ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران صبح امروز با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی درهایش به روی بازدیدکنندگان باز شد.
سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران با شعار «بخوانیم برای ایران» از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت از ساعت ۱۰ الی ۲۰ پذیرای بازدیدکنندگان است. طبق اعلام سخنگوی نمایشگاه کتاب در این دوره در بخش داخلی نمایشگاه ۲۳۶۳ ناشر حضور دارند که ۱۶۲۶ ناشر به صورت حضوری در نمایشگاه هستند. همچنین عراق امسال به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران در بخش بینالملل شرکت کرده است که حدود ۳۰ ناشر و چهره فرهنگی در این رویداد حضور دارند.
یکی از مسائلی که بازدیدکنندگان از نمایشگاه همواره پرسش میکنند ماجرای «بن کتاب» است. طبق اعلام ستاد برگزاری نمایشگاه سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب یک میلیون تومان است که از این مقدار ۵۰۰ هزار تومان سهم مشارکت دانشجویان و طلاب بوده و ۵۰۰ هزار تومان سهم مشارکت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. همچنین سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای اعضای هیئت علمی دو میلیون تومان است که از این مقدار معادل یک میلیون تومان سهم عضو هیئت علمی و یک میلیون تومان نیز برعهده معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود.
اما باید یادآوری کرد که یارانه اعتباری خرید کتاب (بُن کتاب) صرفاً در بخش مجازی سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قابل استفاده است و به صورت «اعتبار خرید» به کد ملی متقاضیان اختصاص پیدا میکند. برای دریافت این یارانه در هنگام درخواست نیازی به واریز وجه نیست و یارانه اختصاصی در زمان خرید کتاب محاسبه و کسر خواهد شد. طبق اطلاعاتی که از سوی ستاد نمایشگاه ارائه شده امسال ۲۰۰ میلیارد تومان یارانه به گروههای مختلف اختصاص داده شده است که با توجه به اخبار رسیده بنای برگزارکنندگان نمایشگاه بر این است که از هزینههای اجرای نمایشگاه بکاهند و آن را به بخش مصرفکنندگان اختصاص دهند و سهم افراد را در این سبد بزرگ کنند. برای مثال گفته شده امثال به دانشآموزان و معلمان نیز یارانه کتاب اختصاص داده شده است که با همکاری وزارت آموزش و پرورش اختصاص داده خواهد شد.
بر اساس این گزارش سی و ششمین نمایشگاه کتاب در حالی آغاز به کار کرده است که تعداد متقاضیان شرکت در نمایشگاه افزایش داشته و یکی از تبعات این ماجرا کاهش متراژ غرفههای ناشران بوده است که اعتراضاتی را به همراه داشته است. از دیگر سو امسال بر خلاقف سالهای قبل در بخش مجازی، کتابفروشان از نمایشگاه کنار گذاشته شدند و در توجیه این تصمیم گفته شد که نمایشگاه کتاب مختص ناشران است و هرکسی باید به سهم خودش قانع باشد.
نمایشگاه کتاب در حالی برگزار شده است که همچنان مهمترین مسئله ناشران یعنی کاغذ و شمارگان برطرف نشده و قیمت کاغذ به عنوان یکی از اصلیترین مؤثرها بر قیمت نهایی که به دست مصرفکننده میرسد بر سر نشر سایه انداخته است. در این وضعیت که ناشران با تخفیف و یارانه کتابهای خود را به مخاطبان عرضه کنند همچنان گلایه کتابفروشان به قوت خود باقی است و سالهاست کسی برای آنها فکری نمیکند که در این وضعیت وقتی ناشر طی ۱۱ روز کتب خود را به دست مخاطب میرساند زنجیره به خطر میافتد و کتابفروشیها مدتی پس از نمایشگاه سوت و کور میشوند.
با این حال نمایشگاه به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی کشور که همه بایزگیان نشر اعم از مؤلف و ویراستار و مترجم نیز در آن حضور دارند حرکتی بزرگ است که در آن مردم با ناشران و مؤلفان رو در رو مواجه میشوند و اصطلاحاً بهار کتاب است. در این رویداد که بزرگترین رویداد فرهنگی کشور است درهای مصلی به مدت یازده روز به روی بازدیدکنندگان باز میشود و در آن بخشهای مختلفی پذیرای بازدیدکنندگان میشوند.
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با تمام نقد و نکاتی که میتوان درباره آن مطرح کرد رویدادی است که پویایی عجیبی به مخاطبان و جامعه نشر میدهد و همه را به تکاپو وامیدارد تا در این فضا از کتاب بگویند و با کتاب نفس بکشند.