صرفهجویی ۴۰۰۰ تنی گندم با کاهش سبوسگیری در خراسان رضوی
اقتصاد ایران: ایسنا/خراسان رضوی سرپرست اداره غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی، با تاکید بر بهبود سلامت مردم و منافع اقتصادی، گفت: کاهش سبوسگیری علاوه بر آثار مثبت بر سلامت جامعه، صرفهجویی ۴۰۰۰ تنی گندم را طی سه ماه گذشته به همراه داشته است.
ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
ابراهیم سهرابی ۱۱ آذر، در نشست خبری تشریح فعالیتهای اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان و مطالبات کشاورزان، اظهار کرد: در خراسان رضوی ۳۴۳ هزار تن گندم به ارزش ۷ هزار میلیارد تومان خریداری شده و مطالبات کشاورزان نیز حدود ۲ ماه پیش بهطور کامل پرداخت شده است؛ خراسان رضوی با این میزان خرید، رتبه هشتم کشور را به خود اختصاص داده است.
وی وضعیت موجودی گندم را کاملاً اطمینانبخش توصیف کرد و افزود: واردات گندم علاوه بر بنادر جنوبی، برای نخستینبار طی ۱۰ سال اخیر از مسیر ریلی سرخس نیز در حال انجام است.
سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان همچنین از موجودی مناسب سایر کالاهای اساسی خبر داد و بیان کرد: در بخش برنج، ذخایر برنج هندی و پاکستانی برای بستههای تنظیم بازاری در استان تأمین است و در حوزه شکر نیز علاوه بر پوشش نیاز خراسان رضوی و چند استان شرقی از ذخایر خراسان رضوی تأمین میشود.
سهرابی به مصوبات کارگروه آرد و نان استان اشاره و بیان کرد: یکی از اقدامات مهم امسال کاهش میزان سبوسگیری آرد است. بر اساس استانداردها، برای انواع آرد نان بازههای مختلفی تعیین شده، اما بسیاری از استانها بالاترین میزان مجاز را اعمال میکنند. در خراسان رضوی این روند اصلاح شده و حداکثر سبوسگیری آرد بربری ۱۵ درصد، تافتون ۱۲ درصد و سنگک ۷ درصد تعیین شده است.
وی ادامه داد : این اصلاحات موجب شده میانگین سبوسگیری استان به ۱۲.۲ درصد کاهش یابد، در حالی که میانگین کشوری ۱۵ درصد است. تولید نان کامل در استان افزایش پیدا کرده است و اکنون ۱۸۹ واحد نانوایی با آرد کامل فعالیت میکنند.
سهرابی افزود: آرد کامل شامل تمام اجزای دانه گندم است و از نظر تغذیهای شامل کربوهیدرات، پروتئین، ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن میشود؛ در حالی که در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از سبوس از چرخه انسانی خارج و در خوراک دام استفاده میشد.
سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان تاکید کرد: کاهش سبوسگیری علاوه بر آثار مثبت بر سلامت جامعه، صرفهجویی ۴۰۰۰ تنی گندم را طی سه ماه گذشته به همراه داشته است. این صرفهجویی بدون کاهش سهمیه نانواییها بوده و ارزش ریالی آن ۸۷ میلیارد تومان برآورد میشود. هدف اصلی این طرح، بهبود سلامت مردم است که منافع اقتصادی آن در برابر آثار تغذیهای و بهداشتی قابل مقایسه نیست.
سهرابی با تشریح وضعیت خرید، انتقال و ذخیرهسازی گندم، همچنین نحوه تأمین آرد نانواییها، با اشاره به تفاوت اقلیمی استانها و سیاستهای الگوی کشت بیان کرد: استانها بر اساس شرایط خود میزان تولید متفاوتی دارند و برخی استانها مازاد و برخی نیازمند تأمین از دیگر نقاط هستند. خراسان رضوی، در سال جاری ۳۴۰ هزار تن گندم خریداری کرده است که علاوه بر آن، ۳۷۰ هزار تن نیز از سایر استانها و محل واردات برنامهریزی شد که تاکنون ۲۴۳ هزار تن آن وارد سیلوهای استان شده است.
وی با اشاره به باز شدن مسیر جدید انتقال گندم، افزود: برای نخستینبار از مسیر سرخس گندم خریداریشده از آسیای میانه بهصورت ریلی وارد استان میشود. پیش از این عمدتاً از بنادر جنوبی تأمین داشتیم.
