به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، چندی پیش مجتبی قوامیپناه_مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران، در اظهار نظری درباره فعالیت ون کافهها و ضرورت توجه به مباحث بهداشت و سلامت در گروه از مشاغل، گفته بود که «وزارت بهداشت میبایست ورود جدیتر به موضوع ونکافهها و انجام مأموریتهای سازمانی داشته باشد. توجه به بهداشت و سلامت جامعه در فعالیت ونکافهها بسیار ضروری است و باید شرایطی ایجاد شود که شهروندان با اطمینان بیشتری به این گروه از مشاغل مراجعه کنند.»
در همین راستا، محسن فرهادی_ رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره نظارت بر واحدهای صنفی و غیرصنفی عرضهکننده موادغذایی گفت: براساس قانون «بهبود مستمر محیط کسبوکار» و «درگاه ملی مجوزها»، تمام مشاغلی که با موادغذایی چه خوردنی و چه آشامیدنی و مواد آرایشی و بهداشتی سروکار دارند، میبایست تاییدیههای بهداشتی را از وزارت بهداشت دریافت کنند. عبارت «ونکافه» در درگاه ملی مجوزها ثبت نشده و واحدهای عرضهکننده به عنوان واحدهای «ثابت» و «سیار» در درگاه ملی مجوزها در نظر گرفته شدهاند.
وی با بیان اینکه واحدهای عرضهکننده «موادغذایی» و «آرایشی و بهداشتی» میتوانند هر عنوانی داشته باشند، توضیح داد: واحدهای صنفی و غیرصنفی عرضهکننده «موادغذایی» و «آرایشی و بهداشتی» با عناوین متعددی مانند «ونکافه» یا «غذای خیابانی» فعالیت میکنند. صرف نظر از عنوان واحدهای صنفی و غیرصنفی، تاییدیه بهداشتی میبایست دریافت شود.
فرهادی با بیان اینکه برخی افراد نیز در سطح شهر فعالیت میکنند، افزود: براساس قانون، مدیریت مشاعات شهری برعهده شهرداریها است. شهرداری میبایست برای تمام واحدهایی که متقاضی فعالیت در سطح شهر هستند، جانمایی کند. شهرداریها میبایست با توجه به صلاحدید، قوانین و مقررات موجود نسبت به جانمایی واحدهای متقاضی فعالیت در سطح شهر تهران اقدام کنند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: پس از اینکه شهرداری نسبت به جانمایی یک واحد اقدام کرد، فرد متقاضی میبایست از طریق درگاه ملی بهبود کسب و کار نسبت به کسب مجوز و تاییدیههای بهداشتی اقدام کند. پس از این مرحله، نقش وزارت بهداشت آغاز میشود و نسبت به ارزیابی شرایط بهداشتی اقدام میکند. وزارت بهداشت با توجه به نحوه فعالیت فرد به طو مثال نوع محصول عرضه شده، پختوپز در محل یا عدم پختوپز در محل نسبت به ارزیابی بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی، ابزار و تجهیزات اقدام میکند. همچنین بهداشت محل فعالیت مورد ارزیابی قرار میگیرد؛ حال محل فعالیت میتواند کانکس، خودرو یا ون باشد. پس از ارزیابی شرایط، نظر نهایی خود را اعلام میکنیم.
فرهادی توضیح داد: با توجه به اینکه مدیریت مشاعات برعهده شهرداریها است، شهرداری میبایست از فعالیت افراد فاقد مجوز جلوگیری کند و زمانی را برای اخذ مجوز برای افراد در نظر گیرد تا مراحل قانونی تکمیل شود. صدور تاییدیه بهداشتی در مسیر پروانه کسب برعهده وزارت بهداشت است. واحدهای سیار عرضهکننده موادغذایی و بهداشتی، یک واحد صنفی نیستند و به همین دلیل وزارت بهداشت نمیتواند نسبت به پلمب یک واحد خاص متخلف اقدام کند؛ به طور مثال، یک واحد سیار ممکن است که یک خودرو باشد که در یکی از میدانهای شهر فعالیت میکند.
وی ادامه داد: معابر شهری جزو مشاعات به حساب میآیند و شهرداریها نیز صاحبان مشاعات هستند. با توجه به این شرایط، شهرداریها میتوانند از فعالیت واحدهای متخلف جلوگیری کنند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: جلساتی در ارتباط با موضوع رسیدگی به وضعیت واحدهای سیار عرضهکننده مواد غذایی برگزار کردهایم. بر این باور هستم که با برگزاری جلساتی با محوریت «مرکز بهبود کسب و کار و وزارت اقتصاد»، «شهرداری» و «وزارت بهداشت» میتوان مشکلات را برطرف کرد و وزارت بهداشت برای ساماندهی شرایط آمادگی دارد.