فوتوفن گیلانیها برای مرغ پرتقالی خوشمزه
اقتصاد ایران: غذایی که با آب پرتقال تازه پخته میشه و طعمش مثل یک عصر پاییزیِ کنار بخاری، گرم و دوستداشتنیه. این خوراک خوشعطر، انتخاب عالی برای آخرهای پاییزه.
ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
همشهری آنلاین: اینروزها هوا زرد و نارنجیتر از همیشهست و بازار پر شده از پرتقالهای ملسِ اولفصل؛ همونها که هنوز کاملاً شیرین نیستن و دقیقاً بهخاطر همین، بهترین انتخاب برای یک غذای گرم و دلنشین یلداییان. پس برای امروز، سراغ یکی از غذاهای قدیمی و خوشرنگ گیلان رفتیم؛ مرغ پرتقالی.
غذایی که با آب پرتقال تازه پخته میشه و طعمش مثل یک عصر پاییزیِ کنار بخاری، گرم و دوستداشتنیه. این خوراک خوشعطر، انتخاب عالی برای آخرهای پاییزه؛ هم سادهست، هم مجلسی، هم تو سفرههای یلدایی حسابی جلوه میکنه.
گیلانیها استاد استفاده از طعمهای ترشملس هستن؛ از ربانار گرفته تا آبغوره و نارنج. اما یکی از طعمهایی که شاید کمتر شنیده شده باشه، مرغ پرتقالیه.
این غذا بیشتر تو روزهای سرد، وقتی اولین پرتقالهای تازه وارد بازار میشدن، تو خانوادههای شمالی پخته میشد. اون موقع پرتقالها هنوز حسابی شیرین نبودن و همین طعم نیمهملس، بهترین پایه برای یک خوراک خوشطعم و گرم بوده.
مرغ پرتقالی یه جور غذاست که تو همون چند دقیقه اول پخت، با بوی پیاز داغ و دارچین و پرتقالِ تازه، خونه رو شبیه یک عصر پاییزی واقعی میکنه.
مرغها رو خوب با نمک، فلفل و زردچوبه ماساژ بدید.
۱۰–۱۵ دقیقه بذارید استراحت کنه تا طعم بگیره.
تو یک ماهیتابه کمی روغن گرم کنید و مرغها رو از هر دو طرف طلایی کنید.
(این مرحله باعث خوشرنگ شدن غذا و بسته شدن بافت مرغ میشه.)
پیاز رو نگینی ریز کنید و تو یک قابلمه جدا با مقدار کمی روغن سرخ کنید تا کاملاً سبک و طلایی بشه.
مرغهای سرخشده رو به پیاز اضافه کنید.
حالا نوبت اضافه کردن نمک، فلفل و یک پُک کوچک دارچینه.
دارچین زیاد نریزید چون طعم پرتقال رو میپوشونه؛ فقط در حد عطر.
چهار لیوان آب پرتقال رو بریزید داخل قابلمه.
درِ ظرف رو نیمهباز بذارید تا خوراک آرام آرام بجوشه.
اینجاست که جادوی این غذا شروع میشه: آب پرتقال کمکم غلیظ میشه، قند طبیعی میوه کاراملی میشه و تبدیل میشه به یک سس ملسِ فوقالعاده.
بیست دقیقه آخر پخت، زعفران دمکرده رو اضافه کنید.
زعفران رو زودتر نریزید چون عطرش پَر میشه.
وقتی حجم سس نصف شد و رنگش کمی طلایی-کهربایی شد، یعنی خوراک آماده است.
سس این غذا باید نه خیلی رقیق باشه نه خیلی غلیظ، حد سس مرغ مجلسی.

بیشتر تو خانوادههای رشت و انزلی پخته میشده؛ مخصوصاً زمستونهایی که پرتقال تامسون شمال تازه میرسیده.
غذای سریع، گرم و مناسب شبهای سرد کنار بخاری و هیزم.