تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : استان‌ها
لینک : econews.ir/5x4007549
شناسه : 4007549
تاریخ :
«حوزه‌های علمیه» موتور محرک انقلاب و بنیانگذار تمدن نوین اسلامی اقتصاد ایران: اراک- حوزه‌های علمیه به عنوان موتور محرک انقلاب در شکل‌گیری این نهضت تاریخی و تأثیر آن بر مسیر تحقق تمدن اسلامی نقش کلیدی دارند.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: انقلاب اسلامی ایران نه تنها یک تحول سیاسی، بلکه حرکتی عمیق و ریشه‌دار در فرهنگ دینی و سنت علمی تشیع بود که در این مسیر، حوزه‌های علمیه نقشی بی‌بدیل و بنیادین ایفا کردند و این نهاد دینی، با پیشینه‌ای هزار ساله، توانست با اتکا بر فقه پویای شیعی، نهضتی مردمی و دینی را هدایت کند و به موتور محرک تحول اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در ایران بدل شود.

در سال‌های منتهی به انقلاب، حوزه علمیه قم و دیگر حوزه‌های فعال کشور با صدور بیانیه‌ها، انتشار کتاب‌های روشنگرانه و ایراد سخنرانی‌های افشاگرانه، بستر آگاهی‌بخشی عمومی را فراهم کردند و این فعالیت‌ها موجب افزایش مشروعیت و مقبولیت اجتماعی روحانیت انقلابی شد.

حوزه‌های علمیه؛ موتور محرک انقلاب و بنیانگذار تمدن نوین اسلامیبسیاری از علما و طلاب، همچون امام خمینی (ره)، شهید آیت‌الله مطهری و شهید آیت‌الله بهشتی، با تکیه بر فقه سیاسی و اصول اصیل دینی، گفتمان عدالت‌خواهی و استقلال‌طلبی را در سطح جامعه نهادینه کردند.

حضور روحانیون در صف اول مبارزات و پذیرش هزینه‌هایی مانند زندان، تبعید و حتی شهادت، بر پیوند عمیق مردم و مرجعیت دینی صحه گذاشت و باعث شد انقلاب اسلامی، برخلاف دیگر جنبش‌ها، از پشتیبانی عظیم توده‌های مؤمن و متدین بهره‌مند باشد.

با پیروزی انقلاب، نقش حوزه‌ها تنها به هدایت معنوی محدود نماند، بلکه به حوزه‌های قانون‌گذاری، سیاست‌گذاری و مدیریت فرهنگی نیز گسترش یافت و تدوین قانون اساسی بر مبنای فقه اسلامی، حضور علما در مجلس خبرگان و مشارکت حوزه در نهادهای کلان کشور، نمونه‌ای از این حضور گسترده است، همچنین حوزه‌های علمیه با تربیت نیروهای متخصص و متعهد، توانستند کادرسازی هدفمند برای اداره کشور پس از انقلاب را تحقق بخشند.

یکی از اقدامات مهم، تعامل با دانشگاه‌ها و شکل‌گیری مفهوم "وحدت حوزه و دانشگاه" بود که نتیجه آن تربیت نسلی آگاه، انقلابی و علمی در میان دانشجویان و اساتید کشور شد و این پیوند، نه تنها مرز میان علم و دین را از بین برد، بلکه بنیانی نو برای پیشرفت علمی و معنوی ایران ایجاد کرد.

بی‌تردید، حوزه‌های علمیه با بهره‌گیری از ظرفیت‌های رسانه‌ای، دانش‌پژوهی روزآمد، ارتباط‌گیری با جوامع جهانی و حضور مؤثر در عرصه‌های اجتماعی، گفتمان انقلاب را بازتولید و تقویت می‌کنند و خواهند توانست در مسیر تحقق هدف بلندمدت تمدن نوین اسلامی نیز نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشند؛ تمدنی که مبتنی بر معنویت، عدالت، عقلانیت و استقلال است و در آن، حوزه‌های علمیه نقش قطب‌نمای فکری و فرهنگی را ایفا می‌کنند.

رسالت حوزه‌های علمیه، تبیین فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) و رشد معنویت در جامعه است

مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تعامل و هم‌افزایی بین حوزه و دانشگاه در ۲ بخش عمومی و اقتصادی امری ضروری است تا پیشرفت‌های علمی و معنوی حاصل شود.

حجت الاسلام احمد میرمهدی افزود: حوزه علمیه امام خمینی (ره) به عنوان قدیمی‌ترین مدرسه علمیه در اراک، همچنان در تربیت طلاب و علمای علوم دینی نقشی تأثیرگذار دارد.

