگانه و نیز مسیر واحدی وجود ندارد.
وی افزود: سخنان بنده با هدف معرفی شکافهای کیفیت خدمات بانکی و همچنین شناسایی متغیرهای مؤثر در هر شکاف به مطرح که در نهایت پیشنهاداتی نیز برای رفع این شکافها و نقاط ضعف ارائه خواهد شد.
علیپور تصریح کرد: مقدمه فوق الذکر را عرض کردم تا به موضوع این نشست برسیم. همه میدانید که کشورمان ایران از نظر نفت، گاز، معادن مختلف، کشاورزی، آثار تاریخی و تمدن، آب و هوای متنوع و موقعیت جغرافیایی بی نظیر و سوق الجیشی، جزء 10 کشور برتر، غنی و ثروتمند جهان میباشد اما اگر قرار است که جزء کشورهای موفق و پُردرآمد جهان هم باشد، باید از خام فروشی دست برداشته و به صادرات غیرنفتی کالاهای صنعتی و مصرفی روی بیاورد که متولی صادرات غیرنفتی هم فقط بخش خصوصی است. یعنی با به حرکت درآمدن «چرخ تولید» نه تنها غالب مشکلات اقتصادی کشور و اشتغال حل میشود بلکه با افزایش تولیدات صنعتی و مصرفی، زمینه برای صادرات به غالب کشورهای جهان نیز فراهم میشود. "تولید و صادرات" هم فقط با دستان توانمند بخش خصوصی امکانپذیر است ولاغیر.
سبزعلیپور اظهار داشت: مقام معظم رهبری سالهاست که رمز موفقیت اقتصاد ایران و کلید حل مشکلات را دقیق و بخوبی پیدا کرده و به این نتیجه رسیده اند که "تولید" گره گشا و سکوی پرتاب درآمدهای ارزی و ریالی کشورمان میباشد، از همین رو 8 سالی است که تقویت "تولید" و راه اندازی هرچه بهتر "چرخ تولید" را محور "شعار سال" قرار داده اند.
حضرت آیت الله خامنه ای پس از بررسی اوضاع و احوال اقتصادی کشور تا سال 97، برای سال 98 شعار "رونق تولید" سال 99 "جهش تولید" سال1400 شعار "تولید، پشتیبانی ها، مانعزدایی" سال 1401 "تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین" و برای سال 1402 "مهار تورم، رشد تولید" و سال 1403 "جهش تولید با مشارکت مردم" و نهایتاً برای سال 1404 هم شعار "سرمایهگذاری برای تولید" را انتخاب کردند و صراحتاً به سران سه قوا و مسئولین کشور تأکید نمودند که از "تولید" و تولیدکنندگان حمایت کنند و تلاش نمایند تا مانعی بر سر راه "تولید" و تولیدکنندگان بوجود نیاید!!
وی ادامه داد: سران سه قوا نیز به کرات اعلام کرده و دستور داده اند که هیچ کارگاه و کارخانهای نباید بدلیل بدهی بانکی تعطیل و یا مصادره شود و تأکید نموده اند که حفاظت از سرمایۀ کارخانه داران با دستگاه قضا است.
متأسفانه طی سالهای گذشته آنطور که انتظار میرفت به امر «تولید» پرداخته نشد و دولتمردان و غالب مسئولین به اهمیت "گردش چرخ تولید" پی نبرده اند و همین امر موجب شده تا بعضا بجای "رونق تولید" شاهد "رونق دلالی" و رشد قاچاق باشیم و بجای رفع موانع از برابر تولید و تولیدکنندگان و کارآفرینان نیز، شاهد افزایش موانع و بی توجهی به تولید و تولیدکنندگان باشیم که واقعاً جای تأسف دارد که مسئولین به اهمیت فرمایشان رهبری پی نبرده و شعارهای سالها را از قوه به فعل تبدیل ننموده اند!!
