تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : استان‌ها
لینک : econews.ir/5x3997905
شناسه : 3997905
تاریخ :
نقش بی‌بدیل حوزه علمیه قم در مرجعیت علمی جهان اسلام اقتصاد ایران: اهواز - مدیر مدرسه علمیه امام هادی(ع) اهواز با اشاره به جایگاه ممتاز حوزه علمیه قم در تحولات علمی و تمدنی جهان اسلام، بر به‌روز بودن اجتهاد شیعه در پاسخ به چالش‌های نوظهور تأکید کرد.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمدرضا حسن‌زاده در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس حوزه علمیه با تأکید بر اهمیت تاریخی و علمی حوزه علمیه قم، آن را یکی از مراکز مرجع علمی در جهان اسلام خواند و گفت: سیر صعودی حوزه علمیه قم از زمان بازتأسیس آن توسط مرحوم آیت‌الله‌العظمی حائری یزدی، به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شتاب چشم‌گیری به خود گرفته و امروز این حوزه به عنوان یکی از مراکز علمی و مرجعیت دینی معتبر برای تمام جهان اسلام شناخته می‌شود.

وی با اشاره به حضور اندیشمندان و دانش‌پژوهان از مذاهب مختلف در قم، افزود: سفرهای علمی متعدد و دیدارهای میان‌فرهنگی با علما و اندیشمندان در قم، نشان از جایگاه ممتاز این حوزه در عرصه گفتگوی ادیان و مذاهب دارد. از سوی دیگر، وجود مراکز تخصصی در زمینه‌های گوناگون فقه حکمرانی و مسائل اجتماعی، حوزه علمیه قم را به نهادی جامع و تأثیرگذار در جهان تشیع تبدیل کرده است.

حجت‌الاسلام حسن‌زاده، فعالیت‌های بین‌المللی جامعه‌المصطفی العالمیه را نیز از عوامل ارتقای جایگاه جهانی حوزه علمیه قم دانست و اظهار کرد: طلاب بیش از ۱۰۰ کشور دنیا برای تحصیل در علوم دینی در قم حضور دارند که این مسئله به تقویت مرجعیت علمی این حوزه در سطح جهانی کمک می‌کند.

وی در ادامه، درباره پیوند میان حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها گفت: حوزه‌های علمیه می‌توانند نقش مؤثری در شکل‌گیری شاکله دینی دانشجویان و جامعه دانشگاهی ایفا کنند. مباحث اعتقادی، فقهی، و اخلاقی حوزه با تمامی رشته‌های دانشگاهی سازگار است و می‌تواند در تربیت نسلی مؤمن، انقلابی و جامعه‌ساز مؤثر باشد.

مدیر مدرسه علمیه امام هادی (ع) همچنین بر ضرورت تقویت زبان مشترک بین حوزه و دانشگاه تأکید کرد و افزود: این تعامل علمی و فکری می‌تواند هم به حل مسائل نوپدید کمک کند و هم به پاسخگویی حوزه به نیازهای روز جامعه یاری رساند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به چالش‌های نوظهور داخلی و بین‌المللی اشاره کرد و با تأکید بر نقش عنصر زمان و مکان در فقه شیعه گفت: فقه شیعه همواره پویا و پاسخگو بوده و نمونه آن تغییر حکم خرید و فروش خون طی سده اخیر است. در گذشته این کار به‌دلیل نجاست خون و نبود انتفاع حلال، حرام تلقی می‌شد، اما امروز با توجه به انتفاعات درمانی آن، حکم شرعی تغییر کرده است.

وی افزود: این انعطاف در فقه، حوزه علمیه را قادر می‌سازد تا همچنان نقش محوری خود را در پاسخگویی به نیازهای روز حفظ کند. نگاهی که امام خمینی (ره)، رهبر معظم انقلاب و دیگر فقها به فقه اجتماعی و تمدنی دارند، این پویایی را تضمین کرده است.

حجت‌الاسلام حسن‌زاده با اشاره به نقش حوزه‌های علمیه در تحقق تمدن نوین اسلامی گفت: مهم‌ترین وظیفه حوزه در این زمینه، تولید نظریه‌های معرفتی و دینی در مورد شئون مختلف زندگی انسان است. تمدن اسلامی باید بتواند هم دنیا و هم آخرت انسان را ببیند و این مأموریت بر عهده حوزه‌های علمیه است تا با ورود جدی به مسائل نوین، الگویی کارآمد، قابل اجرا و پذیرفتنی از حکمرانی اسلامی ارائه دهند.