گزارش خبرنگار مهر از برگزاری سومین «مجمع جهانی رسانهای شوشا»+ تصاویر
اقتصاد ایران: سومین اجلاس رسانهای جمهوری آذربایجان در شهر شوشا، پایتخت فرهنگی این کشور با حضور ۱۴۰ روزنامه نگار و مدیران رسانه های خارجی برگزار شد.
خبرگزاری مهر، گروه بینالملل-آذر مهدوان: سومین اجلاس رسانه ای شوشا روز دوشنبه با حضور بیش از ۱۴۰ روزنامه نگار و مدیران رسانهای خارجی در شهر شوشا برگزار شد. این اجلاس که به عنوان بزرگترین نشست رسانه ای در منطقه قفقاز جنوبی معرفی می شود میزبان نمایندگانی از کشورهای اروپا آسیا، آمریکا و آفریقا بود.
نماینده گروه رسانهای مهر نیز در این اجلاس حضور داشت.
سواد رسانهای تضمین امنیت اطلاعات
جعفر حسنین، خبرنگار و مجری مطرح شبکه تی آر تی (TRT World) از سخنرانان این مجمع در خصوص اهمیت سواد رسانه ای گفت: سواد رسانهای نه تنها توانایی دریافت اطلاعات، بلکه توانایی ارزیابی آن، بررسی منبع آن و تعیین اعتبار آن نیز هست. برای این منظور، هر یک از ما باید یاد بگیریم که به منابع متنوع و قابل اعتماد تکیه کنیم. متأسفانه، امروزه بسیاری از بسترهای خبری به اصول دقت و اعتبار پایبند نیستند.
مجری تی آر تی در ادامه افزود: ما بارها عواقب این امر را دیدهایم. اخبار نادرست باعث ایجاد سردرگمی در جامعه میشود، افکار عمومی را دستکاری میکند و حتی میتواند منجر به تنش های اجتماعی شود. تنها راه جلوگیری از این گونه مسائل، آموزش خودمان است. ارائه اطلاعات صحیح به خود و اطرافیانمان، استفاده آگاهانه از رسانههای اجتماعی و عدم پذیرش هر مطلبی بدون بررسی، اکنون به یک ضرورت تبدیل شده است.» این گفته جعفر حسنین است.
زیفورا موبانه، رئیس بخش ارتباطات و حمایت از آژانس توسعه اتحادیه آفریقا نیز تأکید کرد: سواد رسانهای، قبل از هر چیز، مسئولیت رهبران دولتی و بخش خصوصی است. زیرا تصمیماتی که بر سیاستهای اطلاعاتی تأثیر میگذارند، نه تنها افراد، بلکه کل جوامع را شکل میدهند. در عین حال، هر فرد باید این سواد را کسب کند و آن را در زندگی روزمره خود به کار گیرد.
موبانه با اشاره به توانایی تفکر انتقادی با داشتن سواد رسانه ای گفت: مردم نباید فوراً آنچه را که میشنوند و میخوانند بپذیرند، بلکه باید یاد بگیرند که صحت آن را ارزیابی کنند. و ما باید برای ایجاد این فرصتها تلاش کنیم. برای انجام این کار، اول از همه، باید تأثیر رسانهها را در زمینههای مختلف، سیاست، اقتصاد، آموزش و زندگی روزمره درک کنیم. رسانهها فقط وسیلهای برای انتقال اطلاعات نیستند، بلکه نقش اصلی را در شکلگیری افکار عمومی ایفا میکنند. برای فراهم کردن یک محیط اطلاعاتی سالم برای جامعه، باید کار آموزشی تقویت شود و سواد رسانهای در همه اقشار نهادینه شود.» این سخنان را زیپورا موبانه اضافه کرد.
شفق مهرعلیوا، مدرس گروه ارتباطات و رسانههای دیجیتال در دانشگاه آذربایجان نیز افزود: سواد رسانهای در قرن بیست و یکم به اندازه خواندن و نوشتن یک مهارت مهم است. این شامل دو نکته اصلی است: اول، توسعه توانایی تفسیر و قضاوت؛ دوم، رویکردی مداراجویانه. اگر به این حوزهها توجه شود، میتوانیم شاهد بحثهای سالمتر و پربارتری در جامعه باشیم.
