ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
برترینها: این روزها در منوی کافهها نام یک نوشیدنی سبزرنگ بیش از پیش به چشم میخورد که جای خود را بین کافهبازها باز کرده؛ از ماچا صحبت میکنیم که اتفاقا در میان نسل زد هم محبوب شده. اما احتمالا تست اولین جرعه از ماچا، مثل تقلب در امتحان چشایی است؛ زبانتان دنبال قند گمشده میگردد و طعمی که به سختی برای خیلیها قابل هضم است.
اما ماچا سرشار از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها موادی هستند که سلولهای بدن را در برابر آسیب دیدن محافظت میکنند و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهند.
نتیجه یک مطالعه که دانشمندان دانشگاه کنکوک در سئول انجام داده و منتشر کردهاند نشان میدهد که ماچا حدود ۱۰ برابر بیشتر از چای سبز عادی، آنتیاکسیدان دارد.
چای سبز و ماچا از خیلی جهات به هم نزدیک هستند. چای سبز به دلیل میزان بالای آنتیاکسیدانهایش به کاهش وزن کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند چای سبز به دلیل داشتن میزان بالای کافئین، شدت متابولیسم و چربی سوزی را بالا میبرد. یک وعده معمول لاته ماچا (که در آن یک قاشق چایخوری ماچا ریخته شده است) بین ۳۸ تا ۱۷۶ میلیگرم کافئین دارد. این مقدار کمتر از کافئین موجود در یک فنجان قهوه است.
خانم قربانی، باریستای یکی از کافههای تهران میگوید، ماچا به دلیل داشتن ترکیب شیمیایی ال- تئانین در مقایسه با قهوه، آرامشبخشتر است. او میگوید: «اسیدهای آمینه موجود ماچا برای سیستم عصبی ما مفید هستند و میتوانند موجب کاهش استرس، اضطراب و بهبود بیخوابی شوند.»
بعضی مطالعات ترکیبات موجود در ماچا ازجمله آنتیاکسیدانها و موادی چون کلروفیل، کافئین و ال- تئانین را با بهبود عملکرد مغز مرتبط دانستهاند. باور بر این است که کافئین بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارد، متابولیسم را در سراسر مغز افزایش میدهد و همچنین هوشیاری را بالا میبرد.
تحقیقاتی که در دانشگاه شیزوکا در ژاپن انجام شده است نشان میدهد ماچا میتواند برای عملکرد شناختی هم مفید باشد. این مطالعه که نتیجه آن در نشریه پزشکی کتابخانه ملی منتشرشده است، با شرکت ۱۲ فرد مسن انجام شد که شامل دو مرد و ۱۰ زن بود. آنها برای یک دوره دو ماهه، روزانه دو گرم پودر چای سبز مصرف کردند. یافتههای این مطالعه نشان داد عملکرد مغز این شرکتکنندگان در این مدت بهبود پیداکرده بود.
مانند تمام مواد حاوی کافئین، بهتر است ماچا را در حد اعتدال مصرف کرد. ماچا حاوی کافئین بیشتری نسبت به چای سبز است و مصرف بیشازحد کافئین میتواند عوارض جانبی مانند اضطراب، بیخوابی و افزایش ضربان قلب داشته باشد.
کافئین میتواند میزان هوشیاری را بالا ببرد که میتواند مفید باشد. با این وجود، مصرف بیش از حد کافئین میتواند موجب ترشح هورمون آدرنالین شود (هورمونی که به نام هورمون ترس یا فرار هم شناخته میشود). این هورمون بهطور موقت سطح انرژی را بالا میبرد اما میتواند موجب حس استرس و اضطراب شود.
میزان توصیهشده مصرف کافئین روزانه برای بزرگسالان ۴۰۰ میلیگرم است. این یعنی بهتر است بیش از یک یا دو فنجان لاته ماچا در روز مصرف نکرد. برای کسانی که نسبت به کافئین حساس هستند، ماچا ممکن است گزینه مناسبی به نظر برسد زیرا کافئین آن از قهوه کمتر است و ال-تئانین آن موجب کاهش جذب کافئین شود.
ماچای کثیف به بدی اسمش نیست. این نوشیدنی ترکیبی است از یک شات اسپرسو که به مخلوطی از شیر و ماچا اضافه میشود.
آیا این نوشیدنی جدا از طعم متفاوتش، ممکن است کافئین خیلی زیادی داشته باشد؟ ماچای کثیف هشیاری که از کافئین به دست میآید را با خواص آرامشبخش ماچا کنار هم میآورد اما متخصصان تغذیه میگویند این ترکیب میتواند موجب زیادشدن ناگهانی ترشح آدرنالین شود. با این حال آنها میگویند ماچای کثیف به شکل ملایمتری آدرنالین را بالا میبرد زیرا آل- تئانین موجب میشود، کافئین بهتدریج آزاد شود. توصیه متخصصان در این مورد مانند مصرف لاته ماچا است و میگویند بهتر است نوشیدن آن در حد یک فنجان در روز محدود شود.
با محبوب شدن ماچا در سالهای اخیر، نیمی از ماچای تولید ژاپن به کشورهای مختلف صادر میشود. بعضی گزارشها پیشبینی میکنند که با ادامه روند فعلی، احتمال کمبود ماچا در ژاپن و سراسر جهان وجود خواهد داشت. دو شرکت چای در ژاپن به نامهای ایپودو تی و ماروکیو کویامائن در واکنش به این افزایش تقاضا، برای اولین بار محدودیت برای خرید ماچا در نظر گرفتهاند.
خانم قربانی میگوید: «کیفیت پودرهای ماچا متفاوت است. اگر ماچا را برای فواید احتمالیاش برای سلامت مصرف میکنید، سعی کنید آن را منبع مطمئن تهیه کنید.» ماچایی که در کافهها سرو میشوند ممکن است حاوی شکر، طعمدهنده و شیرینکنندههایی باشند که میتوانند فواید ماچا برای سلامتی را تحت تأثیر قرار دهند.
متین نوشت: حق دارید ماچایی که تو کافهها میدن رو نخورین! ۴۰ گرم ماچای اصل حدود ۳ میلیون تومن درمیاد. واقعاً فکر کردید ماچای اصل میدن بهتون با ۱۵۰ هزار تومن؟
پریا نوشت: تو اصفهان گز و ماچا رو باهم ترکیب کردن اسمشو گذاشتن گاچا
هانیه هم با انتشار این تصویر از مزه عجیب ماچا گفته: من بعد از تست اولین ماچای زندگیم.
اما فرزین به ماچا عادت کرده: من با قصد قبلی و کاملاً داوطلبانه توی خونه ماچا درست میکنم. اعتیاد جدی.
و سنا: هی نگید ماچای خوب نخوردی که میگی ماچا بدمزست. بهترین ماچا هم اونی بوده که یه سیروپی داشته که مزشو کاور کنه.