ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
نسلسوم این خودرو با طراحی جدید کیاموتورز و انبوهی از امکانات رفاهی جدید توانست به یک کراساوور محبوب و پرطرفدار بدل شود. کیا اسپورتیج این روزها در بازار کراساوورهای کارکرده از جایگاه خاصی برخوردار است که در ادامه مدل ۲۰۱۵ آن در بازه قیمتی ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیونتومان را بررسی خواهیم کرد تا بدانیم با پرداخت چنین بودجهای، این مدل ارزش خرید دارد؟
کیا اسپورتیج نسلسوم SL از نظر سواری یک سر و گردن از تمامی چینیهای رقیب خود بالاتر است؛ اما کمی از هیوندای توسان سواری خشکتری دارد. سیستم تعلیق این خودرو کرهای در محور جلو مکفرسون استرات با طبق و بوش و طبقهای پلیمری با اورینگهای فولادی است. همچنین در محور عقب این خودرو از سیستم تعلیق مولتیلینک بهره گرفته شده است. این نوع سیستم تعلیق سبب بهبود سواری این خودرو میشود. همچنین تایرهای ۵۵/۲۳۵ و رینگهای ۱۸ آلیاژی در سواری این خودرو اثر مثبتی داشته است
اسپورتیج نسل سوم زیبا و اسپرتتر
سال ۲۰۱۰ میلادی بود که تیم طراحی کیاموتورز به سرپرستی پیتر شرایر (طراح اسبق گروه فولکسواگن) تحولات عظیمی را در طراحی محصولات این خودروساز کرهای ایجاد کرد. همین مهم سبب شده است اسپورتیج نسل سوم آغاز فصل جدیدی برای طرحهای نوین کیا باشد. نسل سوم این بلندقامت محبوب کرهای که با پسوند SL شناخته میشود، در سال ۲۰۱۱ میلادی عنوان خودرو سال را دریافت کرد. اسپورتیج نسل سوم موسوم به SL برپایه پلتفرم هیوندای توسان LM نسلدوم شکل گرفته که از زبان جدید طراحی کیا در آن زمان برخوردار است.
اسپورتیج نسل سوم نسبت به نسل دوم، رشد ابعادی را تجربه کرده که در نتیجه، فاصله محوری خودرو به ۲ هزار و ۶۴۰ میلیمتر، طول خودرو به ۴ هزار و ۴۴۰ میلیمتر، عرض آن به یکهزار و ۸۵۵ میلیمتر و قامت این خودرو به یکهزار و ۶۳۵ میلیمتر رسیده است. با نگاهی به پروفیل نسل سوم این کراساوور شاهد استفاده از خطوط نسبتا تیز افقی روی بدنه با مجموعهای از سطوح تخت هستیم که پوزه نسبتا کشیده و رینگهای ۱۷، ۱۸ و ۱۹ اینچی، کاراکتر جذاب و اسپرتی به این خودرو بخشیده است. در نمای جلو شاهد طراحی چراغهای کشیده با LED های نواری هستیم. همچنین خطوط تیز روی کاپوت و جلوپنجره پوزهببری معروف کیا، چهره کاملا جوانپسند و پویایی برای این خودرو بهوجود آورده است.
در نمای عقب شاهد چراغهای کشیده با گرافیک LED هستیم که با یک حجمپردازی صریح طراحی زیبا و چشمنوازی به این بلندقامت جسور کرهای بخشیده است. ناگفته نماند که در این مطلب، مدل ۲۰۱۵ اسپورتیج بررسی میشود. در سال ۲۰۱۴ میلادی، یعنی پس از گذشت چهار سال از طراحی نسل سوم این خودرو، طراحان کیا درصدد ایجاد تغییرات (فیسلیفت) در اسپورتیج برآمدند. ماحصل این تغییرات به بازطراحی گرافیک چراغهای جلو و عقب و اندکی تغییرات در کابین خودرو محدود میشود. در نسخه فیسلیفت کمی چاشنی اسپرت خودرو بیشتر شده است. ناگفته نماند که استفاده از قطعات کروم، دور نوار شیشهها و لچکی عقب، دستگیرهها و جلوپنجره بهمنظور ایجاد حس فانتزی و لوکس در سرنشینان این خودرو است.
