تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصادی
لینک : econews.ir/5x4004374
شناسه : 4004374
تاریخ :
عطر صدر ـ ۲۶| روایت سید محمدحسین فضل‌الله، از شهید صدر - ۱ اقتصاد ایران: مرحوم آیت‌الله سیدمحمدحسین فضل‌الله، شخصیت برجسته شیعی لبنان، مدت‌های زیادی با خانواده صدر، ازجمله شهید صدر و برادر بزرگتر او سیداسماعیل آشنا بوده است. مطلب زیر، گزیده یکی از گفت‌وگوهای او درباره شهید صدر است.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ آیت‌الله سید محمدحسین فضل‌الله، فقیه برجسته و مرجع تقلید شیعیان لبنان، در روز 16 نوامبر 1935 میلادی (1314 شمسی / 1354 قمری) در نجف اشرف، در خانواده‌ای ریشه‌دار، چشم به جهان گشود. پدرش، سید عبدالروف فضل‌الله، از شخصیت‌های شناخته‌شده حوزه بود. دوران کودکی‌اش در فضای علمی و معنوی حوزه نجف سپری شد؛ نخست در مکتب‌خانه به فراگیری قرائت قرآن و مهارت‌های ابتدایی پرداخت و سپس در مدرسه‌ای تازه‌تأسیس به سبک جدید موسوم به «منتدی النشر» ادامه تحصیل داد. اما عطش علمی او به سرعت او را از آموزش رسمی مدارس به حوزه علمیه کشاند.

تحصیلات حوزوی فضل‌الله تحت نظارت پدر آغاز شد و سپس نزد استادانی چون شیخ مجتبی لنکرانی، سید ابوالقاسم خویی، سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی و شیخ حسین حلی تکمیل شد. او همچنین با تأکید استاد خویى، فلسفه را نزد مرحوم بادکوبه‌ای و به مدت پنج سال نزد آیت‌الله سید محمدباقر صدر فراگرفت. فضل‌الله از نوجوانی طبعی نقاد داشت؛ چنان‌که در سفر نخستش به لبنان در سال 1952، در آیین یادبود علامه سید محسن امین عاملی قصیده‌ای سرود که متنی سیاسی، وحدت‌طلب و ضداستعماری بود و تحسین مطبوعات لبنانی را برانگیخت.

بیشتر بخوانید

 مبارزه نظامی شهید صدر با صدام
 شهید صدر، ولایت فقیه و حکومت اسلامی

او در سال 1966 با دعوت جمعی از فعالان مذهبی بیروت، به لبنان مهاجرت کرد و در منطقه نبعه ساکن شد. از این تاریخ، فضل‌الله فعالیت‌هایی گسترده، منسجم و نهادساز در زمینه دینی، اجتماعی و فرهنگی در لبنان آغاز کرد. جلسات تفسیر، برنامه‌های وعظ، پاسخ‌گویی به پرسش‌های دینی، و تأسیس نهادهایی چون «المعهد الشرعی الاسلامی» و مدارس علوم دینی ویژه زنان و مردان در بیروت، صور و دمشق از جمله خدمات برجسته اوست. بسیاری از شخصیت‌های مؤثر در جریان مقاومت لبنان در این نهادها پرورش یافتند. او با تألیف آثار متعددی نظیر تفسیر من وحی القرآن، فقه الحیات، اسلوب الدعوه فی القرآن، و خطاب الاسلامیین المستقبل، در تبیین رویکردی نوین به دین و فقه، سهمی جدی در بیداری اسلامی معاصر داشت.

فضل‌الله از شاگردان مکتب نجف بود و در کنار سید محمدباقر صدر و شیخ محمدمهدی شمس‌الدین، در راه‌اندازی مجله فرهنگی-اسلامی "جماعت العلماء" نقش داشت. سرمقاله‌های او تحت عنوان «کلمتنا» برای شش سال استمرار یافت. همکاری و رایزنی او با صدر به پیدایش نخستین جنبش اسلامی شیعی عراق یعنی «حزب الدعوه الاسلامیه» انجامید. در این دوران، او کتاب‌هایی چون قضایانا علی ضوء الاسلام را نوشت و به تحلیل راهبردی وضعیت سیاسی مسلمانان پرداخت.

گرچه هیچ‌گاه مسئولیت حزبی برعهده نگرفت، اما چهره‌ای مؤثر در سپهر سیاسی و فرهنگی لبنان باقی ماند. بی‌بی‌سی از او به عنوان «پدر معنوی حزب‌الله» یاد می‌کند، هرچند او در موضع‌گیری‌هایش استقلال فکری و فقهی خود را حفظ کرد و از ورود به ساختارهای رسمی اجتناب ورزید.

در سال 1984، او هدف یک عملیات تروریستی نافرجام قرار گرفت که به آمریکا نسبت داده شد. فضل‌الله از انقلاب اسلامی ایران حمایت می‌کرد و آن را مایه عزت مسلمانان می‌دانست. اما روابط او با جمهوری اسلامی، فراز و نشیب‌هایی داشت.

در جریان اعتراضات سال 1388، فضل‌الله این رویدادها را توطئه‌ای آمریکایی برای براندازی دانست و حمایت خود را از نظام جمهوری اسلامی اعلام کرد. او با صراحت بیان کرد که غالب علما و مراجع با حاکمیت و دولت همراه‌اند و تأثیر آنان بیشتر معنوی است تا سیاسی. وی از نقش مرحوم منتظری انتقاد کرد و او را فاقد پشتوانه مردمی دانست.

در نهایت، علامه سید محمدحسین فضل‌الله در 4 ژوئیه 2010 میلادی (تیرماه 1389) در بیروت درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد. او را می‌توان یکی از تأثیرگذارترین مراجع دینی جهان تشیع در سده اخیر دانست.

متن زیر زبده‌ای از نظرات این عالم بزرگ در پاسخ به سؤالاتی درباره شهید صدر است که گره برخی سؤالات درباره شهید صدر را می‌گشاید. این سؤال و جواب‌ها در سایت پژوهشگاه شهید صدر منتشر شده است (متن‌ها، خلاصه و تصرف شده، و عین بیانات ایشان نیست). گفت‌وگویی دیگر از ایشان در این موضوع، که به زبان عربی است، در بخش بعدی پرونده «عطر صدر» ترجمه و منتشر خواهد شد، که مکمل بیانات زیر است. 

انتهای پیام/