ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
سیدهادی سیدافقهی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اولویتهای دستگاه دیپلماسی، اظهار داشت: با توجه به ضرورت همافزایی میدان و دیپلماسی، وزارت امور خارجه باید از دیپلماسی محافظهکارانه و مرسوم فاصله گرفته و مواضع قاطعتر و رادیکالتری اتخاذ کند، چراکه کشورمان در معرض تهاجم قرار گرفته و از منظر اخلاقی، حقوقی و قانونی مورد خیانت واقع شده است.
وی ادامه داد: مسئله مذاکره در شرایط فعلی محل اختلاف نظر است؛ برخی معتقدند اکنون زمان مناسبی برای مذاکره نیست. آمریکاییها پس از حملات رژیم صهیونیستی به ایران، درصدد ایجاد شکاف میان دیپلماسی و مقاومت هستند تا اتحاد و انسجام داخلی را تضعیف کنند، بنابراین دستگاه دیپلماسی باید با هوشمندی و دقت عمل کند.
این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا افزود: نحوه مواجهه و زبان دیپلماسی باید رادیکال اما عقلانی باشد، چراکه غربیها علاوه بر خیانت، قوانین بینالمللی را نیز نقض کردهاند و اکنون خودشان برای مذاکره پیشقدم شدهاند. نامهای که آمریکاییها ارسال کردهاند، شباهت زیادی به نامه پیش از حمله دارد که هیچکدام از تعهدات آن رعایت نشد؛ بنابراین صرف ارسال نامه کافی نیست و نباید به آن خوشبین بود. آمریکا از ضربات وارد شده آگاه است و در تحقق اهداف خود در همکاری با رژیم صهیونیستی ناکام مانده، اما همچنان با هوشمندی و مکر عمل میکند.
سیدافقهی تأکید کرد: دستگاه دیپلماسی در صورت ضرورت باید فشارها را بر اروپاییها افزایش دهد، به ویژه در شرایطی که برخی مسئولان آمریکایی با اظهارات وقیحانه ایران را ضعیف قلمداد میکنند.
مذاکره به معنای توافق نیست؛ باید نگاه مجرمانه به آمریکا داشت
وی در پایان خاطرنشان کرد: در صورت انجام مذاکرات، باید پیچیدگیها، اولویتها و زبان ویژه آن مورد توجه قرار گیرد. باید آمریکاییها را با نگاهی مجرمانه دید؛ زیرا پای میز مذاکره با یک متجاوز و جنایتکار مینشینیم. همانطور که آقای عراقچی اشاره کرده، دیپلماسی الزاماً به معنای رسیدن به توافق نیست، بلکه بهمنظور مدیریت بحران انجام میشود.
سیدافقهی درباره تعامل با کشورهای منطقه اظهار داشت: ما در منطقهای زندگی میکنیم که روابط ما با کشورهای همسایه چندان صمیمی و یکدست نیست. با شش کشور حوزه خلیج فارس نیز رابطهای یکپارچه نداریم؛ هنوز با بحرین رابطه دیپلماتیک برقرار نشده است. رابطه ما با امارات بهدلیل عادیسازی روابط آن کشور با رژیم صهیونیستی سرد است و همین موضوع باعث شد که رهبر انقلاب اجازه ندهند امارات نقش میانجی در مذاکرات ایران و آمریکا ایفا کند. با قطر و عمان روابط خوبی داشتیم، اما پس از مسئله پایگاه العدید، قطر دچار دلخوری شد، البته ما از این کشور طلبکاریم، چرا که بارها از خاک آنها علیه ایران اقدام شده و حتی شواهدی وجود دارد که ترور شهید سردار سلیمانی از این پایگاه فرماندهی شده است.
درباره استقلال تصمیمگیری برخی کشورهای منطقه تردید داریم
وی افزود: ایران هرگز خواهان توسعه جنگ یا بستن تنگه هرمز نبوده و نیست. ایران در تنگه هرمز حق سیادت بینالمللی دارد و این موارد ابزارهای مهمی در دست ما هستند. ما به دنبال روابط همزیستی مسالمتآمیز با کشورهای منطقه هستیم، اما درباره استقلال تصمیمگیری برخی از این کشورها تردید داریم، زیرا بسیاری از آنها تحت نفوذ و فشار آمریکا هستند. برای مثال، ترامپ در مدت کوتاهی از سفرش به منطقه، ۵.۵ تریلیون دلار از این کشورها دوشید! وقتی از نخستوزیر سابق قطر پرسیده شد که چرا اجازه نمیدهند پایگاهها و تحرکات آمریکایی در کشورشان محدود شود، پاسخ داد که قدرت چنین کاری را ندارد.
سیدافقهی با بیان اینکه روابط ما با کشورهای منطقه باید مبتنی بر منافع مشترک باشد، تصریح کرد: ایران با کشورهای همجوار باید از دو منظر رابطه برقرار کند؛ یکی نیاز ذاتی بر اساس معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی و دیگری مقابله با هژمونی و سیطره آمریکا. همچنین عنصر دیگری که در روابط منطقهای اهمیت دارد، مسئله رژیم صهیونیستی است.
وی درباره محکومیتهای بینالمللی نسبت به تجاوزات علیه ایران گفت: حمله و تجاوز به ایران در سطح منطقه و بینالمللی محکوم شده است، اما رفتار آلمانها بسیار وقیحانه و بیشرمانه بوده است.
اگر جنگ ادامه مییافت، چیزی از اسرائیل باقی نمیماند
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا در خصوص پایداری آتشبس نیز بیان داشت: آتشبس رسمی و کلاسیک به معنای نظامی وجود ندارد. دشمن ضربات سنگینی متحمل شده و به اهداف خود نرسیده است. هرچه جنگ ادامه پیدا کرد، ضربات ما در داخل فلسطین اشغالی بیشتر شد و در تلآویو وضعیت به شدت بحرانی و مستاصل بود. اگر جنگ ادامه مییافت، چیزی از اسرائیل باقی نمیماند.