ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، منصور شیشهفروش، صبح دوشنبه در جلسه مدیریت بحران شهرستان گلپایگان با تأکید بر شرایط بحرانی خشکسالی در استان، اظهار کرد: تمامی مناطق استان اصفهان از جمله شهرستان گلپایگان تحت تأثیر کاهش بارندگی، افت سطح آبهای زیرزمینی، خشکی قنوات و چشمهها قرار گرفتهاند و برخی روستاها تنها از طریق تانکر آبرسانی میشوند.
وی افزود: با توجه به نیاز فوری باغات و تأمین آب شرب، مقرر شد که مدیریت سدهای گلپایگان و کوچری همکاری لازم را برای تأمین آب اضطراری داشته باشند. همچنین اجرای طرحهای بهینهسازی مصرف آب در بخشهای شرب، کشاورزی و فضای سبز مورد تأکید قرار گرفت.
شیشهفروش گفت: میزان بارندگی از ابتدای سال زراعی جاری تا کنون حدود ۱۱۶ میلیمتر بوده که این مقدار بین ۴۰ تا ۷۰ درصد کاهش نسبت به میانگین بلندمدت را نشان میدهد؛ بیشترین کاهش در مناطق شرقی و سرچشمههای زایندهرود ثبت شده است.
وی ازاجرای پویش استانی «منهای ۲۰» را یکی از راهکارهای مهم برای عبور از تابستان دانست و افزود: شهروندان باید مصرف آب خود را ۲۰ لیتر کاهش دهند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: به همه شهرداریهای ابلاغ شده است که فضای سبز را با استفاده از سامانههای آبیاری نوین و گیاهان کمآببر مدیریت کنند. خوشبختانه در بیشتر شهرهای استان، آب شرب از آب فضای سبز تفکیک شده است. همچنین صنایع مکلف به بازچرخانی آب، استفاده از پساب، و تجهیز فضای سبز صنعتی به آبیاری نوین شدهاند.
وی ادامه داد: در بخش کشاورزی، تاکنون ۱۳۰ هکتار از اراضی به آبیاری نوین مجهز شده و بیش از ۲ هزار هکتار گلخانه در استان احداث شده است. توسعه این سامانهها با حمایت تسهیلاتی وزارت جهاد کشاورزی ادامه خواهد داشت.
شیشهفروش با بیان اینکه همه ادارات باید ۲۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی داشته باشند، گفت: نصب مخازن ذخیره آب استراتژیک در ادارات بهویژه مراکز حساس ضروری است. همچنین در بخش برق، ادارات باید در ساعات کاری ۳۰ درصد و در زمان تعطیلی ۶۰ درصد مصرف خود را کاهش دهند. صنایع نیز باید تولید برق از طریق سامانههای خورشیدی را در اولویت قرار دهند.
وی از نصب بیش از ۱۰ هزار سامانه کنترل هوشمند روی چاهها، مسدودسازی ۱۱ هزار حلقه چاه غیرمجاز و تعدیل بیش از ۳۰ هزار پروانه بهرهبرداری آب در استان خبر داد و افزود: در گلپایگان نیز با توجه به خطر فرونشست زمین، طرحهای تعادلبخشی منابع آب، تغذیه سفرههای زیرزمینی، و نصب کنترل هوشمند چاهها اجرایی خواهد شد.
وی از منابع طبیعی خواست مطالعات جامع آبخیزداری و شناسایی کانونهای فرسایش بادی در شهرستان گلپایگان را تکمیل کند اشاره کرد و افزود: بیش از ۷ هزار هکتار از اراضی این منطقه تحت تأثیر فرسایش بادی است و برای تثبیت شنهای روان، نهالکاری، احداث بادشکنهای زنده و غیرزنده و استفاده از مالچهای سازگار با محیط زیست ضروری است.
شیشهفروش گفت: تاکنون در استان اصفهان ۳۱۰ هزار هکتار نهالکاری، ۳۰۰ کیلومتر بادشکن، و ۳۰ هزار هکتار مالچپاشی در مناطق مستعد اجرا شده است. وی با اشاره به ثبت ۳۲ روز ناسالم از ابتدای سال، خاطر نشان کرد: بیشتر این آلودگیها ناشی از گرد و غبار است و به همین منظور ستاد ویژه گرد و غبار کشور باید برای استان اصفهان برنامهریزی کند.
وی با تأکید بر ضرورت تأمین حقآبه تالابهای بینالمللی گاوخونی و تالاب شور گلپایگان توسط وزارت نیرو و سازمان محیط زیست، گفت: احیای این تالابها گامی مهم در کنترل گرد و غبار و مقابله با بیابانزایی در منطقه است. تالاب گاوخونی با وسعتی بالغ بر ۴۷ هزار هکتار، اکنون نزدیک به ۹۸ درصد خشک شده و نیازمند توجه فوری ملی است.