ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها- محدثه جوان دلویی: سیام اردیبهشت ماه روز ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت، از سوی مقام معظم رهبر ایران بهعنوان روز ملی جمعیت در تقویم رسمی ایران به ثبت رسید. در تقویم هفته جوانی جمعیت امروز به نام وفاق ملی برای ایران جوان نامگذاری شده است.
حجت الاسلام رضا براتی زاده رئیس کل دادگستری خراسان شمالی و امام جمعه موقت بجنورد، جمعه گذشته بر زمین نماندن درخواست مقام معظم رهبری برای افزایش جمعیت تاکید کرد و خواستار نگاه ویژه مردم و مسئولان استان به این امر شد. گزارش پیش رو نظرات برخی از دانشگاهیان و فرهیختگان و البته مدیران خراسان شمالی نگاه جدیدی به موضوع فرزند آوری دارند.
برکت خانه و خانواده
امیر امانی عضو هیئت علمی و معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی صاحب ۳ فرزند است و میگوید: فرزند اولم با دومی ۱/۵ سال و دومی با سومی ۹ سال فاصله دارد.
او که جز دانشمندان برتر دنیا ست میگوید: اعتقاد من این است که فرزند یعنی برکت و پویایی و بنابراین فرزند بیشتر در خانه یعنی برکت و پویایی بیشتر در خانواده است.
وی ادامه میدهد: نظر همسرم نیز بر فرزند آوری هست و رشد ابعاد شخصیتی بچهها و افزایش توانمندی آنها را در گرو داشتن فرزندان کوچکتر میدانند.
حسین اختر دل دستیار اطفال و همسرش مرضیه صاحب نسق عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی و دندان پزشک اطفال، صاحب ۴ فرزند هستند.
اختر دل با اشاره به اینکه پایه اصلی نگاه به فرزند آوری مسائل مالی است، تاکید میکند: وجود فرزند به زندگیها برکت میدهد و بسیاری از افرادی که عنوان میکنند وضع زندگیمان خوب نیست در واقع این گونه نیست و عقیده دارم الان خیلی از افراد به دلیل راحت طلبی و تنبلی از موضوع داشتن فرزند سرباز میزنند.
وی که پدر حامد متولد سال ۸۹، محمدمهدی متولد سال ۱۳۹۴، آزاده متولد سال ۱۳۹۶ و علیرضا متولد سال ۱۴۰۰ است، عنوان میکند: اینکه فکر کنیم ما با فرزند بیشتر داشتن، مشکلاتمان بیشتر و تفریحاتمان کمتر میشود، این طور نیست، بستگی به اعتقاد هر فردی دارد که به داشتن فرزند چگونه نگاه کند.
او با اشاره به اینکه مقید هستم که باید همه انسانها در زندگی خود تلاش و پشتکار داشته باشند، اظهار میکند: پیشنهاد میکنم بنیادی مخصوصاً در خراسان شمالی برای بحث تسهیل در امر ازدواج و فرزند آوری ایجاد شود و به خانوادههای که به هر دلیل مشکل دارند، طرحها و خدماتی از قبیل اعطای جهیزیه یا واحدهای مسکونیهای با متراژ کم در اختیار زوجهای جوان داده شود.
امید تازه گرفتم
محمدرضا جمعهزاده، پزشک متخصص طب اورژانس، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، پدر دو پسر به نامهای محمدمهدی و محمدصالح (۱۰ و ۸ ساله) و دو دختر به نامهای رایحه و رو شنا (۴ و ۱ ساله) است. او میگوید: هر بار که پدر شدم، حس خاصی را تجربه کردم. با تولد هر فرزند، امیدی جدید و تلاشی مضاعف در من شکوفا شد. میتوانم بگویم با تولد هر فرزند، خودم هم رشد کردم.
او خطاب به بسیاری از پزشکان جوان که از داشتن فرزند واهمه دارند، تاکید میکند: به خدا توکل کنید. داشتن فرزند را در جوانی آغاز کنید. در این سن، توان تربیت و ارتباط مؤثر بیشتر است. یک فرزند داشتن گاهی دشوارتر از چند فرزند است چون باید نقش همبازی، خواهر و برادر و همه چیز را برایش ایفا کنید.
جمعه زاده میگوید: رشد و تکامل شخصیام، وجود چهار فرزندم بود. اگر به گذشته بازگردم، حتی فرزندان بیشتری خواهم داشت.
او میگوید: از نگاه یک پزشک، کاهش نرخ باروری تنها دلایل اقتصادی ندارد، مسئله اصلی، تغییر باورهاست. فرهنگ باید تغییر کند، آگاهی باید افزایش یابد و البته شرایط معیشتی نیز مهیا شود.
