ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که بحث سلاح مقاومت طی هفتههای گذشته به یکی از عناوین برجسته در لبنان تبدیل شده و دولت و ریاست جمهوری لبنان با تسلیم شدن در برابر دیکتههای آمریکا و بدون در نظر گرفتن شرایط امنیتی وخیم لبنان در سایه ادامه اشغالگری و تجاوزات مستمر رژیم صهیونیستی، خواستار تحویل این سلاح و به عبارت دیگر خلع سلاح مقاومت شدهاند، شیخ نعیم قاسم، دبیرکل حزب الله در سخنرانی اخیر خود که جمعه شب انجام شد، صراحتاً موضع این جنبش را در قبال توطئهها برای خلع سلاح مقاومت اعلام کرد.
سقوط شرطبندیهای آمریکا و اسرائیل علیه مقاومت در لبنان
شیخ نعیم قاسم در این سخنرانی که یکی از حساسترین سخنرانیهای ایشان بعد از قرار گرفتن در منصب جانشینی شهید سید حسن نصرالله بود، تاکید کرد که خلع سلاح مقاومت ممکن نیست و این سلاح جایگاه ویژهای در استراتژی دفاعی لبنان دارد.
اما اگر برخی بخواهند این مواضع دبیرکل حزب الله را در چارچوب تلاش برای تشدید اوضاع بدانند، درست نیست؛ بلکه این مواضع بیانگر سقف واقع بینانه و موثر مقاومت و همچنین مظهر اراده و دیدگاه حزب الله در محافظت از آینده لبنان در برابر هرگونه تهدید خارجی و به ویژه تهدید و تجاوزات دشمن صهیونیستی است.
این موضع شیخ نعیم قاسم بعد از فشارهای سیاسی و رسانهای متعددی که طی چند ماه گذشته علیه مقاومت وجود دارد، به ویژه در سایه تشدید توطئههای آمریکا به نمایندگی مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ایالات متحده در خاورمیانه و نماینده جنجالی دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور، یک موضع راهبردی اخلاقی و مردمی تعریف میشود.
در این میان باید توجه داشته باشیم که توطئههای سیاسی و رسانهای دشمن علیه مقاومت، حتی برخی دوستان و حامیان مقاومت در لبنان را هم تحت تاثیر قرار داده بود و شاید برخی ارزیابیهای نادرستی در مورد آینده حزب الله و جایگاه آن در معادلات داخلی لبنان داشته باشند. بنابراین لازم بود که موضع واقعی حزب الله در این زمینه هرچه سریعتر رسماً اعلام شود.
نتایج مستقیم این موضع قاطع و صریح شیخ نعیم قاسم این بود که شرطبندیهای موجود در نهادهای ارزیابی و تصمیم گیری داخلی، منطقهای و بینالمللی علیه حزب الله را از بین برد و نشان داد که همه فشارهای اعمال شده علیه مقاومت لبنان تا به امروز به نتایج مورد نظر آمریکا و اسرائیل منجر نشده است.
معادله شیخ نعیم قاسم برای دولت لبنان در دفاع از کشور
دبیرکل حزب الله تنها به تعریف دقیق موضع این جنبش اکتفا نکرد، بلکه با عقلانیت کامل به مسئله سلاح حزب الله و جایگاه آن در استراتژی دفاعی لبنان پرداخت و اظهارات ایشان بیانگر سقف واقعی و موثر مقاومت بود.
شیخ نعیم قاسم ابتدا نیاز لبنان به مقاومت، نقش و دستاوردهای آن در مقابله با اشغالگری را تشریح کرد و مقاومت را به عنوان نیرویی معرفی کرد که در کنار ارتش لبنان نقش موثری در محافظت از کشور و جلوگیری از بسیاری از خطرات و تهدیدات ایفا کرده، میکند و خواهد کرد.
