ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علاءالدین رفیعزاده رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور همایش استقرار دولت هوشمند و هوش مصنوعی در نظام اداری گفت: این جلسه یک جلسه اجرایی است. در نتیجه باید ابتدا بگوییم تا امروز چه اتفاقاتی رخ داده است و نقشه راه چیست. ما به دنبال استقرار دولت هوشمند هستیم و در این مسیر طی سه دهه گذشته اتفاقات زیادی رخ داده و برنامههای زیادی اجرایی شده است.
جزئیات رقابت ناسالم دستگاهها برای ایجاد پایگاه داده/ دستگاهی با 60 تا 70 پایگاه داده وجود دارد
وی افزود: بسیاری از این برنامهها فارق از اینکه مربوط به کدام دولت بوده است، خود مانع اصلی هوشمندسازی دولت است. در 4 حوزه شاهد موانع اصلی دولت هوشمند هستند. دولت الکترونیک با دولت هوشمند متفاوت است. در ادوار مختلف برای ایجاد زیرساختهایی که امروز بلااستفاده یا غیرقابل استفاده است رقابت ایجاد کردیم. بودجه بوده و زیر ساخت متعدد ایجاد کردیم بدون متوجه به اینکه افق آینده آنها چیست. رقابت عجیبی برای ایجاد پایگاه های داده به وجود آمد. هر دستگاه آمد برای خود یک پایگاه داده با هزینه زیاد ایجاد کرد. امروز دستگاهی داریم که 60 تا 70 پایگاه داده دارد. اول اینکه آیا این تعداد نیاز بود؟ دوم اینکه دادههای این پایگاه ها قابل استفاده نیست. یا دقیق نیست و یا استاندارد کافی را ندارد.
عدم امکان یکپارچه سازی اطلاعات دستگاهها مانعی برای تحقق دولت هوشمند
رئیس سازمان اداری و استخدامی با اشاره به اینکه موضوع سوم رقابت در ایجاد اپلیکیشن های مختلف است، گفت: قطعا در هر سازمان ده ها سامانه و اپلیکیشن وجود دارد که هرکدام نیازمند یک رمز و یوزرنیم است. این موارد نمیتوانند به یکدیگر متصل و باهم کار کنند. در دولت هوشمند همه این پایگاهها باید به هم متصل شوند. این مسئله یک مانع جدی است. دستگاهها با هم تعامل ندارند و نمیتوان استفاده یکپارچه از اطلاعات را به وجود آورد و به همین دلیل مردم لذت استفاده از آن را احساس نمیکنند.
هفته گذشته برای انتقال 9 میلیون تومان پول در سامانه یکی از بانکها خود من دچار مشکل شدم و دو بار به شعبه مراجعه کردم. هزینه انجام شده، سامانه ایجاد شده، سامانه از ثبت احوال تایید هم میگیرد اما در مرحله آخر کار را انجام نمیدهد. سیستم به نحوی طراحی شده که یا تطبیق اطلاعات رخ نمیدهد و با استانداردهای لازم را ندارد و یا دستگاهها با یکدیگر دچار مشکل هستند.
رقابت جدید دستگاههای دولتی بر روی هوش مصنوعی
وی تاکید کرد: امروز به مانند ایجاد پایگاهها امروز شاهد رقابت بر روی هوش مصنوعی هستیم. امروز قصد داریم این فرآیند را اصلاح کنیم و دولت هوشمند را با در نظر گرفتن همه این ویژگیها اجرایی کنیم. نمیخواهیم بگوییم در گذشته متوجه موضوع نبودند، بلکه سرعت اتفاقات بسیار بالا است و باید اشکالات را برطرف کنیم. ورودی اصلی دولت هوشمند دادههایی است که باید تحلیل شود و این اطلاعات قابل استفاده نیست یا به ندرت قابل استفاده است.
ضرورت استانداردسازی دادههای دستگاههای دولتی/ دادهها باید قابل اتکا باشد
رفیع زاده با بیان اینکه در ابتدا باید یک سند جامع که دادههای را استاندارد کند ایجاد شود، گفت: در حقیقت سامانه ها بتوانند براساس اطلاعات یکدیگر به قطعیت برسند. در این سند مشخص کنیم که استاندار دادهها چیست تا برای همه قابل استفاده باشد. در حال تلاش هستیم تا یک کد ملی را به کد پستی متصل کنیم. به طور مثال مشاهده میشود که برای یک کد ملی 3 آدرس ثبت شده است. وقتی از فرد سوال میکنیم میگوید اگر یکی از آنها را هم به نام من بزنید میپذیرم.
این سند امروز تنظیم و ابلاغ شده است. این سند اجرا نخواهد شد مگر با کمک معاونتهای دستگاهها. با تفکر سنتی اداری این اتفاق رخ نخواهد داد. نمیگوییم که یک سند بدون اشکال ایجاد کردیم. با این حال تلاش شد تا تمام آسیبهای موجود گذشته را بررسی و رفع کنیم. طرحی که تحت عنوان فوریتهای اداری داریم را اگر با نگاه دولتی شروع میکردیم سالها اجرای آن طول میکشید. در حال حاضر این سامانه ظرف چند ماه نصب شده و به صورت پایلوت در قزوین در حال اجرا است.
وی در خصوص نحوه ارزیابی دستگاهها در اجرای این سند گفت: اگر همکاران دستگاههای اجرایی همراه شوند میتوانیم گامهای جدی را در راستای اجرای دولت هوشمند برداریم. زمانی دولت هوشمند محقق میشود که بتوانیم از دادههای موجود درست استفاده کنیم و این موضوع نیازمند تمیز کردن دادهها است. برای اجرای آن قطعی دچار سختی خواهیم شد. این موضوع نیاز مند تدابیر و مدیریت است. پیشنهاد بنده این است که ایجاد رقابت بین دستگاهها صورت بگیرد. باید به صورت مشخص ارزیابی عملکرد دستگاهها رخ دهد.
باید برنامه دقیقی برای نقشه راه توسعه دولت هوشمند داشته باشیم. در نشستهایی که قرار است به صورت فصلی برگزار شود باید نتایج عملکرد و کاستی هر یک از دستگاهها به آنها اطلاع داده شود. فقط در حوزه دولت هوشمند ما حدود 60 قانون و دستورالعمل داریم. از حیث قانونگذاری چیزی کم نداریم اما عدم پیگیری سبب شده تا در اجرا دچار مشکل شویم.
انتهای پیام/