ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، سفر دیوید لامی وزیر امور خارجه انگلیس به آنکارا در روز یکشنبه در شرایطی صورت گرفته که اردوغان و اعضای تیم سیاست خارجی و امنیت ملی نهاد ریاست جمهوری ترکیه، از کسب رضایت آلمان ناامید شدهاند.
گفته میشود که اردوغان در نشست سران اعضای ناتو در لاهه هلند، با صدر اعظم آلمان به طور ویژه دیدار کرده و از او خواسته، با فروش 40 فروند جنگنده یوروفایتر به ترکیه موافقت کند. اما وی پاسخ سردی به این درخواست رئیس جمهور ترکیه داده و حالا تیم اردوغان امیدوار است با پادرمیانی انگلیس، این گره را بگشاید. چرا که هواپیمای جنگنده پیشرفته یوروفایتر، محصول مشترک انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و آلمان است و فقط آلمانیها هستند که با این معامله مخالفت میکنند.
ترکیه به طور ویژه به مدل ترانشه 4، پیشرفتهترین نسخه جتهای جنگنده یوروفایتر تایفون علاقهمند است، اما نسخههای قدیمیتر آن نیز در فهرست سفارش قرار دارند.
به گزارش بلومبرگ، اگر موشکهای هوا به هوای Meteor که توسط MBDA توسعه داده شدهاند در بسته یوروفایتر گنجانده شوند، هزینه کل این معامله حدود 10 میلیارد یورو (11.4 میلیارد دلار) تخمین زده میشود.
ترکیه با این خرید قصد دارد نیروی هوایی خود را مدرنیزه کرده و همکاری خود را با اروپا در صنعت دفاعی تعمیق بخشد.
اردوغان پیش از این در اظهارات خود گفته بود: «ما اعمال موانع بر سر تجارت دفاعی بین متحدان را درست نمیدانیم».
دیدارهای لامی در پایتخت ترکیه
دیوید لامی در آنکارا، هم با همتای ترکیهای خود هاکان فیدان و هم با رجب طیب اردوغان به صورت جداگانه دیدار کرد. برجسته شدن همکاریهای گسترده در دو بخش امنیتی و صنایع دفاعی بین آنکارا و لندن، از موضوعات مهمی است که در سفر لامی به آنکارا یک بار دیگر نمایان شد.
پس از دیدار لامی و فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در کنفرانس مشترک مطبوعاتی اعلام کرد: «ترکیه و انگلیس دو شریک استراتژیک هستند که اهداف مشترک بسیاری دارند. ما دو کشور عضو ناتو هستیم که عضو اتحادیه اروپا نیستیم اما روابط محکمی با اروپا داریم».
فیدان با اشاره به همکاریهای فشرده بین دو کشور در زمینههای مختلف مانند اقتصاد، دفاع و همکاریهای فناوری، گفت: «حجم تجارت خارجی ما در حال حاضر به هدف 30 میلیارد دلار نزدیک شده است. این همان هدفی است که ما در سالهای اخیر با اصرار زیاد دنبال کردهایم.»
فیدان افزود: فرصتهای بسیاری در زمینه تجارت و سرمایهگذاری وجود دارد و توافقنامه تجارت آزاد باید بهروزرسانی شود. علاوه بر این، همکاری ما در صنعت دفاعی بسیار خوب پیش میرود. از خرید یوروفایترها گرفته تا کارهای مشترک در سایر زمینهها، شرکتها و مؤسسات مربوطه ما به خوبی روی این موضوع کار میکنند. لازم میدانم به این نیز اشاره کنم که دیدگاههای دو کشور در مورد سیاست خارجی، به ویژه در مورد غزه، سوریه، ایران، عراق و جنگ روسیه و اوکراین تقریباً منطبق بر هم است و آتشبس بین روسیه و اوکراین مورد حمایت هر دو طرف قرار گرفته است.
هاکان فیدان ضمن تقدیر از مواضع انگلیس در خصوص رفع تحریم اقتصادی علیه سوریه، از این موضوع خبر داده که دیوید لامی به زودی به دمشق سفر میکند و آنکارا از این بابت خشنود است.
جایگاه ترکیه در اسناد بالادستی انگلیس
بر اساس یک سند سیاستگذاری دولت انگلیس که به تازگی منتشر شده، ارتباط با ترکیه برای منافع امنیتی انگلیس در سراسر اروپا و حوزههای ناتو «ضروری» است و همچنان یک شریک کلیدی دوجانبه و اتحادی است.
در استراتژی امنیت ملی 2025 انگلیس آمده: «امنیت برای مردم ما در جهانی خطرناک، ارزیابی جامعی از اولویتهای دفاعی و سیاست خارجی ما را به میان آورده و نقش حیاتی ترکیه در همکاریهای امنیتی منطقهای و بینالمللی برجسته شده است. ترکیه در چهار راه بین دریای سیاه، قفقاز، خاورمیانه و آفریقا، برای منافع امنیتی بریتانیا در سراسر اروپا و در جناحین ناتو ضروری است و با ادغام نظامی قوی و همکاریهای صنعتی دفاعی، همچنان یک شریک کلیدی ناتو و دوجانبه برای ماست.»