ایشان در عین حال بر آمادگی حزب الله برای گفتگو درباره راهبرد محافظت از لبنان و امنیت آن در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی تاکید کرد. یکی از مهمترین پیامهایی که در این سخنرانی شیخ نعیم قاسم میتوان دریافت، این است که او معادله حاکم بر عرصه سیاسی کنونی لبنان و ادعاهای برخی طرفها مبنی بر اینکه تنها با تسلیم مقاومت و خلع سلاح آن، تجاوزات و اشغالگریهای رژیم صهیونیستی در خاک لبنان پایان مییابد را به چالش کشید و معادلهای عکس این معادله را ترسیم کرد؛ به این صورت که کاملا روشن است که خلع سلاح مقاومت، هدف و خواسته اصلی رژیم صهیونیستی است تا بتواند آزادانه اهداف شوم خود را در لبنان محقق سازد و این کشور را تبدیل به عرصه اشغالگریهای خود کند. بنابراین موضع مقاومت در خصوص استراتژی دفاعی لبنان بعد از توقف کامل تجاوزات رژیم صهیونیستی، آزادسازی اسرای لبنانی و پایان اشغالگری این رژیم در خاک لبنان اعلام میگردد.
این موضعگیریهای دبیرکل حزب الله موجب شد تا شرط بندیهای دشمن آمریکایی- صهیونیستی و احزاب طرفدار آنها در داخل لبنان روی اثربخشی فشارها علیه مقاومت از بین برود. همچنین شیخ نعیم قاسم صراحتاً مشخص کرد که مقاومت با وجود توقف عملیاتهای خود به خاطر پایبندی به توافق آتش بس و بهانه ندادن به دست دشمن و حامیان آن در داخل، اما به خطوط قرمز خود پایبند است؛ خطوط قرمزی که به سرنوشت و آینده لبنان گره خورده است.
بر همین اساس، ناظران امور معتقدند که موضع صریح و قاطع دبیرکل حزب الله درباره جایگاه مقاومت در معادلات ملی، به ترمیم کاستیهای دولت لبنان هم کمک میکند؛ دولتی که به نظر میرسد به طور کامل تسلیم دیکتههای دشمن شده و تمایلی به استفاده از کارت مقاومت در برابر فشارهای آمریکا و اسرائیل ندارد.
شیخ نعیم قاسم معادلهای را در برابر دولت لبنان قرار داد که به این دولت اجازه میدهد اگر واقعا اراده سیاسی برای بهبود اوضاع کشور و رسیدن به ثبات و امنیت دارد، با استفاده از کارت مقاومت موضع لبنان را تقویت کرده و این کشور را از خطر ناشی از نوسانات منطقهای که مهمترین آنها تهدید و تجاوزات رژیم صهیونیستی است، حفظ کند.
محافل لبنانی در این زمینه معتقدند که بیان این موضع از سوی دبیرکل حزب الله به ویژه در شرایطی که مردم لبنان نگران اوضاع امنیتی این کشور در سایه انفعال دولت مقابل تجاوزات صهیونیستها هستند، یک مسئله ضروری بود.
چرا لبنان بدون سلاح مقاومت قدرت و امنیت ندارد؟
طونی خوری، نویسنده و تحلیلگر برجسته لبنانی در وب سایت النشره لبنان که البته از رسانههای حامی مقاومت محسوب نمیشود و تا حدودی موضع بیطرف دارد، در مقالهای تحلیلی به بررسی پیامدهای موضع غیرمسئولانه دولت لبنان در قبال سلاح مقاومت پرداخته است که خلاصه این مقاله به شکل زیر است.
به نظر میرسد که دولت لبنان بدون در نظر گرفتن خطرات و عواقب تحویل سلاح حزب الله، خواستار خلع سلاح این جنبش شده است. سناریوی خلع سلاح مقاومت در لبنان موجب میشود تا کشور با چالشهای راهبردی و امنیتی زیادی مواجه گردد. اگر قرار باشد در شرایط پرتنش لبنان و منطقه در سایه تداوم تجاوزات و اشغالگریهای اسرائیل، حزب الله در لبنان خلع سلاح شود این به معنای آن است که خود دولت لبنان در معرض چالشهای امنیتی پیچیدهای قرار میگیرد و خودش باید متعهد به محافظت از کشور شود.