کابین ساده، بهروز و راحت
با ورود به کابین اسپورتیج نسل سوم SL مدل ۲۰۱۵ با سبک طراحی بسیار ساده، مینیمال و جذابی مواجه میشوید. داشبورد با انحنای خاصی همراه است. همچنین بهلطف طراحی کلاستر آنالوگ-دیجیتال (طراحی یک نمایشگر ۴.۲ اینچی در میان دو سیلندر کیلومترشمار و دور موتور) و طراحی یک نمایشگر ۷ اینچی افقی لمسی در بخش میانی داشبورد، حس مدرن بودن در کابین اسپورتیج نسل سوم موج میزند. فلسفه طراحی داخلی کیا اسپورتیج برمبنای راحتی بیشتر راننده و سرنشین جلو بوده که این سبک بهخوبی مشاهده میشود.
طراحی دریچههای عمودی در طرفین داشبورد و بخش میانی که بهشکل حرف K است، در کنار طراحی پنل دیجیتالی سیستم تهویه با دو دکمه روتاری، جذابیت فضای داخلی این خودرو را دوچندان میکند. دستهدنده کمی بالاتر طراحی شده تا راننده در زمان رانندگی تسلط بهتری روی خودرو داشته باشد. طراحی غربیلکفرمان سه شاخه بههمراه صندلیهای راحت و ارگونومی کیا سبب شده است تجربه راحتی بیشتری در زمان رانندگی برای سرنشینان فراهم شود.
ناگفته نماند که طراحی سقف پانورامیک و زاویه بیشتر ستون A سبب شده است فضای داخلی دلنشینتری در اختیار سرنشینان قرار گیرد. اما نکته بسیار مهم درباره اسپورتیج نسل سوم SL این است که بهلطف بهرهگیری از مواد باکیفیت (پلاستیک نرم Soft Touch) و همچنین پلاستیک خشک باکیفیت و دقت بالای مونتاژ، پس از کارکرد ۱۰۰ هزار کیلومتر صدای اضافی در کابین بهوجود نمیآید.
همچنین کیفیت قطعات دکوراتیو داخلی نیز بهحدی است که چند سر و گردن از چینیهای حاضر در بازار کشورمان بالاتر است. بهلطف دقت بالای مونتاژ و استفاده از قطعات باکیفیت، عایقبندی صدا و حرارت کابین این خودرو فوقالعاده بوده که در کلاس خود یکی از بهترینهاست. بهلطف فاصله محوری ۲ هزار و ۶۴۰ میلیمتری، طول ۴ هزار و ۴۴۰ میلیمتری و عرض یکهزار و ۸۵۵ میلیمتری، فضای نسبتا راحتی در اختیار سرنشینان ردیف دوم این خودرو قرار دارد.
آپشنهای ایمنی و رفاهی
کیا اسپورتیج نسل سوم SL از آپشنهای بهروزی در زمان ساخت خود برخوردار بود. از مهمترین این امکانات میتوان به ۶ ایربگ، سیستم چهارچرخ دیسکی خنکشونده مجهز بهترمز ضدقفل ABS، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی ESP، سیستم کنترل کشش TCS، سیستم کمکی حرکت در سربالایی HAC، سیستم کنترل حرکت در سرپایینی DBC، اتولایت، آیینههای جانبی با قابلیت تاشوندگی برقی و دارای گرمکن، دوربین دید عقب، سنسور دندهعقب، سنسور نور (روشن شدن خودکار چراغهای جلو)، شیشهها با قابلیت ضد UV، کروزکنترل تطبیقی، نشانگر فشار باد تایرها، آیینه میانی الکتروکرومیک همراه با نمایشگر دوربین عقب و خطوط راهنمای پارک، گرمکن صندلیهای جلو، نمایشگرهای سوپرویژن، سیستم مدیریت پیمایش (Trip Computer)، روکش چرمی صندلیها، سقف پانورامیک، سیستم تهویهمطبوع اتوماتیک دو منطقهای، سردکن صندلیهای جلو، پشتسریهای فعال در زمان تصادف، باز شدن اتوماتیک قفل درها هنگام تصادف، سیستم صوتی اینفینیتی با ۷ بلندگو، ورود بدون کلید (کیلس) و استارت دکمهای اشاره کرد.
موتور پرتوان و سازگار با شرایط سوختی کشور
اسپورتیج نسل سوم SL با پیشرانههای متعددی بهبازار جهانی عرضه شده است. البته تمام نسخههای این بلندقامت کرهای که بهکشورمان وارد شدهاند، مجهز بهموتور ۴ سیلندر ۲.۴ لیتری اتمسفریک هستند. بر این اساس زیر چهره جوانپسند اسپورتیج SL مدل ۲۰۱۵ یک موتور ۴ سیلندر خطی بهحجم ۲۳۵۹ سیسی با ساختار اتمسفریک جا خوش کرده است.
