ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بدون تردید جنگ و شرایط جنگی برای هر کشوری یک بحران محسوب می شود. اغلب بحران ها روی یک سیکل سه مرحله ای شامل مقدمه بحران، مدیریت بحران و بهبود اوضاع قرار می گیرند.
در همین حال نقش و تاثیر گذاری متغیرهای اقتصادی در هر مرحله از سیکل سه مرحله ای بحران جنگ انکار ناپذیر است. بدین روی، جنگ 12 روزه اخیر در کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.
صرف نظر از تحلیل نقش متغیرهای اقتصادی در دو مرحله مقدمه و مدیریت بحران جنگ 12 روزه اخیر که خارج از حوصله این یادداشت است، نقش و تاثیر گذاری متغیرهای اقتصادی در مرحله سوم بحران جنگ یعنی بهبود اوضاع بسیار مهم و تعیین کننده است.
بدون تردید آتش بس در هر جنگی می تواند یک گام به سوی بهبود اوضاع در بحران جنگ محسوب شود. بازسازی و جبران خسارت های جنگ قابلیت تاثیر گذاری جدی بر اقتصاد ایران خواهد داشت.
اقتصاد ایران با فرض پایداری آتش بس جنگ 12 روزه و در مرحله بهبود اوضاع بحران، با یک چالش سه بُعدی به نام تورم مواجه است. طبق گزارش رسمی مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه ای در پایان خرداد 1404 در محدوده 40 درصد قرار گرفته است.
تورم فعلی از ابعاد سه گانه زیر اقتصاد ایران را به طور جدی به چالش خواهد کشید:
کاهش قدرت خرید خانوارها
کاهش سرمایه گذاری مولد
کاهش رشد اقتصادی
نکته بسیار مهم این است که میانگین نرخ تورم سالانه در 7 سال منتهی به پایان سال 1403 معادل 43 درصد بوده است. بدین معنا که نرخ تورم 40 درصدی فعلی در پساجنگ پدیده نوظهوری در اقتصاد ایران نیست. با این همه، استمرار نرخ تورم در دامنه کنونی یک مانع جدی در مقابل بهبود اوضاع در مرحله سوم بحران جنگ 12 روزه خواهد بود.
عباس علوی راد- کارشناس اقتصادی
انتهای پیام/