تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : سلامت
لینک : econews.ir/5x4103228
شناسه : 4103228
تاریخ :
راهکار نوین دانشمندان کانادایی برای مقابله با دیابت اقتصاد ایران: محققان کانادایی نشان داده‌اند که مولکولی تولید شده توسط باکتری‌های روده می‌تواند کبد را وادار به تولید بیش از حد قند و چربی کند؛ اما مهار این مولکول، راهی جدید برای درمان دیابت و بیماری کبد چرب است.

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران،  محققان کانادایی دریافتند که میکروب‌های روده باعث اختلال در عملکرد کبد می‌شوند، اما متوقف کردن این فرآیند از ریشه، به طور قابل توجهی سلامت متابولیک را در موش‌ها بهبود بخشید.

میکروب‌های روده مولکولی به نام D-لاکتات تولید می‌کنند که متابولیسم را بدتر می‌کند. با استفاده از تله‌ای برای این مولکول، قند خون و عملکرد کبد به وضعیت سالم‌تری بازگشت.

کشف مولکولی که متابولیسم را مختل می‌کند

گروهی از پژوهشگران کانادایی روشی غیرمنتظره برای کاهش قند خون و محافظت از کبد پیدا کرده‌اند: با به دام انداختن یک سوخت ناشناخته که توسط باکتری‌های روده تولید می‌شود، قبل از آنکه وارد بدن شده و آسیب برساند.

این یافته‌ها که در مجله Cell Metabolism منتشر شده است، می‌تواند درهای جدیدی برای درمان بیماری‌های متابولیک مانند دیابت نوع ۲ و بیماری کبد چرب باز کند.

مولکول میکروبی که متابولیسم را مختل می‌کند

دانشمندان از دانشگاه مک‌مستر، دانشگاه لاوال و دانشگاه اتاوا کشف کردند که مولکولی که توسط میکروب‌های روده تولید می‌شود، وارد جریان خون شده و باعث می‌شود کبد بیش از حد گلوکز و چربی تولید کند. آنها با طراحی روشی برای به دام انداختن این مولکول در روده قبل از ورود به گردش خون، بهبود قابل توجهی در تنظیم قند خون و کاهش بیماری کبد چرب در موش‌های چاق مشاهده کردند.

جوناتان شرترزر، استاد بخش بیوشیمی و علوم پزشکی زیستی دانشگاه مک‌مستر و نویسنده مسئول، می‌گوید: «این یک تحول جدید در یک مسیر متابولیکی کلاسیک است،ما سال‌ها است که می‌دانیم ماهیچه‌ها و کبد لاکتات و گلوکز را بین خود رد و بدل می‌کنند (فرایندی که به چرخه کوری معروف است). اما حالا کشف کرده‌ایم که باکتری‌های روده نیز بخشی از این چرخه هستند.»

چرخه کوری؛ از نوبل ۱۹۴۷ تا کشف جدید

در سال ۱۹۴۷، کارل فردیناند کوری و جرِتی ترزا کوری جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی را به خاطر نشان دادن چگونگی استفاده ماهیچه‌ها از لاکتات تولید شده برای تولید گلوکز در کبد دریافت کردند. این کشف پایه فهم ما از نحوه استفاده ماهیچه‌ها از L-لاکتات و کبد از گلوکز خون را شکل داد.

D-لاکتات، مولکولی که بیشترین آسیب را می‌زند

تیم کانادایی اکنون نشان داده است که موش‌های چاق و حتی افراد دارای چاقی سطوح بالایی از نوع دیگری از لاکتات به نام D-لاکتات در خون خود دارند. برخلاف L-لاکتات که توسط ماهیچه‌ها تولید می‌شود، D-لاکتات عمدتاً منشاء میکروبی دارد و می‌تواند قند خون و چربی کبد را بیشتر افزایش دهد.

ساخت تله‌ای برای D-لاکتات

برای متوقف کردن این روند، محققان «تله‌ای در روده» طراحی کردند: پلیمر زیست‌تخریب‌پذیر و ایمنی که D-لاکتات را در روده به دام می‌اندازد و مانع جذب آن می‌شود. موش‌هایی که این تله را مصرف کردند، قند خون پایین‌تر، مقاومت کمتر به انسولین و التهاب و فیبروز کبدی کمتری داشتند بدون اینکه تغذیه یا وزن بدنشان تغییر کند.

شرترزر که عضو مرکز تحقیقات متابولیسم، چاقی و دیابت و مؤسسه تحقیقات گوارشی دانشگاه مک‌مستر است، می‌گوید: «این یک روش کاملاً جدید برای درمان بیماری‌های متابولیک مانند دیابت نوع ۲ و بیماری کبد چرب است. به جای هدف قرار دادن هورمون‌ها یا کبد به طور مستقیم، ما سوخت میکروبی را قبل از ورود به بدن متوقف می‌کنیم»،