ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس دادههای هواشناسی اردیبهشت امسال گرمترین اردیبهشت نیم قرن اخیر است و این گرمای زودهنگام رشد ۸ درصدی را به دنبال داشته به طوری که برای تمامی استانها به جز استانها به جز تهران جداول زمان بندی قطعی برق منتشر شده است. به عبارتی کم آبی در کشور ما تأثیر مستقیمی بر تولید برق دارد.
شروع خاموشی از بهار دلیل؛ کاهش ذخایر سدها
اسفند سال گذشته بود که شرایط آبی کشور را وخیم اعلام کردند و حتی برخی از سدها به کل نشسته بود، این کم آبی گویا ادامه دارد و ذخایر سدها آنطور که باید و شاید امکان تولید برق ندارند، با توجه به اینکه نیروگاههای برقابی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد برق کشور را تأمین میکند، اما بهدلیل کمبارشی، این سهم هماکنون به به ۵ درصد هم نمیرسد و آنطور که پیش پیش از این هم عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بارشهایی که اخیر و تأثیر آن بر تولید برق در ماههای آتی گفت: اصلی ترین زنجیره نیروگاههای برق آبی حوزه کارون است که اگر همین روند ادامه داشته باشد کاهش ۴۰ درصدی تولید برق از این نیروگاهها را خواهیم داشت.
بر اساس آمار ارائه شده خشکسالی و کاهش حدود ۴۵ درصدی ذخایر آب نیروگاههای برقابی علت ناتوانی نیروگاههای برقابی در تولید برق است در حالی که این نیروگاهها بهطور متوسط تنها ۵ درصد برق کشور را تأمین میکنند، در پیک تابستان سالهای گذشته این عدد به ۱۰ تا ۱۵ درصد رسیده است. اما امسال و در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد ظرفیت تولید برقابیها به دلیل ذخیره سازی برای ماههای گرمتر سال در تیر و مرداد مورد استفاده قرار نگرفته است.
اولویت تأمین برق نیروگاههای برق آبی کجاست؟
اما شاید برای بسیاری این سوال وجود داشته باشد که کدام بخش در اولویت تأمین برق نیروگاههای برق آبی قرار میگیرد که در پاسخ به آن باید گفت، اولویت اول سدهای برقابی تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت و محیطزیست است و تولید برق در اولویت دوم قرار دارد. اما چند سد کارون ۳، کارون ۴، مسجدسلیمان و رودبار صرفاً برای تأمین برق استفاده میشوند. بیش از ۷۵ درصد برق تولیدی نیروگاههای برقابی کشور از حوضه کارون بزرگ تأمین میشود اما متأسفانه این حوضه امسال ۳۴ درصد آورد آبی کمتری نسبت به سال گذشته داشته است.
اگرچه برنامهریزی بهرهبرداری از این نیروگاههای برقابی به صورت سالانه انجام میشود و درحال حاضر ۱۲ هزار و ۲۲۵ مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاههای برقابی در کشور وجود دارد که پیش بینی میشود با مدیریت همزمان آب و برق امکان استفاده حداکثری از این نیروگاهها را در اوج پیک یعنی تیر و مرداد تا ۱۰ هزار مگاوات داشته باشیم و در غیر این صورت با توجه به مصرف لجام گسیخته برق از ابتدای بهار باید در انتظار خاموشیهای متمادی باشیم.
بر اساس این گزارش در صورتی که برنامههای مدیریت مصرف در پیش گرفته نشود در تابستان و اوج مصرف برق آنگونه که وزیر نیرو گفته است شاهد ناترازی ۲۴ هزار مگاواتی برق خواهیم بود.