ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری تسنیم، رابطه مستقیمی بین عباداتی همچون حج و حقالناس است، به این معنا که مسئله حقالناس در مناسک حج از اهمیت ویژهای برخوردار است و طبق احادیث و روایات اگر حقی بر گردن زائر باشد؛ چه حق مالی و چه حق آبرویی، حج او صحیح نیست. برای همین لازم است زائران سرزمین حج در ادای حقوق دیگران و گرفتن رضایت صاحبان حق توجه بیشتری داشته باشند. در کتاب «حج و حقالناس» آمده حقالناس به قدری مهم است که در سخنان بزرگان دین، ادای حقوق دیگران با تعابیر مختلفی همچون رکن دین، تقدم حقالناس بر حقالله، برترین عبادت و برترین درجات بهشتی سفارش شده است.
حقالناس رکن دین است چون امام صادق (ع) فرمودند: «دین محمدی آسان عبارت از: برپاداشتن نماز، دادن زکات، روزه ماه رمضان، حج خانه خدا، پیروی از امام و ادای حقوق مردم است/المحمدیة السّمحَةُ اِقامُ الصَّلاةِ وإیتاء الزَّكَاةِ وَ صِیامُ شَهرِ رَمضانَ و حج البیت و الطَّاعَة لِلاِمام و آداءُ حُقُوقِ النَّاسِ ».
حق الناس بر حقالله تقدم دارد چون امیرمومنان علی (ع) فرمودند: « خداوند سبحان حقوق بندگانش را مقدم بر حقوق خویش قرار داده است. هر کس به رعایت حقوق بندگان خدا قیام کند، چنین کاری به رعایت حقوق الهی منجر میشود/ جَعَلَ اللَّهُ سُبحانَهُ حُقُوقَ عِبَادِهِ مُقَدِّمَةً لِحِقُوقِهِ فَمَن قَامَ بِحُقوقِ عِبادِ الله کان ذلک مُؤَدِیَا إِلَی الْقِیام بِحقوقِ الله.»
در منابع فقهی نیز آمده است: از مواردی که میتوان نماز واجب را شکست، آنجاست که طلبکار طلبش را میخواهد. در سیره معصومین(ع) رفع حاجت مومن بر انجام دادن اعمال عبادی مقدم شمرده شده است، زیرا آبروی مومن برتر از کعبه است.
حقالناس برترین عبادت است چون در دین اسلام آمده که عبادت پروردگار راهی برای رسیدن به قرب الهی است و یکی از مصادیق عبادت ادای حقوق دیگران است، چنان که امام صادق(ع) فرمودند: « خداوند با چیزی برتر از ادای حق مومن پرستش نشده است/ ما عُبِدَ اللهُ بِشَیْءٍ أَفْضَلَ مِن أَداءِ حَقِّ المؤمن.»
و درنهایت حقالناس برترین درجات بهشتی است، زیرا انسان بر اساس اعمال خود اهل بهشت میشود، اما بهشت دارای درجات و مقاماتی است که به وسیله اعمال نیک حاصل میشود و یکی از اعمال نیکی که موجب بالا رفتن مقام و درجات انسانی میشود اهمیت دادن به حقوق مردم و کمک در رسیدن دیگران به حقوقشان است و رسول اکرم (ص) دراین باره فرمودند: « هر یک از مؤمنان که بیشتر به شیعه عشق بورزد و حقوق برادران مؤمنش را بهتر ادا کند، درجاتش در بهشت بالاتر خواهد بود/ ... فَأَیُّهُمْ كَانَ أَشَدَّ لِلشَّیعَةِ حُبّاً وَ لِحِقُوقِ اخوانهم المؤمِنینَ أَشَدَّ قَضاء کانَتْ دَرَجَاتُهُ فیالجنانِ أعلی ...»
بنابراین اگر کسی با تصرف در مال دیگران و بدون اجازه صاحبش باعث تلف شدن یا از بین رفتن منافع آن شود، مدیون خواهد بود. همچنین اگر کسی به آبرو و شخص دیگری ضربه بزند، در مقابل عمل خود مسئول است و باید درصدد جبران آن برآید. چنین فردی نه تنها به حکمِ مسلمان و مومن بودنِ خود باید حقوق دیگران را رعایت کند، بلکه درصورتی که درصدد سفر حج و انجام این فریضه واجب و مهم برآید نیز حتما و به دستور شرع باید حقوقی که از دیگران بر گردن دارد را ادا کرده و سپس عازم سرزمین وحی شود تا انشاءالله حج او مورد قبول درگاه پروردگار متعال واقع شود.
انتهای پیام/