ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
اگر نگاهی به بازدهی سرمایهگذاریهای مختلف در یک دهه اخیر داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که هیچ دارایی به اندازه بیت کوین نتوانسته در این مسیر بدرخشد. بیت کوینی که در سال ۲۰۱۰ فقط چند سنت قیمت داشت حالا با عبور از سد قیمتی ۱۰۰ هزار دلاری توانسته توجه سرمایهگذاران بزرگ جهان را به سمت خود جلب کند. براساس آمارهای رسمی که در گزارشهای صرافی کیف پول من منتشر شده، بیت کوین در بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ سالانه به طور میانگین رشد قیمتی ۲۳۰ درصدی را تجربه کرده است.
برای این که متوجه شوید این رقم چه اهمیتی دارد، باید یک نگاه تطبیقی به بررسیهای خود داشته باشیم؛ در همین بازه زمانی، شاخص S&P ۵۰۰ که یکی از قویترین بازارهای سهام در جهان است به طور میانگین رشد ۱۴ درصدی را به ثبت رسانده است! بازار مسکن آمریکا نیز در همین بازه سالانه به طور میانگین رشد ۶.۵ درصدی ثبت کرده و این بدان معناست که بازار سهام و مسکن در مسئله سودرسانی حتی به گردپای بیتکوین هم نرسیدهاند.
در سال ۲۰۲۳ بود که بیتکوین با ثبت رشد بیش از ۱۵۰ درصدی در صدر لیست برترین داراییها برای سرمایهگذاری قرار گرفت و پیشبینیها نشان میدهد که در سال ۲۰۲۵ نیز احتمال تکرار این رشد سهرقمی برای بیتکوین وجود دارد. خانوادههای ثروتمند معتقدند که بیتکوین در کنار رشد قیمتی بلندمدت، دسترسی آزاد مالی را فراهم کرده که سابقاً در هیچ کلاس از داراییهای سنتی وجود نداشت.
مدتی است که بانکها با سرعت غیرقابل باور وارد بازار کریپتو شدهاند؛ همان مؤسسات مالی بزرگی که روزی در برابر بیتکوین شدیدترین مواضع احتیاطی را اتخاذ کرده بودند! این روزها شنیدن خبر خرید بیت کوین توسط مؤسسات مالی بزرگی همچون بلکراک (BlackRock)، فیدلیتی (Fidelity) و گلدمن ساکس (Goldman Sachs) به امری عادی تبدیل شده؛ اما سوال اصلی این است که چه چیزی باعث تغییر رویکرد بانکها و مؤسسات مالی بزرگ در زمینه سرمایهگذاری بر رمزارزها شد؟!
پاسخ این سوال در سه بخش محوری نهفته است که این سه بخش به شرح زیر هستند:
البته توجه داشته باشید که مسیر ورود بانکها به سرمایهگذاری در بیتکوین پس از تأیید صندوقهای قابل معامله بورسی (ETF) بیتکوین هموار شد؛ چراکه این صندوقهای بورسی مسیری را برای ورود امن و قانونی سرمایهگذاران نهادی فراهم کردند. در واقع همین ETFها بستر اعتمادساز برای ورود به بازار بیتکوین شده و حجم معاملات قابل توجهی به مارکتکپ این رمزارز افزودند.
مدتی است که بیتکوین جایگاه مهمی در سبد دارایی خانوادههای سرمایهدار ایجاد کرده و بسیاری از سرمایهداران، خرید بیتکوین را جایگزینی برای طلا در نظر گرفتهاند. دفاتر خانوادگی (Family Office) که مسئولیت مدیریت ثروت نسلهای مختلف خانوادههای سرمایهدار را عهدهدار هستند، حالا بیش از هر زمان دیگری به سمت سرمایهگذاری بلندمدت در دنیای کریپتو و خرید ارز دیجیتال حرکت کردهاند؛ اما دلیل این حجم از توجهات به بیتکوین در میان خانوادههای ثروتمند چیست؟!
