ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
حمید حبیبی نیا در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سرطان روده بزرگ چهارمین سرطان شایع در بین بانوان ایرانی است، اظهار کرد: این سرطان در میان آقایان نیز سومین سرطان شایع محسوب میشود.
وی تصریح کرد: بروز سرطان روده بزرگ در مردان همه مناطق و گروهای سنی جهان، بیش از زنان است و با افزایش سن افزایش مییابد، هرچند در سالهای اخیر در افراد جوانتر هم بیشتر از قبل دیده میشود.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان بوشهر افزود: سرطان روده بزرگ معمولاً قسمت پایینی دستگاه گوارش، یعنی روده بزرگ و راستروده را درگیر میکند و با افزایش سن، احتمال ابتلاء به این بیماری نیز بیشتر میشود و پس از ۵۰ سالگی خطر ابتلاء چندین برابر میشود.
وی گفت: از عوامل خطر برای ایجاد این بیماری میتوان به مصرف سیگار، اضافهوزن، مصرف زیاد گوشت قرمز و الکل، مصرف کم میوه و سبزیها، فیبر و کلسیم رژیم غذایی و عدم تحرک اشاره کرد که این موارد جز ریسک فاکتورهای قابل اصلاح هستند، ولی مواردی چون سن بالا، جنسیت مرد، سابقه فامیلی مثبت سرطان و پولیپ، بیماری التهابی روده جز موارد غیرقابل اصلاح است.
حبیبی نیا تاکید کرد: تغییر در عادت اجابت مزاج، ضعف و خستگی دائمی، درد و ناراحتی شکمی، وجود خون در مدفوع، کاهش وزن شدید و خونریزی از مقعد از نشانههایی است که باید جدی گرفته شود و فرد در صورت مشاهده این علائم باید به متخصص گوارش مراجعه کند.
وی بیان کرد: سرطان روده بزرگ را با استفاده از روشهای غربالگری تا حدودی قابلپیشگیری عنوان کرد و افزود: پولیپها به دنبال رشد غیرعادی مخاط روده ایجاد میشوند که طی ۵ تا ۱۰ سال میتوانند به سرطان روده تبدیل شوند، لذا با غربالگری و شناسایی زودرس این ضایعات و خارج کردن آنها میتوان از ابتلاء به سرطان روده جلوگیری کرد.
حبیبی نیا در ارتباط با سن شروع غربالگری تصریح کرد: سن شروع غربالگری در افراد با خطر متوسط از سن ۵۰ تا ۶۹ سالگی عنوان کرد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان بوشهر در ارتباط با روشهای غربالگری تشریح نمود: غربالگری در افراد با ریسک متوسط به دو روش آزمایشها مبتنی بر مدفوع (تست فیت) و بررسی مستقیم بهوسیله کولونوسکوپی انجام میشود، کولونوسکوپی با توجه به بررسی مستقیم روده بهترین روش تشخیصی است که در صورت نرمال بودن کولونوسکوپی و نداشتن سابقه فامیلی کولونوسکوپی هر ۱۰ سال تکرار میگردد.
حبیبینیا ادامه داد: درصورتیکه وجود پولیپ تشخیص داده شود، پس از خارج کردن آن با توجه به تعداد، سایز و نوع پولیپ، تکرار زمان کولونوسکوپی از ۶ ماه تا ۵ سال بعد متغیر است.