ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، آمارهای شورای شهر تهران نشان میدهد که حدود 30 درصد از آب شرب تولیدی در تهران به دلیل فرسودگی شبکههای انتقال و توزیع، هدر میرود. این میزان هدررفت، معادل 130 میلیون مترمکعب در سال است که تقریباً دو برابر حجم آب دریاچه چیتگر برآورد میشود.
فرسودگی گسترده شبکه آبرسانی تهران
بخش قابل توجهی از زیرساختهای آبرسانی تهران، با قدمتی بیش از 25 سال، به دلیل فرسودگی و قدیمی بودن، دچار مشکلات جدی شدهاند. طبق گزارشها، حدود 24 درصد از شبکه آب تهران عمری بالغ بر 25 سال دارد و نیاز به بازسازی فوری احساس میشود.
این شرایط نهتنها باعث هدررفت آب، بلکه به احتمال میتواند موجب بروز فرونشست زمین در مناطق مختلف شهر شود، علیرغم مشکلات موجود، هنوز اقدامات کافی برای نوسازی شبکه صورت نگرفته است.
نشتیهای مکرر آب از خطوط لوله فرسوده، علاوه بر هدررفت آب، موجب تخریب سایر زیرساختهای شهری و بروز فرونشست زمین در مناطق مختلف شهر شده است. این نشتیها همچنین باعث آلودگی آبهای زیرزمینی و خاک، به ویژه در مناطق جنوب تهران، شده و خطراتی را برای سلامت عمومی ایجاد میکند.
درحالی که با رفع همین موضوع میتوان بخش عمدهای از چالش تامین آب شرب تهران را حل کرد اما به جای پرداختن به آن، طرحهای مختلی ازجمله انتقال آب مطرح میشود.
در رابطه با این موضوع، محسن موسوی خوانساری، کارشناس محیط زیست به تسنیم میگوید: متاسفانه طی سالهای اخیر دیدهایم که در موضوع تامین آب تهران و دیگر کلانشهرهای کشور مسئولین ما از جمله وزارت نیرو اقدامات مناسبی را در کاهش مصرف آب انجام ندادهاند و در واقع ذهن آنها متمرکز بر تامین آب است و هنوز به روشهای قدیمی سختافزاری پرهزینه اتکا میشود.
به گفته وی، نصب تجهیزات کاهش مصرف آب بر روی شیرهای منازل، مجتمعهای مسکونی، پادگانها، مساجد، دانشگاهها، ادارات دولتی و... میتواند بسیار مهم باشد چرا که به واسطه این تجهیزات 50 درصد مصرف آب کاهش پیدا میکند. شاید در منازل شخصی مردم بحث هزینه این تجهیزات را مطرح کنند اما نصب آنها در ادارات دولتی و موارد مذکور کاملاً قابل اجراست.
این کارشناس گفت: استفاده از این تجهیزات در قانون بهینهسازی مصرف آب شرب تصویب شده است و ما استانداردهای بسیار خوبی هم برای کاهش مصرف داریم و مرکز تحقیقات شرکت آب و فاضلاب روی اینها کار کرده اما متاسفانه هیچگونه اقدامی انجام نشده است و همچنان تنها به دنبال طرحهای نجومی مثل انتقال آب هستیم که به صرفه نیست.
کارشناس محیط زیست بیان کرد: مورد دیگری که میشود اصلاح کرد، خطوط لوله انتقال آب شهر تهران است که مربوط به 70 سال پیش بوده و نشت لولهها حدود 30 درصد است که در واقع باعث میشود 30 درصد از آب شرب تهران در جریان انتقال هدر برود.
موسوی خوانساری خاطرنشان کرد: درحال حاضر در مرحله انتقال آب شرب در تهران 30 درصد تلفات آب داریم که اگر تنها 10 درصد آن مدیریت شود، دیگر نیازی به اجرای پروژههایی که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست. یعنی اگر با یک سری اقدامات که نمونه آن را در کشورهای همسایه دیدهایم تنها درصد از این پرتی آب را کم کنیم، بیش از 150 میلیمتر مکعب از این محل برای مصرف آب شور به شهروندان تهران ذخیره میشود و اگر این اتفاق بیفتد دیگر هیچ نیازی به هزینه کردن و انتقال آن از جنگلهای بکر 2 هزار، 3 هزار به تهران نخواهد بود.
انتهای پیام/