مصاحبه حریت با لامی
خانم خنده فرات از روزنامه نگاران نزدیک به رئیس جمهور ترکیه در آنکارا با دیوید لامی وزیر امور خارجه انگلیس مصاحبه کرده و نوشته است: لامی صراحتاً گفت: «تبدیل شدن ارتش ترکیه به یکی از کاربران تایفون، روابط دوستانهای را که طی دههها بین متحدان کلیدی ناتو ایجاد شده است، بیش از پیش تقویت خواهد کرد. ما در حال پیشرفت عالی در زمینه مذاکرات مربوط به صادرات احتمالی هواپیماهای یوروفایتر تایفون به ترکیه هستیم و اطمینان داریم که هر چهار شریک یوروفایتر از این فروش حمایت میکنند. بریتانیا از سهم ترکیه در حفظ امنیت اروپا به عنوان یک متحد کلیدی ناتو سپاسگزار است.»
لامی درباره دیگر ابعاد همکاریهای آنکارا – لندن گفته است: ما در حال حاضر یک همکاری قوی در صنعت دفاعی با ترکیه داریم و میخواهیم از فرصتهای بیشتری استفاده کنیم. صنایع دفاعی پیشرفته بریتانیا با تقویت تجارت، سرمایهگذاری و همکاریهای فناوری، مکمل زنجیره تأمین پویای ترکیه هستند. ما همچنین به دنبال توسعه همکاریهایمان در صنعت دفاعی از طریق شورای صنایع دفاعی ترکیه - انگلیس هستیم، که یک گروه دولتی و صنعتی است و ما را قادر میسازد تا تمام فرصتهای موجود برای کشورهایمان در این بخش را ارزیابی کنیم. بریتانیا و ترکیه با ترکیب تخصص، استعداد و نوآوری، در موقعیت مناسبی برای برآوردن نیازهای صنعت دفاعی جهانی قرار دارند. از نظر ما، همکاری در بخش دفاعی، ستون کلیدی و استراتژیک همکاری بین ما و ترکیه و محرک رشد اقتصادی و مشارکت است و البته به عنوان متحدان نزدیک ناتو، همکاری در صنایع دفاعی برای ما موضوع بسیار مهمی است.
وزیر امور خارجه انگلیس به برخی فعالیتهای شرکتهای بزرگ ترکیه در انگلیس اشاره کرده و گفته است: «قدرت همکاری بریتانیا و ترکیه کاملاً مشهود است. برای مثال، سرمایهگذاری کانیک در شرکت AEI Systems مستقر در لندن، آنها را قادر ساخته تا فناوری خود را در پلتفرمهای مورد استفاده جهانی ادغام کنند. همچنین سرمایهگذاری TUALCOM در بازار بریتانیا فرصتهای متعددی را ایجاد کرده است و در همین حال، رولز-رویس و BAE Systems با بررسی فرصتهای رشد جدید، به تعمیق حضور دیرینه خود در ترکیه ادامه میدهند».
«ما در دورهای از عدم قطعیت شدید زندگی میکنیم. فناوری در حال تغییر ماهیت جنگ است، ایدئولوژیهای افراطی در حال ظهور هستند. اوضاع در سراسر خاورمیانه همچنان خطرناک است و پوتین با تشدید حملات به زیرساختهای غیرنظامی اوکراین، همچنان در برابر تلاشهای صلح مقاومت میکند. در چنین شرایطی نقش حیاتی ترکیه در امنیت منطقهای و جهانی و موقعیت ژئوپلیتیکی آن، اهمیت روابط ما را بیش از پیش نمایان میکند.
لامی درباره توافقنامه تجارت آزاد بین آنکارا و لندن گفته است: «یک توافق جدید با تمرکز بر خدمات، سرمایهگذاری و خدمات دیجیتال، فرصت بسیار خوبی برای انتقال روابط تجاری ما به قرن بیست و یکم خواهد بود، چرا که تجارت بین کشورهای ما در مجموع تقریباً به 28 میلیارد پوند در سال میرسد. در واقع، میتوانیم بگوییم که با این توافق که برای مردم بریتانیا و ترکیه شغل و رفاه ایجاد خواهد کرد، ما روابط رو به رشد خود را به گونهای تقویت میکنیم که تحولات بیشتری را در اقتصاد کشورهایمان ایجاد خواهد کرد».
روزنامه نگار ترک، در ادامه مصاحبه از وزیر امور خارجه انگلیس، درباره این موضوع سوال کرده که آیا انگلستان سیاست خارجی مستقلی از آمریکا دارد یا خیر؟ لامی در پاسخ گفته است: «پیوند ما با ایالات متحده نمیتوانست قویتر از این باشد. رئیس جمهور ترامپ حامی سرسخت رابطه ویژه و پایدار بین دو کشور ما بوده است، رابطهای مبتنی بر پیوندهای عمیق امنیتی، نظامی و اطلاعاتی و مکمل آن پیوندهای دیرینه فرهنگی و مردمی. استحکام پیوند ما با ایالات متحده، ما را به شرکای بسیار مؤثرتری تبدیل میکند و ما به همکاری با متحدان آمریکایی خود برای پیشبرد اهداف مشترکمان ادامه خواهیم داد».
خنده فرات به این اشاره کرده که پاسخ دیپلماتیک لامی، نشان دهنده این است که انگلیس، عملاً از همان خط سیاست خارجی آمریکا پیروی میکند.
انتهای پیام/