سبزعلیپور در ادامه متذکر شد: جهت بیان بهتر موضوع به مطلبی از پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار امام خامنهای (مدظلهالعالی) تحت عنوان (رونق تولید، تنها راه نجات) اشاره و از آن اقتباس میکنم:
رونق تولید، تنها راه نجات:
امروز تولید در کشورمان رواج ندارد یا بهتر بگوییم متداول نیست. افراد کمتر سراغ تولید میروند؛ یک دلیلش این است که زحمت دارد و باید برایش عرق ریخت. به همین دلیل است که باید افراد را به انجام آن تشویق کرد. اما امروز در کشور ما بجای تشویق، تولیدکننده تنبیه میشود، نزدیک به 30 درصدِ درآمد آن با مالیات و بیمه کسر میشود و از آنجائیکه متأسفانه عمدۀ تولیدکنندگان با وام بانکی کارشان رو شروع میکنند، بخش دیگری از درآمدشان صَرف پرداخت اَصل و بهرۀ وامی که گرفته اند خواهد شد و در آخر، از همۀ این مشکلات هم که عبور کنند و بتوانند محصولشان را به بازار برسانند، با اَنبوه محصولات مشابه خارجی ای مواجه میشوند که از طریق واردات بی رویه و قاچاق، بازار را پر کرده اند .
این تنبیه ها برای بخش تولید در حالیست که فعالیتهای غیر مولّد از جمله سوداگری در بازارهایی مانند املاک، خودرو، سکه و ارز با کمترین زحمت سودهای هنگفتی میسازند، خود به خود جذاب هستند و با نگرفتن مالیات توسط دولت جذاب تر هم میشوند و نه تنها سرمایه های مردم بلکه سرمایۀ بانکها را هم به سمت خود میکشند. البته سرمایۀ بانکها متعلق به خودشان نیست. بانکها سرمایه شان را با تبلیغات و وعدۀ سودهای بی زحمت از دست مردم جمع میکنند و با ایجاد شرکتهای صوری این پولها را بعنوان قرض و وام و تسهیلات بانکی به شرکتهای خودشان میدهند و جیب هایشان را پُر میکنند.
اصلاح این رویۀ غلط در اقتصاد باید در دستور کار دولت و مجلس قرار بگیرد. با اصلاح قوانین و ساختارها، زمینه برای رونق تولید فراهم میشود. فعالان اقتصادی که با وجود مشکلات موجود وارد عرصه تولید شده اند باید مورد تشویق و حمایت قرار گیرند و فضای کسب و کار برای آنان بهبود پیدا کرده تا بتوانند ثروت آفرینی کنند.
وقتی در یک اقتصاد، ثروت آفرینی از راه تولید رواج پیدا کند آن اقتصاد میتواند مشکل بیکاری، تورم و کاهش ارزش پول ملی را حل کند. یک نیروگاه بزرگ برق را در نظر بگیرید، تصور کنید علاوه بر اینکه این نیروگاه بتواند مصرف عادی یک شهر را تأمین کند؛ مازاد مصرفش را در باتری هایی ذخیره کنیم. این باتری ها دقیقاً حکم پول در اقتصاد را دارند و وقتی خالی باشند نمیتوانند لامپی را روشن کنند، اما اگر با تولید نیروگاه پر شوند، قدرتمند میشوند و میتوانند هر وسیله ای را به کار بیندازند.
یک اقتصاد مولّد، پر از نیروگاه است و میتواند ارزش پول ملی خود را بالا ببرد. اما یک اقتصاد غیر مولّد، پر از کارخانه های باتری سازی است و در روز هزاران باتری خالی را روانه بازار میکند.
نظام بانکی موجود حکم همین کارخانه های باتری سازی را دارد که با خلق نقدینگی بی ارزش، هم تورم ایجاد میکند و هم ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم را پایین میآورد. کار غلطی که در اقتصاد ما صورت گرفت و اجازه داده شد بصورت بی رویه بانک به وجود آید.
باید گفت رونق گرفتن تولید و مهار کردن عوامل توقف آن، تنها نسخۀ نجات بخش اقتصاد ماست. اگر کار و تولید، سکۀ رایجِ اقتصاد کشور ما بشود، میتواند ظرفیتها و استعدادهای پنهان و بلااستفاده را شکوفا کند و خَزان اقتصاد را به بهار بدل نماید.
افزایش موانع سرمایه گذاری و بی توجهی به تولید و تولیدکنندگان!!
علیپور تصریح نمود: ظاهراً دستهایی در کار است تا اجازه ندهد تولید در این کشور رشد کند، شاید بهبود اوضاع تولید، رفع مشکلات کشور و توسعه اقتصاد، منافع برخی را به خطر می اندازد!!
