ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، همایش آموزشی توجیهی زائران حج تمتع استان تهران در سال 1404، بزرگترین همایش حجاج در کشورکه امروز 4 اردیبهشت برگزار شد، حاشیههایی داشت که در ادامه میخوانید.
ساعت نزدیک 8 است؛ 8 صبح پنجشنبه چهارم اردیبهشت. اما با کمال تعجب بلوار غربی ورزشگاه آزادی پر از خودرو است! چند راهنما در ورودی پارکینگها ماشینها را به سمت پارکینگ ورزشگاه هدایت میکنند. قرار است دقایقی دیگر همایش زائران حج تمتع استان تهران برگزار شود.
هنوز پارک نکردهام، اما آن سوتر چند اتوبوس، حاجیانِ آینده را پیاده میکنند. تعدادی از زائران خانم در برخی کاروانها اینجا هم با همان چادرهای سفیدشان حاضر شدهاند. کف پارکینگ خاکیست، مثل صحرا و وقتی حاجیانِ آینده به راه میافتند، انگار صحرای منا و عرفات شده! کم کم باورم میشود که امسال قرار است من هم کنار اینها زائر خانه خدا شوم. ناخودآگاه منقلب میشوم و اشکم سرازیر میشود. ماشین را پارک میکنم و پشت سر زائران به سمت ورزشگاه 12 هزار نفری راهی میشوم.
برخی از زائران با خودرو شخصی آمدهاند و عدهای با اتوبوس به صورت جمعی. زائران برخی کاروانها لباس معمولی دارند، برخی اما کلاههای رنگی یا شالهایی که پشت آن شماره یا عنوان کاروان آمده است، دارند.
امروز روز شهادت امام صادق (ع) هم هست. یکی از کاروانها برای شهادت رئیس مذهب دم گرفتهاند و با هم همخوانی میکنند. کاروان دیگری همان شعار لبیک اللهم لبیک را میدهند.
تعداد زیادی راهنما با کاورهای مخصوص، حاجیان را هدایت میکنند؛ از یکی میپرسم از چه ساعتی آمدهاید؟ میگوید 6 صبح و زائران از ساعت 7 و 10 دقیقه صبح تک تک یا جمعی در حال ورود به ورزشگاه 12 هزار نفری هستند.
وارد ورزشگاه 12 هزار نفری که میشوم میزهایی برای فروش وسایل مورد نیاز حجاج آماده شده؛ برخی از زوار مشغول بررسی وسایل هستند، میزی هم برای فروش کتاب های نشر مشعر گذاشته شده است.
وارد سالن که میشوی نوای زیبای زیارت عاشورا فضا را پر کرده است. حاجیان هر کاروان جداگانه در جایگاههایی که برای آنها مقرر شده نشستهاند؛ در برخی نیمکتها افرادی با شال صورتی، جایی با کلاههای سرمهای، جایی با شالهای زرد و آبی و رنگهای مختلف و برخی هم لباس معمولی خودشان را دارند.
در سالن ورزشگاه، ماکت بزرگ و شکیلی از کعبه تعبیه شده؛ یک مقام ابراهیم و چند نفر با لباس پلیس عربستان در آنجا قرار دارند. چند مرد هم با لباس احرام و خانمهایی با چادر سفید آن پایین نشستهاند، آماده برنامه آموزشی زائران.
چند تایی هم با چفیه قرمز شبیه زائران عربستانی و کشورهای دیگر هستند که قرار است کار خودشان را انجام دهند. با یکی از آنها که صحبت میکنم میگوید خودش قرار است امسال حاجی شود؛ میگوید دو کاروان برنامه تمرینی امروز را از قبل آماده کردهاند، دو کاروانی که یکسری شال مشکی دارند و یکسری شال آبی.
بعد از زیارت عاشورا و نوای یا حسین(ع)، آغاز برنامه سلام به امام رضاست. ایرانیها امام رضا(ع) را صاحبخانه میدانند و اگر قرار است به حج هم اعزام شوند، باید با صاحبخانه خداحافظی کنند؛ چند خادم آستان قدس رضوی هم در مراسم به نشانه بدرقه زائران حضور دارند و در میانه برنامه بین حجاج آینده چرخی میزنند و حاجیان هم با نمادهای حرم امام رضا(ع) تبرک می جویند.
