ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، طی روزهای گذشته، تداوم اعتراضات مخالفین اردوغان و هواداران اکرم امام اوغلو، اخبار مربوط به زلزله استانبول و کوتاهیا و همچنین اخبار بحران فراگیر اقتصادی، تا حد زیادی بر خبر مذاکرات صلح بین ترکیه و گروه تروریستی پ.ک.ک سایه انداخت.
با این حال، تیمی از نمایندگان دَمپارتی (حزب اقماری پ.ک.ک در ترکیه) به طور رسمی با ییلماز تونچ وزیر دادگستری کابینه اردوغان دیدار کردند.
این دیدار پشت درهای بسته برگزار شد و جزییات مربوط به گفتگوی سیاستمداران کُرد نزدیک به پ.ک.ک و تونچ منتشر نشد. اما منابع نزدیک به حزب عدالت و توسعه گفتهاند، نمایندگان دمپارتی در این دیدار به صورت رسمی و با حضور وکیل مدافع اوجالان، درخواست کتبی خود را به وزیر دادگستری ارائه داده و از او خواستهاند که هر چه زودتر اوجالان را آزاد کنند.
روزنامه سوزجو به عنوان پرتیراژترین روزنامه چاپ آنکارا در عکس و تیتر صفحه نخست به این موضوع اشاره کرده که اگر چه احتمال آزادی اوجالان و زندگی عادی او در یکی از شهرهای ترکیه بعید به نظر میرسد اما، دولت تدابیری اتخاذ کرده تا شرایط زیست او به طور کامل تغییر کند.
سوزجو گزارش داده که سرویس اطلاعاتی میت ترکیه آشکارا به سیاستمداران کُرد خبر داده که به خاطر هرگونه انتقامجویی احتمالی خانوادههای نظامیان کشته شده و همچنین گروه های ملی گرا، کسی نمیتواند امنیت اوجالان را تضمین کند.
در نتیجه توافق اولیهای صورت گرفته تا در جزیره ایمرالی، یک خانه ویلایی بزرگ احداث شود و اوجالان بتواند در این منزل، به اتفاق 5 تن از رفقای حزبی خود زندگی کند. قرار بر این است که اوجالان، حق استفاده از اینترنت و ارتباطات رسانهای در اختیار داشته باشد و بتواند به شکل تدریجی به فعالیت سیاسی رسمی و قانونی روی بیاورد.
قرار نیست از سه چهار نفر راهزن بترسیم
عبدالقادر سلوی از تحلیلگران مشهور ترکیه که ارتباط نزدیکی با اردوغان دارد، در یک یادداشت تحلیلی به تاریخچه پ.ک.ک و خاطرات خود اشاره کرده و می گوید: «پ.ک.ک در سال 1978 تاسیس شد و نخستین حمله مسلحانهاش را در سال 1981 انجام داد. تورگوت اوزال نخست وزیر وقت ترکیه بود و میخواست شخصاً به محل حادثه برود. من نیز به عنوان یک روزنامه نگار جوان با او همراه بودم. نخست وزیر، با انگشت به سوی کوه اشاره کرد و گفت: قرار نیست از سه چهار نفر راهزن بترسیم. او با هلیکوپتر از وان رفت و ما با نفربر نظامی. ولی ما دیرتر حرکت کردیم. دلیل را از فرمانده پرسیدم. او در پاسخ گفت: باید بگذاریم هوا روشن شود. آپوچیها ممکن است بین راه به ما حمله کنند. برایم جالب بود که نامی از پ.ک.ک بر سر زبانها نیفتاده بود و کل نفرات آنها آنقدر محدود و کم شمار بود که آنها را به نام یک گروه کوچک آپوچی میشناختند».
سلوی در ادامه به رایزنی ژنرالهای ارتش ترکیه با ارتش انگلیس به منظور انتقال تجربه صحبت کرده و میگوید: «ژنرال دوغان گورش پاشا رئیس سابق ستاد کل ارتش به من گفت: با رئیس ستاد کل ارتش بریتانیا رفیق بودم و از او خواهش کردم به من بگوید که به چه شکل با ارتش جمهوریخواه ایرلند (IRA) میجنگند تا ما نیز از همان روش برای مقابله با پ.ک.ک استفاده کنیم. او مرا با ژنرال خورشید تولون به انگلیس دعوت کرد. دو بار هلیکوپتر ما را عوض کردند و سپس چشمان ما را بستند و وسط یک جنگل بزرگ فرود آمدیم و به ما گفتند: ما در اینجا یک مرکز آموزشی داریم و سربازانمان را روشهای مبارزه چریکی آموزش میدهیم. شما نباید مانند یک ارتش کلاسیک، بلکه باید مانند یک گروه چریکی با پ.ک.ک مقابله کنید. این تنها راز پیروزی است».
