ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ محرم امسال ملت بزرگ ایران در حالی برای عزاداری سید و سالار شهیدان در مساجد و حسینیهها و هیأتها جمع شدند که در مقابله با زورگویی مستکبران جهانی سرافراز هستند و همچون امام خود، شعار «هیهات منا الذله» را در برابر یاوه گویی های رژیم صهیونی و ترامپ سر دادند و دریافتند که برای عزت و افتخار این مرز و بوم باید با اتحاد و یکرنگی به مقابله با مستکبران رفت و بر دشمنان پیروز شد.
با فرا رسیدن ماه محرم، شهر ساوه به سوگ نشست و حال و هوایی متفاوت به خود گرفت، مردمی که با دلی سرشار از عشق به اهلبیت (ع)، از نخستین روزهای این ماه، کوچهها و محلات را سیاهپوش کرده و با برگزاری آئینهای سنتی، ارادت دیرینه خود به ساحت سیدالشهدا (ع) را به نمایش گذاشتند.
مردم ساوه همزمان با آغاز ماه عزای سید و سالار شهیدان، با شور و شعوری خاص در مراسم عزاداری شرکت کرده و هیئات مذهبی، دستههای سینهزنی و زنجیرزنی تا نیمهشب در گوشهگوشه شهر به حرکت در آمده و نوای «یا حسین» در فضای شهر طنینانداز میشود.
آئینهای خاصی همچون تعزیهخوانی، نخلگردانی، علمکشی و روضههای خانگی از جمله سنتهایی هستند که در ساوه قدمتی طولانی دارند و نسل به نسل منتقل شدهاند، زنان و مردان این دیار، در کنار نوجوانان و کودکان، با دستانی در کار و دلهایی در ماتم، در خدمت مجالس حسینیاند و پذیرایی از عزاداران را افتخار خود میدانند.
شهر ساوه در شبهای محرم، به ویژه تاسوعا و عاشورا، شاهد شکوه حضور مردمی بود که با اخلاص و باور قلبی، به عزای سالار شهیدان میپردازند؛ حضوری که نهتنها از سر عادت، بلکه از سر معرفت و دلدادگی است.
ساوجیها در روز عاشورا به سوگ نشستند و همه در اندوه حسین (ع) یکی شدند، گویی همه در کربلای حسین ایستادهاند به یاد بزرگمردی که آزادی را با خونش معنا کرد.
فلسفه عاشورا، ایستادگی در برابر ظلم و احیای حقیقت است
امام جمعه موقت ساوه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: پیام امام حسین (ع) برای همه تاریخ، ایستادگی، عزت و بیداری است و نهضت عاشورا تنها یک واقعه تاریخی نیست، بلکه مکتبی جاودان برای بیداری انسانها و دفاع از ارزشهای الهی در برابر ظلم و فساد است.
حجت الاسلام علی بدرخانی با اشاره به فرارسیدن ایام محرم و ضرورت تبیین صحیح فلسفه قیام عاشورا، اظهار داشت: امام حسین (ع) با قیام خود در برابر طاغوت زمان، نهتنها از اسلام و دین جدش دفاع کرد، بلکه مسیر عزت و آزادگی را برای همه انسانهای آزاده تاریخ ترسیم کرد و باید اذعان کرد عاشورا مکتب بصیرت، ایثار و قیام برای حقیقت است.
امام جمعه موقت ساوه با بیان اینکه فلسفه اصلی نهضت عاشورا، امر به معروف و نهی از منکر بود، گفت: امام حسین (ع) فرمودند میخواهم امت جدم را اصلاح کنم و این مهم پیام میدهد هر حرکت اصلاحگرانهای باید با الهام از اهداف عاشورا و قیامی برای عدالت، اخلاق و مقابله با انحراف باشد.
حجت الاسلام بدرخانی ادامه داد: اکنون جامعه ما به شدت به پیام عاشورا همچون ایستادگی، بیداری، مقاومت در برابر ظلم، و حفظ هویت دینی نیاز دارد و اگر این پیام در زندگی اجتماعی و سیاسی ما جاری شود، بسیاری از مشکلات اصلاح خواهد شد.
