ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر، احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نهمین همایش ملی کار گفت: در تاریخ معاصر همه مردم بر سر سفرهای نشستهاند که کارگران گستراندهاند.
وی افزود: امروز آموزش رایگان و بهداشت عمومی در بسیاری از کشورهای جهان وجود دارد و این دستاوردها مرهون مطالبهگری کارگران است.
وی با تاکید بر توجه به نظر متخصصان گفت: خداوند در قرآن وعده میدهد که ضعیفشمردگان را پیشوا و وارث زمین قرار دهد. این افراد ناتوان نیستند بلکه ناتوان شمرده شدهاند. آنها طبق وعده خدا رهبران زمین خواهند شد این آیه تأملبرانگیز است، زیرا یکی از مصادیق این ضعیفشمردگان میتواند کارگران باشند. چنانکه در سطح جهان نیز چنین نگاهی نسبت به کارگران وجود دارد. این موضوع تعارف نیست؛ بلکه یک واقعیت است.
وزیر کار با بیان این که «کارگران، پیشران سیاستگذاری و تحول» هستند تاکید کرد: باور من این است که تشکلهای کارگری پیشبرنده تحولات هستند. در روزهای انقلاب هم این نیروها بالنده بودند. دلیل این بالندگی چیست؟ نگاهی که به تاریخ جهان بیندازیم میبینیم که بیشتر تحولاتی که در جوامع بشری ایجاد شده ناشی از مطالبات کارگری بوده است.
دستاوردهای جهانی کارگران در آموزش و بهداشت
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی یادآور شد: پس از جنگهای جهانی اول و دوم، طبقات محروم و کارگران که دوشادوش سربازان در جنگ بودند، گفتند حالا که ما در جنگ کنار بقیه بودیم، بعد از جنگ نیز باید با بقیه برابر باشیم. آنان خواستار رهایی از شر بیکاری، بیماری، بیسوادی و بیآیندگی شدند و این را حق خود دانستند.
وی افزود: علاوه بر این ایدههایی مانند بازنشستگی، بیمههای اجتماعی و عمومی، آموزش همگانی که پیشتر مفاهیمی ناشناخته بودند، شکل گرفتند. برای تحقق این اهداف، دولتها مجبور شدند نظام مالیاتی خود را تغییر دهند. پیشتر دولتها تنها هشت درصد مالیات میگرفتند، اما پس از این مطالبات، نرخ مالیات به ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی رسید. در واقع، کارگران نظام مالیاتی، آموزش و بهداشت را در جهان دگرگون کردند.
تحول در نظام بهداشت و حملونقل با فشار طبقات فرودست
میدری با بیان تاریخچهای از تلاشها برای تفکیک میان سرمایه داران و فقرا در کشورهای مختلف اظهار داشت: به عنوان مثال در انگلستان به مدت ۳۰ سال تلاش شد با حصارکشی بین مناطق، طبقات مختلف را از هم جدا کنند. اما به تدریج فهمیدند که این کار شدنی نیست؛ زیرا خدمتکار یا کارگری که در مناطق فقیر زندگی میکند، ممکن است بیماری را به مناطق ثروتمند منتقل کند. این درک، منجر به شکلگیری یک نیروی اجتماعی شد که سیستمهای بهداشت، آموزش و حملونقل را متحول کرد.
لزوم حمایت اجتماعی از سیاستهای ملی
وی تاکید کرد: در ایران تا تشکلهای کارگری به میدان نیایند بهبود محیط کار محقق نمیشود.
وزیر رفاه یادآور شد: در ایران نیز ما اهداف خوبی داریم که همه به آن اعتقاد دارند. اما اگر پشت این اهداف، تشکلهای کارگری قرار نگیرند، امکان تحقق آنها وجود ندارد. سالهاست میگوئیم باید محیط کسبوکار بهبود پیدا کند، اما رتبهمان تغییر نکرده. بسیاری از شعارهای ما درجا زدهاند، زیرا هر تغییری نیاز به قدرت اجتماعی دارد. این قدرت نمیتواند تنها از سوی سرمایهداران یا دولت باشد. در کشورهای دیگر هم تغییر بدون حضور نیروی اجتماعی شکل نگرفته است.
