به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، به تازگی اعلام شده که 99هزار نفر در آلمان سالانه بر اثر مصرف سیگار جان میسپارند؛ یعنی به اندازه 5برابر تلفات رانندگی ایران در سال گذشته. این اطلاعات در سالنامه اعتیاد2025دفتر اصلی امور اعتیاد در آلمان اعلام شده است.
همچنین چندی پیش جمعیت مبارزه با دخانیات کشور اعلام کرد که این آمار در ایران 70هزار نفر است، آنهم درحالیکه سالانه در کشورمان 70میلیارد نخ سیگار تولید و مصرف میشود؛ بهعبارت دیگر، یعنی هر ایرانی یک پاکت در هفته. اما واقعا چطور چنین اتفاق هولناکی میافتد و این همه مرگومیر را تجربه میکنیم؟ سیگار با بدن ما چه میکند که منجر به چنین تلفاتی میشود؟ در اینباره بیشتر بدانیم.
جعبه پاندورای سیگار
دکتر حمید سهرابپور، فوق تخصص بیماریهای ریه بیش از ۸۵ درصد موارد سرطان ریه مستقیماً با مصرف سیگار مرتبط هستند.
- در دود سیگار بیش از ۷۰ ماده سرطانزا ازجمله بنزن، نیتروزامینها، فرمالدهید و آرسنیک وجود دارد که همگی بهطور مستقیم به DNA سلولهای ریه یا سلولهای دستگاه تنفسی آسیب میزنند و باعث شروع روند سرطانیشدن میشوند.
- مصرف سیگار در طولانی مدت به بروز انواع سرطان ازجمله سرطان ریه و همچنین بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی منجر میشود.
- سیگار کشیدن عملکرد سیستم ایمنی را کاهش میدهد؛ بهطوری که بدن توانایی شناسایی و حذف سلولهای غیرطبیعی را از دست میدهد.
- خیلیها نتایج مطالعات علمی را باور ندارند و میگویند: مصرف سیگار هیچ تأثیری روی سلامتشان نگذاشته است. درحالیکه در خیلی از موارد، سیگار تأثیرات منفی خود را در سالهای اولیه مصرف روی سلامت فرد نمیگذارد.
- مهمترین عارضه مصرف سیگار در کوتاهمدت، تأثیر آن بر سیستم قلبی و عروقی است، ازجمله تنگی عروق در کل بدن.
- آسیب دیدن دستگاه تنفسی یکی دیگر از عوارض کوتاهمدت مصرف سیگار است که باعث بروز التهاب در مجاری یا راههای هوایی دستگاه تنفسی و عوارض ناشی از آن میشود.
- آمارهای پزشکی به روشنی نشان میدهند که مصرف سیگار در طولانی مدت به بروز بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی و انواع سرطان منجر میشود.
- عوارض ناشی از سیگار معمولاً بعد از ۱۰ تا ۱۵ سال مصرفِ مداوم ظاهر میشوند.