مصرف زیاد میوه، شما را مستعد کبد چرب میکند
اقتصاد ایران: یک فوق تخصص کبد و گوارش گفت: چاقی تنها عامل خطر کبد نیست و افراد لاغر نیز به دلیل حجم کم عضله در معرض این بیماری قرار دارند اما نقش پررنگ مصرف افراطی میوهها در تبدیل شدن گلوکز به چربی است.
ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر، غلامرضا رضامند، فوق تخصص کبد و گوارش، هشداری جدی به جامعه داد و گفت: چاقی تنها عامل خطر کبد نیست و افراد لاغر نیز به دلیل حجم کم عضله در معرض این بیماری قرار دارند. اما غافلگیرکنندهترین نکته، نقش پررنگ مصرف افراطی قندها و حتی میوهها در تبدیل شدن گلوکز به چربی در کبد است.
وی ادامه داد: کبد، با بیش از ۵۰۰ وظیفه حیاتی، بزرگترین کارخانه شیمیایی بدن ماست که به دلیل سبک زندگی مدرن، بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر است.
رضامند، فوق تخصص کبد و گوارش در گفتگو با رادیو سلامت با اشاره به اهمیت کبد به عنوان بزرگترین ارگان بدن، تأکید کرد: اختلال در عملکردهای ۵۰۰ گانه این عضو میتواند سلامت کل بدن را به خطر اندازد.
این متخصص، دلایل اصلی تجمع چربی در کبد را به سه دسته تقسیم کرد و افزود: کبد چرب الکلی، ناشی از مصرف زیاد الکل است. کبد چرب غیرالکلی که خود ناشی از عوامل متعددی از جمله تغذیه نامناسب، مصرف برخی داروها و زمینههای ژنتیکی است.
رضامند تأکید کرد: مصرف زیاد مواد قندی مستقیماً در کبد به چربی تبدیل میشود. این ذخیره چربی منجر به التهاب کبدی شده و در نهایت با افزایش سطح آنزیمهای کبدی در آزمایش خون مشخص میشود.
وی در ادامه افزود: در لیست مواد زمینهساز، میتوان بر مصرف بیش از حد قندهای ساده شامل قند، شکر، شیرینی، شکلات، نوشابه، کیک و کلوچه و آبمیوههای صنعتی تمرکز کرد، اما یک نکته مهم را نباید فراموش کرد «مصرف زیاد میوه هم فرد را مستعد کبد چرب میکند.»
همچنین، رضامند اشاره کرد: مصرف غذاهای حاوی قندهای پیچیده مانند برنج، نشاسته، سیبزمینی، ماکارونی، غلات کامل و حبوبات نیز باید در حد متعادل و متناسب با کالری مورد نیاز روزانه فرد باشد، زیرا دریافت کالری بیش از حد نیاز، عامل اصلی مستعد کننده است.
هشدار به افراد لاغر و راهکارهای درمانی
رضامند با رد این باور که کبد چرب فقط مختص افراد چاق است، افزود: «افراد لاغر هم به علت حجم کم عضله ممکن است به کبد چرب مبتلا شوند.» در مقابل، کاهش وزن به افراد چاق مبتلا به کبد چرب اکیداً توصیه میشود.
این فوق تخصص کبد و گوارش با بیان اینکه برای پیشگیری و کنترل این بیماری، تغییر در سبک زندگی ضروری است، افزود: تغذیه سالم و تحرک بدنی، این دو رکن اصلی پیشگیری هستند. مصرف سبزیجاتی مانند کاهو به دلیل داشتن فیبر کمککننده است.
رضامند در مصاحبه با رادیو سلامت در مورد تأثیر مصرف میوه ترش، آبلیمو و سرکه، خاطر نشان کرد: در این خصوص تأثیر قطعی و اثباتشدهای وجود ندارد، اگر تغییر سبک زندگی شامل کاهش وزن و ورزش به اندازه کافی مؤثر واقع نشود، در نهایت پزشک اقدام به تجویز دارو خواهد کرد.