سهرابی درباره تاخیر در رساندن آرد به نانواییها، عنوان کرد: در حال حاضر سه شرکت حمل آرد فعال هستند و طبق ضوابط باید حداکثر ظرف ۷۲ ساعت آرد را تحویل دهند. اخیراً تغییراتی اعمال شده تا رقابتیتر عمل کنند. از این ماه هر شرکت بر اساس عملکرد واقعی سهم حمل میگیرد تا انحصار شکسته شود. پیشبینی میشود که دستکم سه شرکت حمل در مشهد فعال بمانند.
وی در خصوص برخی گزارشها درباره کمبود آرد در نانواییهای روستایی، توضیح داد: توزیع آرد بر اساس آمار جمعیتی و مصوبات کارگروه آرد و نان هر شهرستان انجام میشود. این کارگروه به ریاست فرماندار و با حضور جهاد کشاورزی، تعزیرات، اصناف و اتحادیه نانوایان تصمیمگیری میکند. سهمیهها در سامانه بارگذاری شده و از نظر میزان تأمین، کاهش نداشتیم؛ بلکه متناسب با رشد جمعیت افزایش نیز یافته است.
سهرابی اختلاف شدید قیمت آرد یارانهای با قیمت واقعی را مهمترین عامل تخلفات دانست و تاکید کرد: قیمت تمامشده هر کیلو آرد برای دولت حدود ۳۰ هزار تومان است، اما با نرخ ۱۲۰۰ تومان به نانواییها تحویل میشود؛ یعنی حدود ۲۵ برابر ارزانتر. طبیعی است که این اختلاف قیمت بستر تخلف ایجاد میکند. نظارت و برخورد با تخلفات بر عهده دستگاههایی مانند جهاد کشاورزی، صنعت و معدن، اصناف و تعزیرات است.
وی گفت: بیشتر واردات اخیر از کشورهای آسیای میانه است و انتقال بخشی از آن نیز از مسیر ریلی سرخس انجام میشود.
سرپرست اداره غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی، درباره افزایش اخیر قیمت نان، گفت: قیمت آرد یارانهای ۱۱ سال است تغییر نکرده، اما هزینههای نانوایی از جمله اجاره، دستمزد کارگران، خمیرمایه، انرژی و سایر اقلام بهشدت افزایش یافته است؛ این موضوع در سطح ملی بررسی میشود و در استان تصمیمگیری نمیشود.
وی درباره صرفهجویی اعلامشده نیز توضیح داد: با کاهش درصد سبوسگیری و افزایش تولید آرد کامل، بازدهی تولید آرد افزایش یافت. بهعنوان مثال از ۱۰۰ کیلو گندم، در آرد کامل ۹۵ کیلو آرد تولید میشود اما در آرد ۱۸ درصد تنها ۸۰ کیلو آرد تولید میشود. این تغییر باعث صرفهجویی حدود ۴۰۰۰ تن در شهریور، مهر و آبان نسبت به مدت مشابه سال گذشته شد.
سهرابی درباره کالای برنج، تاکید کرد: تاکنون فقط برنج هندی در استان توزیع شده و در ماه گذشته ۱۸۰۰ تن برنامهریزی که ۱۰۰۰ تن آن توزیع شد. همچنین برای نخستینبار برنج پاکستانی بهصورت استراتژیک وارد انبارهای استان شده که منتظر اعلام مجوز توزیع از سوی ستاد تنظیم بازار کشور هستیم.
وی در خصوص خروج آرد یارانهای از استان، اظهار کرد: آرد یارانهای فقط در داخل استان توزیع میشود و خروج آن ممنوع است. موضوعات قاچاق و برخورد با آن در حوزه نظارت دستگاههای مسئول است.
سهرابی درباره روند ذخیرهسازی، بیان کرد: تمامی گندم استان در سیلوهای استاندارد بتنی و فلزی ذخیره میشود و ذخیرهسازی روباز بهصورت معمول در استان انجام نمیگیرد، زیرا ظرفیت ذخیرهسازی استان یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن است و هیچگاه خرید گندم به ۴۰ درصد این ظرفیت نرسیده است.
وی درخصوص دغدغه نانوایان نسبت به دستگاههای کارتخوان و کاهش ساعات پخت، بیان کرد: کارتخوانهای هوشمند ابزار اصلی نظارت هستند و میزان آرد تحویلی باید با تعداد نان ثبتشده تطابق داشته باشد. نانواییها مکلف هستند که کل آرد دریافتی را به نان تبدیل و ساعات پخت را رعایت کنند. سود نانوایی از هر کیسه آرد بسیار پایین است و اختلاف قیمت زیاد با بازار آزاد سبب تخلفات بالقوه میشود و امیدواریم با هدفمندسازی یارانهها این مشکلات کاهش یابد.
ادامه دارد...