محمد حاتمی رئیس مجتمع آموزش عالی اسفراین و دانشمند برتر دنیا یک دختر ٣ ساله دارد و میگوید: قطعاً داشتن فرزند را نعمت و برکت میدانم و در صورت مهیا شدن شرایط اقتصادی، افزایش تعداد فرزندان را مناسب میدانم.
فرزند بیشتر در شرایط ایده آل
عضو هیئت علمی دانشگاه بجنورد و پدر ۴ فرزند است، او عنوان میکند: من همچنان مستأجر هستم و ماهانه ۱۰ میلیون تومان بابت اجاره بها میپردازیم.
وی که تمایلی به ذکر نامش در گزارش ندارد، میگوید: حدود ۲۴ سال قبل در زمان دانشجویی با خانم و فرزند اولم در تهران زندگی کردم و چون حقوقم از کار دانشجویی فقط ماهی ۳۰ هزار تومان بود، با این حال از اینکه در زمان دانشجویی ازدواج کرده بودم و یک فرزند داشتم خیلی خوشحال بودم و در روحیهام خیلی تأثیر داشت.
او اضافه میکند: بیشتر از خودم، بچههایم دوست دارند بچه کوچکی داشته باشیم و خودم هم به فرزند پنجم فکر کردم و به نظرم در شرایط ایده ال میشود چند فرزند داشت.
وی درباره برنامه یک روز زندگیاش عنوان میکند: اکثر روزها از ساعت ۷.۵ صبح تا ۷ شب سر کار هستم. با این حال شبها حتماً با دختر پنج سالهام بازی میکنم. دختر دیگرم کلاس نهم هست و اکثر شبها سوال درسی دارد و جواب میدهم. پسرم دانشجوست و آن برای درسها و مباحث کاریش از من مشورت میگیرد و دختر بزرگم در مشهد دانشجو هست.
غلامرضا شفیق مدیرکل بحران استانداری خراسان شمالی طرفدار سرسخت فرزند آوری است، او میگوید: سه فرزند دارم که اولی و دومی اختلاف سنی سه سال دارند که در حال حاضر دانشجو هستند و فرزند سوم اختلاف سنی ۱۱ سال با دومی دارد که به نظرم خیلی زیاد است.
او اضافه میکند: همیشه موافق افزایش فرزند بودم ولی اختلاف سنی نباید زیاد باشد.
کار تمام وقت را انتخاب کردم!
یکی از مدیران جوان خراسان شمالی که در سال ۱۳۹۷ ازدواج کرده و اما فرزندی ندارد، میگوید: ابتدای زندگی مشترک، مشغله کاری برایم ایجاد شد و همزمان با سمتی که داشتم که بین کار تمام وقت و خانواده اولی را فعلاً انتخاب کردیم و الان هم همینطور، شب و روز دغدغه کاری دارم.
او اضافه میکند: اگر بتونیم از پس این مسئولیت درون خانواده بر بیایم هم حتماً فرزند دار شدن را مد نظر قرار میدهم.
مدیران پیشقدم باشند
اعظم الهامی مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خراسان شمالی ۴۳ ساله و صاحب دو فرزند پسر ۱۶ و دختر ۱۰ ساله است و خودش میگوید: تمایل دارم ۲ فرزند دیگر هم داشته باشم و حتی شده سرپرستی کودکانی را برعهده بگیرم.
وی عقیده دارد: بشخصه به مدیران استان در برخی از جلسات گفتهام که اول خودشان برای ترویج فرزند آوری پیشقدم باشند.
الهامی با اشاره به اینکه باید فرهنگ ترویج فرزند آوری در میان قشر نخبه و دانشگاهی افزایش یابد، ادامه میدهد: موضوع مورد بحث در باب جوانی جمعیت این است که متأسفانه قشر مرفه کمتر از این موضوع استقبال میکنند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خراسان شمالی، عنوان میکند: جمعیت، ستون فقرات هر جامعهای است. اگر این ستون تضعیف شود، پایههای توسعه، فرهنگ، امنیت و اقتصاد نیز لرزان خواهد شد.
الهامی با تاکید بر اینکه آمارها نشان میدهند که نرخ رشد جمعیت به پایینترین سطح خود در دهههای اخیر رسیده است، تصریح میکند: اگر این روند ادامه یابد، آیندهای پر از نگرانی در انتظارمان خواهد بود.
وی تاکید میکند: ما نیازمند برنامهریزی دقیق برای تشویق به فرزند آوری، حمایت از خانوادهها، تأمین مسکن، اشتغال و تسهیلات آموزشی برای نسلهای آینده هستیم.
الهامی اضافه میکند: باید نگرشها را اصلاح کنیم. جوانی جمعیت نه تنها یک ضرورت ملی بلکه یک وظیفه انسانی و اسلامی است.