تغییر نیازمند احساس و همراهی مردمی است
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر لزوم وفاق و همراهی بین مسئولان و مردم برای بهبود محیط کاری خاطرنشان کرد: تغییر مستلزم این است که عاداتی را که در جامعه نهادینه شدهاند، دگرگون کنیم. سیستم اداری ما کند است. برای اینکه این سیستم تغییر کند، باید همراهی قلبی و احساس مسئولیت در افراد ایجاد شود. کارمند اداره باید احساس کند که باید کارها را به درستی انجام دهد. کارگر کارخانه باید بپذیرد که تغییر ضروری است. این احساس تنها زمانی شکل میگیرد که هنرمندان، شاعران، نویسندگان و دانشجویان پشت این تغییر بیایند. اگر این نیروهای اجتماعی پشتیبان دولت و کارفرما نباشند، هیچ اتفاقی نمیافتد.
قهرمانان داستانهای ملی باید از طبقه کارگر باشند
وی اشاره کرد: در دنیا قهرمانان داستانها و فیلمها، کارگران و اقشار زحمتکش هستند
میدری افزود: هیچ نویسندهای برای ثروتمندان و سرمایهداران داستان نمینویسد. ما نویسندهای نداریم که به نفع سرمایهداران قلم بزند. در دنیا، قهرمان داستانها کارگران، زحمتکشان و محرومان هستند. اگر ما خواستهای داریم مثلاً بهبود محیط کسبوکار یا افزایش سرمایهگذاری تا زمانی که احساس جمعی و حمایت اجتماعی پشت آن نباشد، این تغییر رخ نمیدهد.
مسکن کارگری به عنوان نمونهای از ضرورت تحول
میدری به راهبرد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت چهاردهم در زمینه مسکن کارگری اشاره کرد و گفت: من واقعاً به مسکن کارگری اعتقاد دارم. اما باید تشکلهای کارگری و دانشگاهی به میدان بیایند و ایدههای خود را ارائه دهند. اگر تشکلهای کارگری بیایند و بگویند مسکن کارگری باید چنین باشد، و دانشگاهیان راهحل ارائه دهند، آنوقت دولت و سیستم اداری شروع به تغییر میکند. سوال اینجاست که چگونه میتوان کارگران را وارد فرآیند تغییر کرد تا مسکن کارگری اصلاح شود، سیستم آموزش بهبود پیدا کند، بهداشت عمومی سامان یابد و سیستم حملونقل عمومی توسعه پیدا کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از سخنان خود «صاحبان سرمایه را هم به عنوان بخشی از تحول آفرینان جامعه» توصیف کرده و اظهار داشت: همچنان که در بسیاری از موارد، مردم بر سر سفره کارگران نشستهاند؛ اما در عین حال، گاهی هم بر سر سفره پولدارها مینشینیم. بهعنوان مثال، امروزه ماشین لباسشویی ارزان شده است چون ابتدا سرمایهداران آن را خریدند، سپس این تکنولوژی به خانه هر فردی راه پیدا کرد. اگر سرمایهداران توان خرید نداشتند، تکنولوژی ماشین لباسشویی، ظرفشویی یا حتی تلویزیون به این حد از دسترس عمومی نمیرسید. پس، بسیاری از تحولات را نیز سرمایهداران رقم زدهاند.
لزوم پیوند اندیشه و مطالبهگری برای تحول
میدری به «همایش ملی کار» اشاره و تاکید کرد: همایش ملی کار به دنبال این است که از طریق نزدیک کردن کارگران و کارفرمایان با اندیشه، راهی برای تغییر گشوده شود. صرف مطالبهگری به جایی نمیرسد. این تصور هم در میان برخی کارفرمایان و هم برخی کارگران وجود دارد که صرفاً باید مطالبهگر بود. اما زمانی که مطالبهگری زیاد شود و پشت آن فکری نباشد، به قول معروف، «بالش آسایش» میشود.ما باید بعد از مطالبه، به راهحل برسیم. این راهحلها باید از طریق نهادهایی مانند پژوهشکدههایی چون مؤسسه کار و تأمین اجتماعی ارائه شود. در واقع، ترکیب اندیشه و مطالبهگری است که میتواند موتور محرک تغییر در جامعه باشد.