تداوم تهدیدات اسرائیل در مرزهای جنوبی لبنان در کنار تنشهای مرزی با سوریه، مستلزم آن است که لبنان سیستم دفاعی خود را به شکل بنیادی ارزیابی کند؛ به ویژه اینکه ارتش لبنان تجهیزات کافی ندارد و مانند یک ارتش رسمی به درستی تسلیح نشده است. مشکل اصلی ارتش لبنان در حال حاضر مربوط به ضعف دفاعی آن است؛ جایی که این ارتش در حوزه پدافند هوایی که ستون فقرات هر راهبرد دفاعی موثری برای ارتشها به شمار میرود، تقریباً فلج است.
همه میدانند که ارتش لبنان تشکیلات پدافندی موثر و سیستم یکپارچه از جنگندهها و سامانههای پیشرفته برای مقابله با تهدیدات هوایی ندارد و بنابراین در برابر هرگونه خطر هوایی آسیب پذیر بوده و قادر به دفاع از کشور نیست.
با وجود حواشی زیادی که برخی طرفها در داخل لبنان علیه قدرت نظامی و سلاح حزب الله ایجاد کردهاند، اما باید اعتراف کنیم که سلاح این جنبش طی دهههای گذشته همواره بزرگترین عامل بازدارنده برای لبنان در قبال تهدیدات خارجی به ویژه تهدیدات اسرائیل بوده و خلع سلاح مقاومت یک خلأ امنیتی بزرگ برای کشور به وجود میآورد.
خلأ امنیتی ناشی از عدم وجود سلاح مقاومت تنها در صورتی پر میشود که ارتش لبنان از توانمندی و تجهیزات موثری برخوردار شود، اما این امکان وجود ندارد؛ زیرا طرفهای بینالمللی کمک کننده به ویژه آمریکا که کاملاً بر ارتش لبنان سیطره دارد اجازه تسلیح مناسب این ارتش را نمیدهند و کمکهایی هم که به آن ارائه میکنند، تنها در حد سلاحهای سبک است که در مقابله با تهدیدات بزرگ یعنی تهدید اسرائیل کارایی ندارد.
خطرات هرگونه آسیب به سلاح حزبالله برای دولت لبنان
در سطح پیامدهای هرگونه آسیب به سلاح مقاومت برای دولت لبنان هم باید بگوییم، با وجود اینکه دولتهای لبنان در دورههای مختلف به دلیل وجود سلاح مقاومت، از سوی برخی طرفها تحت فشار و انتقاد قرار میگرفتند، اما جنبه مثبت سلاح حزب الله برای دولت لبنان این بود که این جنبش هرچند به شکل غیر رسمی و غیر علنی، به عنوان مسئول دفاع از کشور معرفی شده بود و مسئولیت مقابله با تهدیدات خارجی و پیامدهای هر تجاوزی به لبنان هم بر دوش حزب الله قرار داشت، اما اگر مقاومت خلع سلاح شود، دولت لبنان خودش باید مستقیماً این مسئولیت را بر عهده بگیرد که البته هنوز هیچگونه توانایی از خود در این زمینه نشان نداده است.
همچنین ارتش لبنان هم در صورت خلع سلاح حزب الله با چالشهای پیچیدهای مواجه خواهد گشت؛ به طوری که باید نیروهای بیشتری را در مرز لبنان با فلسطین اشغالی و سوریه به شکل همزمان مستقر کند؛ آن هم در شرایطی که در میان بحران اقتصادی شدید لبنان امکان جذب نیروی جدید وجود ندارد و ارتش این کشور در حال حاضر هم قادر به پرداخت حقوق نیروها و کارکنان خود به شکل منظم نیست.
در پایان برای درک درست مطلب باید نگاهی به تحولات سوریه داشته باشیم؛ جایی که تجاوزات مستمر اسرائیل به این کشور و نابودی توانایی نظامی آن بعد از سقوط دولت بشار اسد، صراحتاً بیانگر نیت از پیش برنامهریزی شده این رژیم علیه کشورهای منطقه بوده و ثابت میکند که هدف اسرائیل تضعیف توان نظامی همه کشورهای منطقه به ویژه کشورهایی که تهدیدی علیه آن هستند، بوده و میخواهد خودش قدرت نظامی برتر در منطقه باشد. بنابراین مقامات لبنانی باید در رابطه با قدرت نظامی کشور و به ویژه سلاح مقاومت هوشیارانه عمل کنند.
انتهای پیام/