ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر- گروه استانها-نسیم راوند: توتابی یا بلوبری یک گیاه با میوهٔ سَته از سرده سیاه گیله است.
این سرده سیاه شامل سیاه گیله، هاکلبری و توت خرس نیز میشود.
گونهای که میوههایش در بازار تحت نام بلو بری به فروش میرسد بومی نواحی آمریکای شمالی است که در دههٔ ۱۹۳۰ به اروپا معرفی شده است.
این میوه برخلاف اندازه کوچکی که دارد، سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است که سلامت بدن را تضمین میکنند، پیشگیری از بیماریهای قلبی، کنترل دیابت، تضمین سلامت پوست و مو و بهبود عملکرد مغز از مهمترین خواص این میوه کوچک است.
قیمت این محصول در بازار کیلویی ۳ میلیون است و با فرآوری آن میشود مربا، شربت و لواشک هم تولید کرد.
تولید ۱۰ تن بلوبری در هکتار
در حال حاضر سطح زیرکشت این میوه کوچک اما پر خاصیت در استان کهگیلویه و بویراحمد ۱.۶ هکتار است و کشت آن به عنوان یک محصول اقتصادی و ارزآور از سال ۱۳۹۸ در استان شروع شده است.
در همین خصوص معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: کشت بلوبری که از سال ۱۳۹۸ در استان آغاز شده است.
کشت بلوبری در بسیاری از حیطهها از جمله رکورد تولید ۱۰ تن در هکتار، کشت در محیط کنترل شده و همچنین برداشت خارج از فصل میوه بلوبری، واردات و تأمین ارقام تجاری روز جهانی نهال بلوبری، امکان سنجی و کشت ارقام شمالی با نیاز سرمایی بالا در فضای باز برای اولین بار در کشور، از استانهای دیگر با سطح کشت بالاتر پیشی بگیرند.
شهرام عسکری با بیان اینکه در حال حاضر ۲ درصد بلوبری کشور در این استان تولید میشود، گفت: سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و توسعه کشت محصولات جدیدالورود همیشه مورد حمایت جهاد کشاورزی بوده و این رویکرد با جدیت بیشتر در سال سرمایه گذاری برای تولید ادامه دارد.
بویراحمد اولین تولید کننده بلوبری
فرماندار شهرستان بویراحمد هم در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: شهرستان بویراحمد اولین تولید کننده بلوبری در ایران را شاید بتوان اولین تولید کننده این محصول بیان کرد.
منوچهر محمدی اظهار کرد: کشت این محصول در روستای نرهگاه شهرستان بویراحمد انجام شده است و به عنوان یک روستای الگوی مولد نشان میدهد که چگونه اقتصاد دانشبنیان میتواند تحولی بزرگ در کشاورزی ایجاد کند.
وی افزود: تولید بلوبری در این منطقه نه تنها انگیزه بخش دیگر روستاها است بلکه ظرفیتی بینظیر برای سرمایهگذاری محسوب میشود.
فرماندار بویراحمد از برنامهریزی برای معرفی یاسوج بهعنوان شهر بلوبری خبر داد و بر ضرورت حرکت به سمت کشاورزی گلخانهای و اقتصاد دانشبنیان تأکید کرد.
وی گفت: باید این محصول را در گفتمان عمومی خود بگنجانیم و از تمام ظرفیتها برای توسعه آن استفاده کنیم.
فرماندار شهرستان بویراحمد با اشاره به نقش کشاورزی سنتی معیشتی در برخی مناطق اظهار کرد: متأسفانه ارزش افزوده پایین در بخش کشاورزی سنتی انگیزه سرمایهگذاری را کاهش داده است.
وی تاکید کرد: با توسعه کشتهای نوین مانند بلوبری این فرصت را داریم تا با جذب سرمایهگذاران تحولی اساسی در اقتصاد منطقه ایجاد کنیم، کشاورزی گلخانهای نهتنها امنیت تولید را افزایش میدهد بلکه با مدیریت بهینه آب مصرف این منابع حیاتی را به حداقل میرساند
ارزش افزوده در تولید بلوبری
استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در این رابطه گفت: بلوبری یک محصول استراتژیک است و کهگیلویه و بویراحمد از جمله استانهایی است که ظرفیت تولید این محصول را دارد و سرمایه گذاری در گلخانه بلوبری ارزش افزوده حدود ۲۰ برابری دارد.
یداله رحمانی با تاکید بر اینکه باید به توسعه کشت محصول بلوبری به ویژه به صورت گلخانهای کمک و حمایت کنیم، اظهار کرد: جهاد کشاورزی مقدمات کار برای تأمین و توسعه ۱۳ هکتار را فراهم کند.
وی تصریح کرد: هم اینک حدود ۳۷ هکتار گلخانه داریم که پیگیری و تلاشها بر این است ظرف یکسال آینده به دو برابر افزایش یابد که توسعه بلوبری به ۲ هکتار مورد تاکید است.