شرط حیاتی
سلوی بر زمین نهادن سلاح توسط شاخه نظامی پ.ک.ک را تنها راه چاره میداند. اما مساله اینجاست که پ.ک.ک هنوز هم در این مورد وعده خاصی نداده است.
مساله دیگر این است که دولت اردوغان، در عین حال خواهان خلع سلاح نهاد شبه نظامی اقماری پ.ک.ک در مناطق کردنشین سوریه است و مشخص نیست که آیا کردهای سوری حاضرند چنین چیزی را بپذیرند یا خیر.
او مینویسد: «با زمین گذاشتن سلاح و انحلال پ.ک.ک، دوره مبارزه مسلحانه که از 15 آگوست 1984 آغاز شده بود، به پایان خواهد رسید. ترکیه کشوری خواهد بود که سازمان تروریستی پ.ک.ک را از طریق روشهای دموکراتیک از بین میبرد. بنابراین نقش ترکیه در موازنه قدرت در خاورمیانه برجسته خواهد شد. ابرقدرتها قادر نخواهند بود از پ.ک.ک به عنوان سلاحی برای ایجاد هرج و مرج استفاده کنند. اما این فرآیند، روندی برای چانهزنی نیست. تا زمانی که پ ک ک سلاح خود را زمین نگذارد، هیچ گامی برداشته نخواهد شد».
آمریکا و اسراییل، شما را ترور میکنند!
یکی از موضوعات مرتبط با مذاکرات صلح بین دولت ترکیه و گروه تروریستی پ.ک.ک، احتمال مداخله غیرمستقیم یا خرابکاری آمریکا و رژیم صهیونیستی در روند گفتگوها است. بسیاری از کارشناسان امنیتی ترکیه بر این باورند که سران پ.ک.ک هم با آمریکا و هم با اسراییل ارتباط دارند و نباید از اهمیت این موضوع غافل شد.
عصمت اوزچلیک از تحلیلگران ترکیه درباره نگرش آمریکا و اسراییل میگوید: «اوجالان، آشکارا به رفقایش گفت: سلاح بر زمین بگذارید، حزب را منحل کنید، با دولت و جامعه ترکیه ادغام شوید. اما در این میان، قدرتهایی هم هستند که نمیخواهند پ.ک.ک سلاح بر زمین بگذارد. اوجالان نیز از این وضعیت آگاه است. خبر دارم که سری ثریا اُندر به دوغو پرینچک گفته است: وقتی در جزیره ایمرالی به ملاقات اوجالان رفتیم، او به پروین بولدان گفت: بدون شک، آمریکا و اسراییل به دنبال ترور شما دو نفر خواهند شود. این یک هشدار حیاتی است. آنها برای کشتن شما برنامه دارند».
کمتر از یک ماه
عمر چلیک سخنگوی حزب عدالت و توسعه اعلام کرده که در مورد انحلال پ.ک.ک و خلع سلاح کامل این گروه، اتفاقات خوبی روی خواهد داد و در مدت زمانی کمتر از یک ماه، این هدف محقق خواهد شد و در همین حال، افغان آلا معاون اردوغان در حزب عدالت و توسعه و مسئول اصلی مذاکره با پ.ک.ک اعلام کرده که دولت تمایل ندارد جزییات مربوط به توافق احتمالی را لو بدهد.
یکی از ابهامات مهم درباره فرجام نهایی مذاکرات، این است: سرنوشت فرماندهان و اعضای پ.ک.ک چه خواهد بود؟
ژنرال یاشار گولر وزیر دفاع ترکیه درباره این موضوع گفته است: «قبل از هر چیز، باید گروه خود را منحل کنند. سپس سلاحها را تحویل خواهند داد و تسلیم خواهند شد. ما به آنها خواهیم گفت که سلاحها را کجا تحویل دهند. اگر آنها به طور دقیق اجرا کنند، راه برای بازگشتشان هموار خواهد بود».
همه اینها در حالی است که جمیل بایک مرد شماره دو پ.ک.ک و رییس شورای رهبری این گروه اعلام کرده که از دید او، بازگشت به ترکیه برای او و رفقایش، برابر با حبس طولانی مدت خواهد بود و حاضر نیستند به ترکیه بازگردند.
انتهای پیام/