این پیشرانه همان موتور معروف هیوندای-کیا یا همان تتا ۲ است. بهلطف ویژگیهایی مانند طراحی ۴ سوپاپ در هر سیلندر (درمجموع ۱۶ سوپاپ)، مکانیزم دو میلسوپاپرو DOHC، سیستم تایمینگ متغیر سوپاپها بهصورت دوبل CVVT، بهینهسازی اتاق احتراق و رسیدن نسبت تراکم به ۱۰.۵ بهیک، سیستم سوخترسانی MPi، قطر پیستون ۸۸ میلیمتری و کورس پیستون ۹۷ میلیمتری، این پیشرانه راندمان و گشتاور مناسبی تولید میکند.
درحقیقت با استفاده از بنزین دارای اکتان ۹۱، موتور تتا ۲ اسپورتیج میتواند ۱۷۷ اسببخار قدرت را در دور ۶ هزار آرپیام (دور در دقیقه) و حداکثر ۲۳۰ نیوتونمتر گشتاور را در دور ۴ هزار آرپیام به ارمغان آورد. نکته بسیار مهم این است که موتور تتا ۲ اسپورتیج SL نسلسوم با شرایط سوختی ایران سازگاری دارد و با استفاده از سوخت بنزین معمولی با اکتان ۸۸ نیز میتواند ۱۶۷ اسببخار قدرت را در دور ۵۷۰۰ آرپیام (دور در دقیقه) و حداکثر گشتاور ۲۱۰ نیوتونمتری را در دور ۳۵۰۰ آرپیام فراهم آورد.
بهلطف سیستم سوخترسانی MPi (چندنقطهای) حساسیت این موتور نسبت بهبنزین کشور پایین است. همچنین با استفاده از روغنموتور توصیهشده توسط کمپانی کیاموتورز یعنی ۵W۳۰ یا ۵W۴۰ با درجه API SL، تعویض بهموقع روغنموتور و کارکرد سالانه ۲۰ هزار کیلومتر، موتور تتا ۲ حداکثر تا ۲۵۰ هزار کیلومتر کماستهلاک خواهد بود. از طرفی گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک تیپ-ترونیک وظیفه انتقال قدرت و گشتاور بهچهار چرخ را برعهده دارد.
بهلطف ساختار جدیدی که در گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک تیپ-ترونیک اسپورتیج استفاده شده، تعویض دندهها نرم، بهموقع و فاقد کوبش است تا لذت رانندگی با اسپورتیج دوچندان شود. درصورت نگهداری صحیح و تعویض صافی این گیربکس در هر ۱۰۰ هزار کیلومتر، این قطعه حداکثر تا ۲۰۰ هزار کیلومتر کماستهلاک و باکیفیت خواهد بود. یکی از مزیتهای کیا اسپورتیج نسل سوم SL قابلیت دودیفرانسیل بودن آن (AWD) است.
کیفیت سواری و عملکرد هندلینگ
کیا اسپورتیج نسلسوم SL از نظر سواری یک سر و گردن از تمامی چینیهای رقیب خود بالاتر است؛ اما کمی از هیوندای توسان سواری خشکتری دارد. سیستم تعلیق این خودرو کرهای در محور جلو مکفرسون استرات با طبق و بوش و طبقهای پلیمری با اورینگهای فولادی است. همچنین در محور عقب این خودرو از سیستم تعلیق مولتیلینک بهره گرفته شده است. این نوع سیستم تعلیق سبب بهبود سواری این خودرو میشود.
همچنین تایرهای ۵۵/۲۳۵ و رینگهای ۱۸ آلیاژی در سواری این خودرو اثر مثبتی داشته است. از سوی دیگر توزیع وزن مناسب و مرکز ثقل نسبتا بالا سبب شده است این خودرو از نظر هندلینگ کمی بیشفرمان باشد که در این زمینه سیستم مکانیزم الکتریکی فرمان بهخوبی عمل کرده و شاهد هندلینگ مطمئنی از این بلندقامت کرهای هستیم. جالب است بدانید که در سال ۲۰۱۱ میلادی کیا اسپورتیج توسط موسسه بیمه ایمنی بزرگراه ایالاتمتحده IIHS مورد تست و ارزیابی قرار گرفت که درنهایت به امتیاز TOP SAFETY PICK دست پیدا کرد.