وی یادآور شد: مقام معظم رهبری علناً بانکها را از بنگاه داری منع نموده و در این راستا رؤسای جمهور پیشین بویژه هم شهید رئیسی ریاست محترم جمهوری سابق سال گذشته در شورای عالی اشتغال چند بار و با صدای بلند تأکید نمودند: اینکه یک بانکی، کارخانهای را برای طلبش مصادره کند، اصلاً درست نیست و هیچ بانکی حق ندارد برای پیگیری مطالباتش، صنایع، کارخانه یا کارگاهی را تعطیل کند، چون تعطیلی واحدهای تولیدی، برخلاف سیاستهای کلان کشور و دولت است.
اما علیرغم این فرمایشات، تأکیدات و دستورات مقامات ارشد نظام، متأسفانه باز هم شاهد این واقعیت هستیم که برخی از بانکها با وجود اینکه هنوز پرونده مطالبات شان در دادگاه در حال رسیدگی میباشد و هیچ حکم قطعی هم ندارند، نسبت به توقیف و مصادرۀ کارخانجاتی که در ایران و حتی در خاورمیانه و دنیا نمونه و برجسته هستند اقدام نموده اند!! صنایعی که در حال حاضر حدود دهها هزار نفر بطور مستقیم و غیرمستقیم در آنها مشغول به کار میباشند و پروژه های عظیم و ملی را در دست اقدام دارند!!
انتظار بر این است که بانکها در سال (سرمایه گذاری برای تولید) از دلسرد کردن کارآفرینان و از ایجاد مانع بر سر راه تولید و سرمایه گذاری خودداری کنند و تفکر حمایت از تولید و تولیدکننده را جایگزین تفکر و سیاستهای غلط پول فروشی و بنگاهداری بکنند!!
علیپور افزود: اصلاً قابل درک و قابل باور نیست که چرا عده ای فقط به منافع خودشان فکر میکنند و "منافع ملی" برایشان ارزشی ندارد. در ارتباط با جلوگیری از توقیف کارخانجات و در جهت پیگیری موضوع، در سالهای گذشته به کرات دستورات و نامه هایی از جانب سران سه قوا به مقامات ذیربط صادر شده که تا آنجائیکه بنده اطلاع دارم هنوز اقدام کارساز و ملموسی در این خصوص صورت نگرفته!! در صورت لزوم اعلام نام صنایع و کارخانجات مورد بحث امکانپذیر میباشد!!
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در پایان سخنانش گفت: برای چندمین بار متذکر میشوم که نباید نسبت به «شعار سال» و فرمایشات رهبری بی تفاوت بود و اجرای آنان را نادیده گرفت و کاری کرد که در انتهای سال به کلمه "متأسفانه" برسیم و بگوییم که شعار امسال نیز از قوه به فعل تبدیل نشد!! حضرت آیت الله خامنه ای در پیام نوروز 1401 خودشان به صراحت اعلام فرمودند که اجرای شعار سال به این معنا نیست که تعدادی تابلو و بیلبورد در سطح خیابانها نصب کرده و فقط روی سربرگ ادارات و وزارتخانه ها "شعار سال" چاپ شود!! بلکه باید هم و غم تمام مسئولین و دولتمردان اجرای دقیق فرمایشات رهبری باشد تا بیانات ایشان در حرف باقی نماند.
در خاتمه مجدداً تأکید و تصریح میکنم مقاومت و مانع تراشی در برابر تولید و تولیدکننده، سرمایه گذاری در کشور و بطور کلی در برابر (شعار سال) آنهم در "سال سرمایه گذاری برای تولید" از طرف هر شخص، هر مقام و مسئول و یا از جانب هر دستگاه و بانکی که صورت پذیرد، خیانتی بیش به کشور و ملت نیست، زیرا خیانت شاخ و دُم ندارد و ایستادگی در برابر رشد و توسعه کشور و رفاه مردم نیز نوعی خیانت میباشد!! ضمناً زندانی نمودن تولیدکنندگان، صاحبان صنایع و کارآفرینان بدهکار به بانکها و همچنین توقیف و مصادره صنایع، کارخانجات و واحدهای تولیدی کشور برخلاف دستور مسئولان بوده و امیدوارم سران محترم سه قوه و رئیس دستگاه قضا نسبت به عملکرد غلط و خودسرانۀ مدیران برخی از بانکها در تعطیلی صنایع واکنش نشان داده و از اقدامات نادرست آنان جلوگیری نمایند.
انتهای پیام/