چگونگی تأثیر رسانههای اجتماعی بر اعتماد عمومی در چارچوب سواد رسانهای
سرگئی سوکولوف، مدیر بخش سیاست عمومی و امور دولتی تیکتاک برای روسیه، اروپای شرقی، آسیای مرکزی و مغولستان هم گفت: شبکه های اجتماعی کاملاً با پلتفرمهای سنتی رسانههای اجتماعی متفاوت است.
وی افزود: در رسانهها و پلتفرمهای اجتماعی سنتی، محتوا بیشتر به صورت ویرایشی هدایت میشود، یعنی به کاربر آنچه را که باید ببیند نشان داده میشود. برعکس، تیکتاک بر اساس محتوایی که کاربران میخواهند ببینند، شکل میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: الگوریتم «تیکتاک» متفاوت عمل میکند. در اینجا، مهم نیست که کاربر تعداد زیادی دنبالکننده داشته باشد، افراد میتوانند حتی با صفر دنبالکننده میلیونها بازدید کسب کنند.
دنیس یو، متخصص «گوگل» و «یوتیوب»، مدیرعامل «بلیتز متریکس»،نیز در سخنرانی خود افزود: یکی از بزرگترین چالشهای عصر اطلاعات در حال حاضر جستجوی منبع واقعی و عینی اطلاعات است. متأسفانه، در دنیای دیجیتال امروز، تشخیص اینکه آیا بخش زیادی از اطلاعات منتشر شده دقیق، تأیید شده و بیطرفانه است، به طور فزایندهای دشوار میشود.
دنیس یو تاکید کرد: هوش مصنوعی در این فرآیند هم فرصتها و هم خطراتی ایجاد میکند. مانند نوعی الکتریسیته است. اگر به درستی استفاده شود، کار ما را آسانتر میکند و به زندگی ما ارزش میبخشد. با این حال، اگر بدون کنترل و بدون مسئولیت به آن نزدیک شویم، میتواند منجر به عواقب جدی شود.
متخصص گوگل و یوتیوپ ادامه داد: امروزه میبینیم که هوش مصنوعی توانایی ایجاد هر نوع محتوایی را دارد. این یک انقلاب فناوری است، اما در کنار آن، مسائل اخلاقی و امنیتی نیز در حال رشد هستند. سناریوهای تسلط هوش مصنوعی بر جهان، که اغلب در فیلمهای محبوب هالیوود به تصویر کشیده میشوند، دیگر فقط خیالپردازی نیستند. این یک احتمال در نظر گرفته میشود که میتواند به واقعیت تبدیل شود. به گفته وی، با تنظیم صحیح هوش مصنوعی و استفاده از قابلیتهای آن به روشی مفید، میتوان از تهدیدات احتمالی جلوگیری کرد.
سیموس کلنسی، رئیس بخش عمومی، مراقبتهای بهداشتی و فروش غیرانتفاعی لینکدین، افزود: لینکدین پلتفرمی است که برای کسبوکارها و متخصصان ایجاد شده است. در هر دقیقه ۵ میلیون تراکنش در شبکه ما پردازش میشود.
وی اظهار داشت: این شرکت در حال سرمایهگذاری در ایجاد فرصتهای اقتصادی است، گفت محتوایی که آنها ایجاد میکنند مربوط به مهارتهای جدید است. این پلتفرم به ایجاد روابط و شبکهسازی کمک میکند و ما سعی می کنیم محتوا را برای کاربران جالب کنیم.
کارن ساترلند، مربی رسانه و محقق دانشگاه سانشاین کوست در استرالیا هم در این نشست تاکید کرد: برخی افراد هنگام استفاده از شبکه اجتماعی تیکتاک اخلاقی رفتار میکنند در حالی که برخی دیگر محتوای رسواکننده به اشتراک میگذارند: آنها از ابزارهای مختلفی برای جذب مخاطب استفاده میکنند.
این محقق با اشاره به اینکه بسیاری از افراد از هوش مصنوعی برای تولید محتوا استفاده میکنند، بر اهمیت در نظر گرفتن تکامل آن تأکید کرد و گفت: ما باید از هوش مصنوعی به درستی استفاده کنیم، زیرا تهدیدی برای انتشار دادههای شخصی است.