نقش نان سالم در مبارزه با بیماریهای غیرواگیر
اقتصاد ایران: ایسنا/خراسان شمالی معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، با تأکید بر اینکه نانهای تهیهشده از آرد کامل و سبوسدار (چه به روش سنتی و چه صنعتی) منبع مهمی از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند، گفت: جایگزینی نان سفید با نان سبوسدار میتواند نقش مؤثری در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت نوع دو، فشارخون، بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی و حتی برخی سرطانها ایفا کند.
ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
دکتر مریم پورآدینه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اهمیت نان سالم در رژیم غذایی مردم اظهار کرد: نانهایی که با آرد کامل و سبوسدار تهیه میشوند، چه به صورت سنتی و چه صنعتی، منبع خوبی از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند و به کنترل قند خون، سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از اضافهوزن کمک میکنند. در مقابل، نانهایی که با آرد سفید و سبوسگیریشده پخته میشوند، مواد مغذی کمتری دارند و مصرف زیاد آنها ممکن است با افزایش خطر بیماریهای غیرواگیر همراه باشد.
وی افزود: در مورد دیابت و کنترل قندخون باید توجه داشت که نانهای سفید و آردهای سبوسگیریشده شاخص گلایسمی بالاتری دارند و مصرف زیاد این نوع نانها میتواند قندخون را سریعتر افزایش دهد. از سوی دیگر، مصرف نان سبوسدار با درصد بالاتر، بهویژه نانی که حاوی جو است نسبت به نانهای تهیهشده صرفاً از گندم، قندخون را آهستهتر بالا میبرد و بهعنوان انتخاب مناسبتری برای کنترل قندخون شناخته میشود. این موضوع میتواند در کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع دو مؤثر باشد، در حالی که غلات تصفیهشده چنین اثر محافظتی ندارند.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در ادامه به ارتباط نوع نان با فشارخون و بیماریهای قلبی، عروقی اشاره کرد و گفت: مطالعات متعدد نشان دادهاند که نوع نان مصرفی میتواند با فشارخون و بیماریهای قلبی، عروقی مرتبط باشد.
وی ادامه داد: مصرف نان سبوسدار و نان کامل، در مقایسه با نانهایی که با آرد سفید تهیه میشوند، مانند نان بربری، لواش، باگت معمولی و نمونههای مشابه، با کاهش معنیدار خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و فشارخون همراه است. به همین دلیل، جایگزینی نان سفید با نان سبوسدار و کامل میتواند بهعنوان یک استراتژی تغذیهای موثر در پیشگیری از بیماریهای قلبیعروقی و کنترل فشارخون در نظر گرفته شود.
پورآدینه افزود: در زمینه اضافهوزن و چاقی نیز شواهد اپیدمیولوژیک نشان میدهد که مصرف بیشتر غلات کامل یا نان سبوسدار با کاهش خطر افزایش وزن و چاقی همراه است. کیفیت کربوهیدراتهایی که از نانها دریافت میکنیم، یعنی تفاوت میان نانهای سفید با سبوس کم و نانهای سبوسدار، در تنظیم وزن نقش دارد. بنابراین شواهد موجود نشان میدهد جایگزینی نانهای سفید و سبوسگیریشده با نانهای سبوسدار سنتی و صنعتی میتواند به کنترل وزن کمک کند.
وی گفت: مصرف نان و غلات کامل میتواند نقش محافظتی مهمی در مدیریت و پیشگیری از کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) داشته باشد. رژیمهایی که حاوی غلات کامل، از جمله نان سبوسدار هستند، ممکن است از طریق کاهش التهاب، بهبود حساسیت به انسولین و تعدیل متابولیسم چربیها، بهعنوان یک راهکار تغذیهای مؤثر در کاهش پیشرفت کبد چرب عمل کنند.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به شواهد مرتبط با سرطان اشاره کرد و گفت: شواهد اپیدمیولوژیک و متاآنالیزها نشان میدهد مصرف بیشتر غلات کامل، مانند نان کامل یا نان سبوسدار، با کاهش خطر برخی سرطانها بهویژه سرطان کولورکتال و کاهش مرگ و میر ناشی از آن همراه است. به طور کلی، نان کامل محافظت بیشتری در برابر برخی سرطانهای دستگاه گوارش (مثل روده بزرگ و تا حدی معده و پانکراس) نسبت به نان سفید دارد. این اثر احتمالاً از مسیرهای متعدد مانند فیبر، ترکیبات فنولی و اثرات مفید روی میکروبیوم روده نشأت میگیرد.
انتهای پیام