به گزارش سلامت نیوز به نقل از جوان، پرونده ۹ بیمار بیمارستان چشمپزشکی نگاه که با خطا و سهل انگاری مسئولان بیمارستان چشمهایشان را از دست دادهاند، امروز در یکی از شعبههای دادگاه کیفری دو تهران در مجتمع شهید قدوسی بررسی میشود. قاضی سعید احمد بیگی، سرپرست دادسرای جرائم پزشکی از تقصیر صددرصدی مسئولان بیمارستان خبر داد.
کور شدن ۹ بیمار در جریان عمل جراحی آب مروارید در بیمارستان چشمپزشکی نگاه فاجعهای غمانگیز و حادثهای تکاندهنده بود که جامعه پزشکی را به بهت و حیرت فرو برد؛ حادثهای کمسابقه که نگرانیهای زیادی را پس از خبری شدن آن برای شهروندان و بیماران چشمی به دنبال داشت.
۲ ساعت بعد از عمل
۹ بیمار تهرانی و شهرستانی روز هفدهم مهرماه سال گذشته در بیمارستان چشمپزشکی نگاه برای عمل جراحی نوبت داشتند. بیماران یکییکی به اتاق عمل رفتند، اما پس از عمل جراحی دچار عوارضی شدند. درد شدید، سوزش و آبریزش شدید علائمی بود که ۹ بیمار دو ساعت پس از عمل جراحی دچار آن شدهبودند، به طوری که آنها را پس از مرخصشدن از بیمارستان به سرعت راهی درمانگاهها و بیمارستانهای دیگر کرد؛ بیمارانی که به این عوارض دچار شدهبودند، هر چند پزشک معالج آنها یکی نبود و توسط چند پزشک جراحی شده بودند، اما نکته مهم آن این بود که تمامی عملها در یک اتاق عمل انجام شدهبود.
شکایت
بیماران با توجه به وضعیت جسمی که برای آنها پیش آمدهبود، به سرعت مورد معاینه قرار گرفتند. معاینات و آزمایشها نشان از بغرنج بودن حادثه داشت و به همین دلیل تعدادی از بیماران در همان بیمارستان و تعدادی هم در بیمارستانهای دیگر دوباره بستری شدند، اما تلاشهای پزشکان نتیجهای نداد و در نهایت قربانیان این حادثه به خاطر عفونت شدیدی که چشم آنها را فراگرفته بود، برای همیشه کور شدند. در ادامه بیماران یکییکی به مراجع قضایی رفتند و از کادر پزشکی و مسئولان بیمارستان شکایت کردند. بدین ترتیب تحقیقات درباره این حادثه در دادسرای ویژه جرائم پزشکی زیر نظر قاضی سعید احمد بیگی، سرپرست دادسرا آغاز و چندی قبل پس از تکمیل تحقیقات و اعلام نظریه پزشکی قانونی کیفرخواست متهمان صادر شد.
دریغ از یک تماس
گفتههای بیماران حکایت از آن دارد در این مدت آنها با مشکلات عدیده مالی و جسمی روبهرو شدهاند. به طوری که برخی از آنها برای همیشه خانهنشین شده و کار خود را از دست دادهاند. دو نفر از قربانیان این پرونده غمانگیز از مرارتها و رنجهایی که در این مدت کشیده و از بیمهریهای مسئولان بیمارستان میگویند.
اسلام دماوندی، مهندس راه و ساختمان است و الان ۸۰ سال سن دارد و اهل نیشابور است و چند سالی است در تهران همراه خانوادهاش زندگی میکند. او یکی از بیمارانی است که حین عمل جراحی در بیمارستان چشمپزشکی نگاه چشم راستش کور شدهاست.
وی روز هفدهم مهرماه سال گذشته برای عمل جراحی چشم راستش به بیمارستان نگاه میرود، اما در کمال ناباوری به خاطر سهلانگاری مسئولان بیمارستان نابینا میشود. وی گفت: «من مهندس راه و ساختمان هستم و تا قبل از همین حادثه مشغول به کار بودم و حتی ساختمانی را در حال ساخت داشتم که به خاطر نابینا شدن چشمم، ساختمان نیمهکاره رها شد. مسئولان بیمارستان ادعا میکنند پس از حادثه به ما کمک کردهاند، اما در این مدت یکبار هم سری به ما نزدهاند و اصلاً حالی از ما نپرسیدهاند. من برای اینکه چشمم تخلیه نشود، چند باری در بیمارستان لبافینژاد عمل جراحی کردم و فقط یکبار برای تخلیه عفونت چشمم ۴۵ میلیون تومان هزینه کردم، اما دریغ از اینکه مسئولان بیمارستان نگاه با ما تماسی بگیرند و سؤال کنند شما در چه وضعیتی قرار دارید و هزینه درمان و زندگیتان را چطور فراهم میکنید. فقط یکبار خانمی از بیمارستان نگاه با من تماس گرفت و شماره ملی مرا خواست و همین تنها تماس آنها با من و خانوادهام بود. مسئولان بیمارستان همان زمانی که اعلام کردند کور شدید دیه میدهیم، دل ما را رنجاندند و من اگر قانونی باشد واقعاً درخواست قصاص دارم، چون دیه دردی از من دعوا نمیکند.» وی در پایان گفت: «آنطور که متوجه شدم پرونده ما به دادگاه رفته و از مجتمع شهید قدوسی هم با من تماس گرفتند و قرار است امروز شنبه ششم اردیبهشت متهمان در دادگاه محاکمه شوند و من دعوت شدهام.»