برنامه با قرائت قاری بین المللی آغاز میشود؛ نوای سرود ملی نیز نواخته میشود و مردم قیام میکنند. مدیر حج و زیارت استان تهران، رئیس سازمان حج و زیارت، یکی از مسئولان امنیت حج و رئیس پلیس فرودگاه امام خمینی(ره) از کسانی هستند که قبل از حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، سرپرست حجاج ایرانی، صحبت میکنند. روز شهادت امام صادق(ع) است و مداحی و مرثیه سرایی به این مناسبت هم یکی از برنامه هاست.
مجری در میانه برنامهها «لبیک اللهم لبیک» را میگوید و حاضران تکرار میکنند. در مقاطعی هم کلیپهایی پخش میشود، از جمله کلیپی از رهبر معظم انقلاب که در آن بر سیاسی بودن حج طبق آیین یادگار مانده از ابراهیم و دفاع از مظلومان تاکید میشود.
پایانبخش برنامه هم برنامه آموزشی زائران است که توسط روحانی مشهور به بیان احکام، آقای حجت الاسلام والمسلمین فلاحزاده، بیان میشود. افراد لباس احرام پوشیده به میانه میدان میآیند و آقای فلاح زاده شروع به صحبت میکند.
نکته جالب، مردی با احرام زرد است، مردی که قرار است همه تخلفها در اعمال حج را انجام بدهد تا زائران «آداب را از تخلفات او بیاموزند»؛ به گفته آقای فلاح زاده این شخص آدم متخلقی است اما اینجا قرار است نقش آدم متخلف را بازی کند؛ مردی که هم کلاه دارد و هم جوراب و بعد از تذکر آقای فلاح زاده کلاه و جورابش را برمیدارد اما در میانه برنامه با حرکاتش اشتباهات احتمالی زائران را به آنها گوشزد میکند.
شاید همین ریزهکاریهاست که باعث میشود برخی حاجیان از برنامه امروز راضی باشند؛ یک خانم 62 ساله که میگوید 17 سال در انتظار سفر حج بوده برنامه امروز را عالی میخواند که نکات مختلف را به صورت عملی به زائران آموزش دادند.
یک زن و شوهر که هر دو شال فیروزهای بر گردن دارند مشغول بررسی کتاب «صهبای حج» آیتالله جوادی آملی هستند. مرد میگوید نسخه دیجیتال این کتاب را خواندهام و خلاصه آن را برای اعضای کاروان هم گذاشتهام و حالا میخواهم نسخه چاپی آن را بخرم. حدسم درست است؛ او و همسرش جزو یاوران حجاج هستند. کاروانشان از منطقه فلاح تهران است و 165 نفره. میگویند سه بچه دارند و دو بچه کوچکتر را در زمان حج پیش فرزند بزرگتر میگذارند.
روی صندلیهای خانمها چند دختر بچه هم هستند، همانهایی که احتمالاً تا چند روز دیگر باید آماده دوری 30-40 روزه با مادر یا پدرشان باشند. مرد دیگری که شال سبز پررنگ بر گردن دارد میگوید تا الان 8 کلاس رفته و با دقت مسائل را یاد گرفته است.
آقای فلاحزاده به زائران توصیه میکند همانند سالهای گذشته کاری کنند تا نظم زائران ایرانی زبانزد شود و رتبه اول. او میگوید باید باعث زینت اهل بیت(ع)، تشیع و جمهوری اسلامی شویم؛ برای همین بر رعایت مقررات عربستان تاکید دارد. میگوید برای اینکه در دورهای طواف شک نکنید، همراه با بقیه اعضای کاروان باشید. جالب اینکه خودش در دور هفتم میگوید من هم شک کردم. او تاکید دارد که حتی الله اکبر را هم خیلی بلند نگوئید.
دو تابوت که روی آن نوشته «مغسلة الاموات» هم جزو دکوپاژ برنامه امروز است؛ بعدتر دیدم این دو تابوت را کنار خانه کعبه گذاشتند و چند نفر از کسانی که نقش اعراب را بازی میکنند دارند پشت تابوت ها دعا میخوانند و نماز.
برنامه تا 11:30 به طول میانجامد و مجموعه دستاندرکاران برنامه که از صبح زود مشغول آماده سازی بودند با سرعت سعی میکنند بنرها و ابزار و تجهیزاتی که نصب کرده بودند ، جمع کنند.
عکاسان و فیلمبرداران هم که نقش زیادی در انعکاس برنامه داشتند، وسایل شان را جمع و کم کم عزم رفتن میکنند.
انتهای پیام/