بیتکوین مدتی است که از ماهیت سفتهبازانه فاصله گرفته و ثابت کرده است که مقاومت خوبی در برابر تورم دارد. در واقع عملکرد ضدتورمی بیتکوین به طلا شباهت دارد؛ طلایی که قرنها به عنوان پناهگاهی امن برای حفظ ارزش سرمایه در دوران تورم و بحران شناخته میشد. حال بیتکوین با ویژگیهایی نظیر سقف عرضه مشخص، امکان انتقال بینالمللی فوری و شفافیت بالا به یک رقیب اصلی برای طلا در این عرصه تبدیل شده است.
لیست بلندبالایی از میلیاردها نظیر پاول تودور جونز، ایلان ماسک، استنلی دراکنمیلر و سایرین وجود دارد که معتقد به آینده درخشان این رمزارز هستند. در واقع با افزایش بیاعتمادیها به نظام مالی سنتی، خانوادههای سرمایهدار و متمول ترجیح میدهند که سرمایههای خود را در فضایی غیرمتمرکز و مستقل از سیستمهای مالی دولتی نگهداری کنند. در یک کلام مقاومت بیتکوین در برابر تورم آن را به بیمهای دیجیتال و مطمئن تبدیل کرده است.
زمانی که پیشبینیهایی از زبان میلیاردرهای سرشناس فعال در حوزه سرمایهگذاری و فناوری شنیده میشود، باید توجه عمیقتری به آن کرد! مایکل سیلور، بنیانگذار و مدیر اجرایی کمپانی MicroStrategy، معتقد است که قیمت هر واحد بیتکوین تا سال 2045 به رقم باور نکردنی 13 میلیون دلار خواهد رسید! شاید تصور کنید که این رقم رویایی است؛ اما با نگاهی به تاریخچه قیمتی بیتکوین و سرعت گرفتن پذیرش جهانی این دارایی استراتژیک، به نظر به دور از واقعیت نیست.
جک دورسی، مدیرعامل سابق توئیتر و یکی از فعالان برجسته بازار کریپتو، نیز معتقد است که هر واحد از بیت کوین در سال 2030 با قیمت 1 میلیون دلاری مورد خرید و فروش قرار خواهد گرفت. برخی از این میلیاردها نظیر مارک کوبان، پا را از این پیشبینیهای قیمتی فراتر گذاشته و معتقدند که بیتکوین میتواند روزی به عنوان جایگزین دلاری (به عنوان ارز ذخیره جهانی) به رسمیت شناخته شود.
با چنین اوصافی باید اعتراف کرد که بیتکوین چیزی فراتر از یک دارایی دیجیتال معمولی بوده و باید از آن به عنوان یک پدیده اقتصادی بزرگ یاد کرد.
بدهی 35 تریلیون دلاری آمریکا و نگرانیها از سقوط دلار موجب شده تا روند ورود بانکها، مؤسسات مالی و خانوادههای متمول به بازار بیتکوین سرعت گیرد. ویژگیهای خاص این دارایی دیجیتالی آن را به ابزاری قدرتمند برای مقابله با تورم، بحرانهای سیاسی و حتی نگرانیها از ناکارآمدی سیستم بانکی سنتی تبدیل کرده است. پیشبینیهای بلندپروازانه از قیمت بیتکوین در آتش هیجان سرمایهگذاریهای نهادی بر روی بیت کوین افزوده و جایگاه ویژهتری به بیت کوین در سبدسرمایهگذاریها بخشیده است.
ناگفته نماند که مطالب فوق برداشتی از گزارشاتی بود که پیرامون رشد سرمایهگذاری بانکها و خانوادههای ثروتمند بر بیت کوین در بلاگ صرافی کیف پول من منتشر شده است. اگر به دنبال آن هستید که در بستری امن، با کارمزد حداقلی و به دور از نگرانیهای موجود درباره تحریمها، خرید ریالی بیت کوین را تجربه کنید، توصیه میکنیم که حتماً سری به وبسایت این صرافی معتبر ایرانی به آدرس www.kifpool.me بزنید.