ما را رها کردند
غلامعلی صدوقی، بیمار دیگری است که برای عمل جراحی آب مروارید چشم چپش روز هفدهم مهرماه سال قبل به بیمارستان نگاه مراجعه میکند و او هم مثل هشت بیمار دیگر، بینایی چشمش را از دست میهد.
وی اهل شهرستان جنگل از توابع شهرستان تربت حیدریه در استان خراسان رضوی و شغلش کشاورزی است. او در این مدت مرارتها و رنجهای زیادی را تحمل کردهاست و علاوه بر نابینایی برای تسکین درد چشم نابینایش همیشه در رفت و آمد بین محل زندگیاش و شهرستان مشهد است. او با مشکلات مالی زیادی با هفت فرزند دست و پنجه نرم میکند، اما دریغ از اینکه بیمارستان نگاه به او و خانوادهاش در این مدت کمکی کردهباشد.
غلامعلی ۶۰ ساله درباره گرفتاریهای پس از عمل گفت: «به امید اینکه چشمم را در بیمارستانی فوقتخصص و حرفهای عمل کنم بیش از هزار کیلومتر راه را طی کردم و به تهران آمدم، اماای کاش پایم به تهران نمیرسید و الان خانهنشین نشده بودم. اگر نمیآمدم شاید کور میشدم، اما الان علاوه بر کوری به دردی گرفتار شدهام که قابل وصف نیست. در حال حاضر با هفت فرزند در وضعیت مالی بدی قرار دارم و در این مدت مسئولان بیمارستان هیج کمکی به من نکردند و حتی یک تماس هم برای دلداری من و خانوادهام با ما نداشتند. به من خبر دادند روز شنبه قرار است مسئولان بیمارستان دادگاهی شوند و شنیدهام به ما دیه میدهند، اما دیه زخمی از درد ما دعوا نمیکند. من علاوه بر کور شدن چشمم هر روز با عوارض ناشی از آن روبهرو هستم و الان غدهای در چشمم پیدا شده که مرا خیلی اذیت میکند. من برای همیشه از کار افتاده شدهام و بیمارستان نگاه هم ما را رها کرد. الان درخواست دارم حداقل برای ادامه زندگیام به من از کارفتادگی تعلق بگیرد تا خانوادهام توان ادامه زندگی را داشته باشند.»
بیماران این حادثه، امروز با حضور در جلسه دادگاه چشمشان به رأی قضات پرونده است تا ببینند چه سرنوشتی در انتظار عاملان کور شدن ۹ نفر است.
تقصیر ۱۰۰ درصدی
قاضی سعید احمدبیگی درباره صدور کیفرخواست پرونده شکایت ۹ بیمار از بیمارستان چشمپزشکی نگاه به خبرنگار ما گفت: «پس ازطرح شکایت ۹ بیمار که در جریان عمل جراحی چشم در بیمارستان دچار نابینایی شدهبودند، پروندهها در دادسرای ویژه جرائمپزشکی تجمیع و رسیدگی به آن زیر نظر یکی از قاضیهای خبره دادسرا آغاز شد. در همان ابتدا تحقیقات در چند شاخه زیر نظر بازپرس پرونده ادامه پیدا کرد و همزمان پرونده برای رسیدگی از جنبه تخصصی در اختیار تیم پزشکی قانونی قرار گرفت. بررسیهای فنی، تحقیقات میدانی و تحقیق از کارکنان و مسئولان بیمارستان حکایت از آن داشت حادثه عمدی نبودهاست و در چنین شرایطی فرضیه سهلانگاری از سوی مسئولان بیمارستان برای تیم تحقیق قوت گرفت.»
وی ادامه داد: «همزمان با ادامه تحقیقات تیم پزشکی قانونی در بررسیهای تخصصی اعلام کرد، دستگاهی که هنگام عمل جراحی مایع داخل سرم چشم را وارد چشم میکند به صورت کامل ضدعفونی نشده و عفونت ناشی از آن به چشم بیماران سرایت کرده بود و در ادامه باعث کوری چشم آنها شدهاست. بررسیها نشان داد مسئولان بیمارستان در نگهداری و ضدعفونی دستگاه سهلانگاری کردهاند. پس از تکمیل تحقیقات و اعلام نظریه پزشکی قانونی مشخص شد مسئولان بیمارستان به صورت صددرصد در این حادثه مقصر هستند و با صدور کیفرخواست برای بیماران درخواست دیه کامل یک چشم شد. بنابراین مدتی قبل کیفرخواست این پرونده صادر شد و مسئولان بیمارستان صددرصد مقصر شناخته شدند و پرونده هم برای رسیدگی به مجتمع شهید قدوسی فرستاده شد. عاملان این حادثه قرار است در یکی از شعبههای دادگاه کیفری دو تهران پای میز محاکمه حاضر شوند. در نهایت رأی دادگاه پس از تأیید برای اجرای حکم به شعبه اجرای احکام دادسرای ویژه جرائم پزشکی فرستاده میشود.»