تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اجتماعی
لینک : econews.ir/5x3993104
شناسه : 3993104
تاریخ :
«ریورس‌پیچ» نفتی‌ها در اینوتکس ۲۰۲۵ کلید خورد اقتصاد ایران: در آخرین روز از برگزاری اینوتکس ۲۰۲۵، رویداد "ریورس پیچ" شرکت نفت ستاره خلیج فارس با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و به منظور رفع نیاز‌های فناورانه این شرکت در سالن سراج پارک فناوری پردیس برگزار شد.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در آخرین روز از برگزاری اینوتکس 2025، رویداد "ریورس پیچ" شرکت نفت ستاره خلیج فارس با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و به منظور رفع نیاز‌های فناورانه این شرکت در سالن سراج پارک فناوری پردیس برگزار شد.

نرجس رضایی زاده، مدیر فن بازار منطق‌های استان هرمزگان در این رویداد گفت: رویداد "ریورس پیچ" شرکت نفت ستاره خلیج فارس به همت شرکت سنجش دانش صنعت جنوب (با عنوان کارگزار فن بازار منطقه هرمزگان) و با حمایت شرکت صنعتی هرمزگان و مشارکت شرکت نفت ستاره خلیج فارس در حال برگزاری است.

وی تصریح کرد: در این میان، پارک علم و فناوری هرمزگان نیز نقش پررنگی در برگزاری رویداد‌های فناورانه در استان ایفا می‌کند. امیدواریم خروجی این رویداد نتایج مفیدی برای رفع نیاز‌های فناورانه شرکت ستاره خلیج فارس (به عنوان تولیدکننده میعانات گازی دنیا) داشته باشد.

جلوگیری از خرابی کمپرسور‌های رفت وبرگشتی با کمک روش‌های یادگیری ماشین

ایمان شایق؛ رئیس دپارتمان ریشه‌یابی خرابی پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس، در بخش دیگر این رویداد گفت: ‌نیاز‌های فناورانه این شرکت بیشمار است. هدف اصلی ما این است که با طراحی و تغییر مهندسی در سیستم، تجهیزات را ضدخطا کنیم. بدین منظور، به فناوری‌هایی مانند همزاد دیجیتال (Digital Twin) و بهره‌گیری از روش‌های یادگیری ماشین نیاز داریم. در حال حاضر از این فناوری‌ها برای پیش‌بینی و جلوگیری از خرابی کمپرسور‌های رفت و برگشتی استفاده می‌کنیم. ‌

شایق به ضرورت اجرای این کار اشاره کرد و افزود: کمپرسور‌های رفت و برگشتی جزء تجهیزاتی محسوب می‌شوند که تعمیرات بسیار بالایی دارند. در پالایشگاه ستاره خلیج فارس، تغییر و تحولاتی روی نمونه‌های آلمانی و چینی داد‌ه‌ایم. این دستگاه‌ها حدود 20 تا 30 سنسور اصلی دارند و ما سنسور‌های جدیدی روی آن‌ها نصب کرد‌ه‌ایم. قصد داریم با بهره‌گیری از فناوری‌هایی مانند همزاد دیجیتال، خرابی‌های کمپرسور‌های رفتوبرگشتی را در درجه اول با مدیریت دارایی فیزیکی حذف کنیم.

وی اظهار کرد: بافرینگ دیتا یکی از مشکلات این سیستمهاست. بافر مانند یک صف انتظار است؛ داده‌ها از سنسور می‌رسند و در حافظه موقت ذخیره می‌شوند تا سیستم پردازش بتواند آن‌ها را به ترتیب بخواند. اگر بافر پر شود، داده‌های جدید دور ریخته می‌شوند یا سیستم کند شده و تأخیر افزایش می‌یابد.

شایق خاطرنشان کرد:‌ بافر مانند ترافیک داده است و هدف اصلی ما جلوگیری از انباشته شدن داده‌ها در صف پردازش است. راه‌حل اصلی، کاهش حجم داده، پردازش در محل، انتقال سریع با پروتکل‌های Real-Time و مدیریت هوشمند بافر با الگوریتم‌های اختصاصی است.

انتهای پیام/