وی با اشاره به جایگاه جوانان در نهضت عاشورا گفت: نکته مهم در عاشورا این است که امام حسین (ع) تنها با یاران خاص و اهل بیت (ع) قیام نکرد، بلکه از نوجوان مثل قاسم بن الحسن (ع) تا پیرمردی چون حبیب بن مظاهر در این نهضت حضور داشتند و این یعنی حرکت امام حسین (ع)، فراگیر و برای همه نسلها بود.
امام جمعه موقت با بیان اینکه عاشورا منحصر در تاریخ نیست، افزود: نهضت حسینی یک جریان زنده است، امروز هر جا مظلومی مقابل ظالم ایستاده است، ادامه راه حسین (ع) است و مقاومت ملتهای مسلمان، ایستادگی مقابل استکبار جهانی، و حرکت در مسیر عدالتخواهی همه از برکات این فرهنگ عاشورایی است.
حجت الاسلام بدرخانی تأکید کرد: محرم فرصت بازخوانی ارزشهای ناب اسلام و تجدید میثاق با ولایت است و عزاداریهای باید همراه با معرفت، آگاهی و هدفمداری و نه صرفاً یک سنت احساسی باشد و اگر پیام عاشورا را در زندگی فردی و اجتماعیمان جاری کنیم، جامعهای مقاوم، متعهد و پیشرو خواهیم داشت.
عاشورا؛ نهضتی برای اصلاح امت و احیای کرامت انسانی
استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: پیام امام حسین (ع) فراتر از تاریخ و جغرافیاست و نهضت برای اصلاح امت و احیای کرامت انسانی است.
حجت الاسلام حسین اسماعیلی با تأکید بر ابعاد انسانی، الهی و اجتماعی نهضت عاشورا گفت: قیام امام حسین (ع) صرفاً یک حادثه تاریخی نیست، بلکه یک مکتب فکری و عملی برای مقابله با ظلم، فساد، جهل و انحراف است.
این استاد دانشگاه و پژوهشگر گفت: عاشورا نقطه عطفی در تاریخ اسلام و بلکه تاریخ بشریت است؛ قیامی که نه برای قدرتطلبی، بلکه برای اصلاح امت و احیای ارزشهای فراموششده پیامبر اسلام (ص) شکل گرفت، امام حسین (ع) با حرکت آگاهانه و الهی خود نشان داد که حفظ دین، آزادگی و کرامت انسان ارزشهایی است که حتی به قیمت جان باید برای آنها ایستاد.
وی با اشاره به محتوای نامهها و سخنرانیهای امام حسین (ع) از مدینه تا کربلا افزود: امام بارها اعلام کرد که هدفش قیام علیه ظلم و فساد است، آن حضرت در وصیتنامهاش به برادرش محمد بن حنفیه نوشت، من برای اصلاح امت جدم قیام کردهامو میخواهم امر به معروف و نهی از منکر کنم و به سیره پیامبر (ص) و علی (ع) عمل کنم این عبارت، منشور قیام حسینی است و جهتگیری اصلی آن را نشان میدهد.
این استاد حوزه دانشگاه با بیان اینکه عاشورا، تقابل میان دو گفتمان است، افزود: گفتمان حقیقت، عدالت، آزادی و اخلاق در برابر گفتمان دنیاطلبی، استبداد و تحریف دین. این تقابل همیشگی است و عاشورا به ما میآموزد که در هر زمان، باید جای خود را در این جبههبندی تاریخی مشخص کنیم.
حجت الاسلام اسماعیلی با اشاره به اینکه پیام عاشورا جهانی و فراتاریخی است، گفت: قیام امام حسین (ع) متعلق به همه انسانهای آزاده در همه دورانهاست و اکنون ملتهایی که علیه استبداد، فساد و استکبار جهانی ایستادگی میکنند، به نوعی ادامهدهنده راه عاشورا هستند.