وی گفت: این مدرسه که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به نام مدرسه علمیه امام خمینی (ره) نامگذاری شد، بیش از ۲۰۰ سال پیش و همزمان با بنای مجموعه تاریخی بازار اراک به عنوان اولین بنای شهر اراک احداث شد.

حوزه‌های علمیه؛ موتور محرک انقلاب و بنیانگذار تمدن نوین اسلامی

حجت الاسلام میرمهدی گفت: رسالت حوزه‌های علمیه، تبیین فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) و ارتقا و رشد معنویت در جامعه است و باید اذعان کرد تربیت نسل جوان و با بصیرت کنونی، بدون پیروی از مکتب اسلام و تشیع امکان پذیر نیست.

وی تاکید کرد: تمام مراکز علمی و تربیتی باید از منابع با ارزش حوزه‌های علمیه، علما و مراجع و به ویژه رهنمودهای رهبر معظم انقلاب استفاده کنند.

مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک گفت: نقش حوزه‌های علمیه در مبارزه با فساد، روشنگری و تبیین حقایق و هدایت نهضت مطالبه گری به سمتی که متناسب با اهداف انقلاب اسلامی پیش رود، کلیدی است.

حجت الاسلام میرمهدی با بیان اینکه ایران اسلامی به عنوان طلایه دار مذهب مقدس تشیع باید در ارائه علوم اسلامی سرآمد تمام کشورهای مسلمان نشین باشد، گفت: انتظار است حوزه‌های علمیه در بخش‌های های دانشی، مهارتی و اجتماعی در گام دوم انقلاب بیش از پیش آماده باشند.

مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) گفت: حوزه‌های علمیه، نقش تأثیرگذاری در توسعه اخلاق اسلامی و ایستادگی در برابر هجمه‌های فرهنگی و توطئه‌های دشمنان بر عهده دارند.

حجت الاسلام میرمهدی بیان کرد: انجام فعالیت‌های علمی و تربیتی حوزه علمیه امام خمینی (ره) با هدف ارتقای سطح دانش دینی و فرهنگی جامعه، با هدف تربیت نسل جدید، مورد توجه ویژه است.

پرچم هدایت، روشنگری و سامان‌دهی مردم در اختیار علمای دینی

مدیر حوزه علمیه الغدیر نراق در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: حوزه‌های علمیه سنگر دفاع از دین در برابر جنگ نرم هستند.

حجت‌الاسلام محمد فروغی، با اشاره به جایگاه تاریخی و نقش بی‌بدیل حوزه‌های علمیه در هدایت دینی جامعه، اظهار کرد: از دیرباز، حوزه‌های علمیه با بهره‌گیری از معارف اسلامی، مسئولیتی الهی و تاریخی از سوی پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) بر عهده داشته‌اند به طوری که پس از غیبت کبری امام زمان (عج)، این علمای بزرگ و برجسته بودند که پرچم هدایت، روشنگری و سامان‌دهی امور دینی مردم را در دست گرفتند.

حوزه‌های علمیه؛ موتور محرک انقلاب و بنیانگذار تمدن نوین اسلامی

وی با اشاره به شکل‌گیری و رشد حوزه علمیه قم گفت: حوزه علمیه قم با همت و تلاش‌های علمی مرحوم آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی و سپس با تقویت و مدیریت مرحوم آیت‌الله بروجردی، به یکی از مراکز مهم تولید علم، فقه و اخلاق اسلامی در جهان تبدیل شد و این حوزه با تربیت شاگردان ممتاز و برجسته، تأثیر بسزایی در جامعه داشت.

حجت الاسلام فروغی با اشاره به اقدام بی بدیل تاریخی امام خمینی (ره) ادامه داد: در میان علمای بزرگ، امام خمینی (ره) با نگاهی عمیق به فقه سیاسی و اجتماعی اسلام، تحولی عظیم در ساختار حوزه‌های علمیه و نیز در جامعه ایران پدید آورد و ایشان با قیامی الهی و مردمی، انقلاب اسلامی ایران را رهبری کرد و رسالت پیامبران و اولیای الهی را در عصر غیبت ادامه داد که به برکت این انقلاب، معارف ناب شیعه، احکام اسلامی و فرهنگ اهل‌بیت (ع) در سراسر جهان منتشر شد.

مدیر حوزه علمیه الغدیر نراق افزود: حوزه‌های علمیه در حقیقت سنگرهایی هستند که در برابر شبهات، هجمه‌ها و توطئه‌های فرهنگی دشمنان اسلام مقاومت می‌کنند و امروزه این سنگرهای فکری و معرفتی، نقش مهمی در پاسخ‌گویی به سوالات و دغدغه‌های نسل جوان دارند و این نقش، با گسترش رسانه‌ها و فضای مجازی، اهمیت دوچندانی یافته است.