تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد سلامت
لینک : econews.ir/5x4015076
شناسه : 4015076
تاریخ :
میانگین سن مادران ایرانی در فرزندآوری اول به ۲۷.۵ سال رسید اقتصاد ایران: بر اساس اعلام دبیر ستاد ملی جمعیت، میانگین سن مادران ایرانی در زمان تولد نخستین فرزند در سال ۱۴۰۳ به ۲۷.۵ سال رسیده است. همزمان، نرخ باروری کشور نیز سیر نزولی داشته و به ۱.۴۴ فرزند به ازای هر زن رسیده است.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت کشور، در جریان همایش معاونان تحقیقات و فناوری دانشگاه‌های علوم پزشکی، از افزایش میانگین سن مادران ایرانی در اولین فرزندآوری به ۲۷.۵ سال خبر داد.

وی با اشاره به تحلیل داده‌های جمعیتی کشور گفت: «بر اساس محاسبات مستقیم و مبتنی بر اطلاعات پایگاه جمعیت کشور، نرخ باروری کل از ۱.۵۸ در سال ۱۴۰۰ به ۱.۴۴ در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است

دستجردی با یادآوری هشدار جمعیتی مقام معظم رهبری از سال ۱۳۹۲ و تأکید رئیس‌جمهور بر فعال شدن دستگاه‌های اجرایی در این زمینه، به ارائه گزارشی از روند کاهش ولادت‌های ثبت شده نیز پرداخت. او اعلام کرد: «در سال ۱۴۰۳، تنها ۹۷۹ هزار و ۹۲۳ تولد ثبت شده که نسبت به سال قبل کاهش ۷.۴ درصدی داشته است.»

افت ولادت در استان‌ها

بر اساس این گزارش، بیشترین کاهش نرخ تولد در سال ۱۴۰۳ مربوط به استان‌های:

  • کهگیلویه و بویراحمد: منفی ۱۲.۹ درصد

  • خراسان شمالی: منفی ۱۱.۶ درصد

  • گلستان: منفی ۱۱.۳ درصد
    و کمترین کاهش در استان‌های:

  • سمنان: منفی ۱ درصد

  • یزد: منفی ۲.۴ درصد

  • قم: منفی ۳.۲ درصد گزارش شده است.

بررسی عوامل و تمایلات فرزندآوری

دستجردی از پژوهش‌ها در حوزه جمعیت، ازدواج و فرزندآوری به‌عنوان اولویت‌های اصلی تحقیقات دانشگاهی یاد کرد و گفت: «بررسی دلایل تمایل یا عدم تمایل به فرزندآوری، موانع اقتصادی، اجتماعی و روانی ازدواج، و ارزیابی سیاست‌های تشویقی در این زمینه‌ها باید در دستور کار مراکز تحقیقاتی قرار گیرد.»

وی به نتایج پیمایش ملی زمستان ۱۴۰۳ نیز اشاره کرد و گفت: گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال بیشترین تمایل به فرزندآوری را دارند، در حالی که گروه سنی ۴۵ تا ۴۹ کمترین تمایل را نشان داده‌اند.

تغییر الگوهای ازدواج و تجرد

دستجردی همچنین به بررسی نسبت‌های تجرد در کشور پرداخت و افزود: «در مناطق روستایی، نسبت تجرد دختران بیش از مناطق شهری است، اما در مردان، برعکس این وضعیت حاکم است. یکی از دلایل اصلی تجرد دختران در روستاها، مهاجرت پسران به شهرهاست.»

او تأکید کرد که در ازدواج‌های با سن بالا، اختلاف قابل توجهی میان زنان و مردان در تمایل به فرزندآوری وجود دارد. «در افرادی که پس از ۴۰ سالگی ازدواج کرده‌اند، همه زنان تمایل به فرزندآوری دارند، اما تنها ۲۰ درصد از مردان چنین تمایلی دارند.»

در پایان، دبیر ستاد ملی جمعیت از دانشگاه‌ها خواست تا با تمرکز بر پژوهش‌های اثرگذار در حوزه جمعیت، ازدواج و فرزندآوری، نقش پررنگ‌تری در حل بحران جمعیتی کشور ایفا کنند.