ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
مهدیه ساعی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: استان کرمان با وسعتی بالغ بر ۱۸۰ هزار کیلومترمربع، پهناورترین استان در جنوب کشور و به لحاظ ظرفیتهای اقتصادی جزو مناطق مهم کشور بهشمار میرود، به گونهای که یکچهارم باغات کشور در استان کرمان است.
وی با بیان اینکه استان کرمان نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور بازی میکند افزود: از جمله مهمترین محصولات کشاورزی این استان میتوان به پسته، خرما، مرکبات و محصولات جالیزی اشاره کرد، اما همه این واقعیت اکنون به دلیل فقدان مدیریت پایدار منابع آب در خطر قطعی قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه کمبود آب و خشکسالیهای متعدد بهعنوان تهدید جدی بخش کشاورزی در استان کرمان است گفت: این استان با متوسط بارندگی سالانه ۱۲۹ میلیمتر، در زمره مناطق خشک در کشور محسوب میشود.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان افزود: کاهش نزولات جوی، تداوم خشکسالی، رشد جمعیت و افزایش سطح زیر کشت باغات باعث کاهش حجم ذخیره سفرههای آب زیرزمینی شده است و تداوم این روند موجب افت کمی و کیفی منابع آب و بحرانی شدن بسیاری از دشتها میشود.
ساعی، عدم امکان تأمین آب شرب مطمئن، برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی، نشست زمین، بیابانزایی، خالی شدن روستاها و شهرها از سکنه و… را از جمله اثرات ناشی از این بحران عنوان کرد و گفت: تنشی که از بعد اکولوژیک به بعد انسانی سرایت کرده و میتواند امنیت ملی ایران را در نهایت با مخاطرههای جدی مواجه کند.
وی با بیان اینکه حوادث زیادی علاوه بر کمآبی از جمله سرمازدگی، گرمازدگی، سیل و… کشاورزان این حوزه را متضرر میکند افزود: اگر منابع آب به درستی مدیریت نشوند، باید برای همیشه قید اقتصاد بهخصوص اقتصاد کشاورزی را در این منطقه زد.
بحران جدی فرونشست زمین در کرمان
وی تصریح کرد: استان کرمان با بحران جدی فرونشست مواجه است و فرونشست میتواند مشکلات جدی برای ریل راهآهن و تأسیسات برق و گاز این استان به وجود بیاورد.
وی با بیان اینکه مسیرهای ترانزیتی که در استان کرمان وجود دارد همه در معرض خطر فرونشست هستند افزود: رانش زمین در ادامه فرونشست میتواند مشکلات جدیتری برای مردم و زیرساختها ایجاد کند و هر شکافی که ایجاد میشود در یک بازه کوتاهمدت میتواند به یک شکاف بزرگتر و در نهایت به یک فاجعه ختم شود و در نهایت مشکلات زیستمحیطی همیشه خود را به شکل بیرحمانهتری نشان میدهند.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گفت: مصرف بی رویه کود و سم در تولید محصولات کشاورزی از جمله تهدیدات این بخش بوده و یکی از دلایل فرسایش خاک نیز به دلیل مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی است.
مهدیه ساعی، با بیان اینکه از تهدیدات دیگر بخش کشاورزی، تولید بیش از تقاضای محصولات کشاورزی است که موجب رکود و وارد آمدن خسارت به بخش کشاورزی میشود افزود: مشکل بازار محصولات کشاورزی به دلیل نبود زیرساختها چون شرایط نگهداری و فرآوری محصولات فراهم نیست و باعث افت قیمت این محصولات در بازار میشود که به منظور رفع این چالشها باید به بخش حمل و نقل محصولات، بسته بندی و صنایع تبدیلی کشاورزی توجه ویژه ای شود.
وی افزود: ورود غیرمجاز آفات و بیماریهای گیاهی از طریق نهالهای قاچاق از استانهای همجوار یکی دیگر از تهدیدات بخش کشاورزی استان کرمان است.