ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
محمدرضا هنرور در گفتوگو با خبرنگار مهر با تشریح وضعیت نظام سلامت در استان، تصویر جامعی از چالشهای زیرساختی، بیماریها و ضرورت همافزایی در حوزه بهداشت ترسیم کرد.
هنرور با تأکید بر اینکه توسعه نظام سلامت گلستان طی سالهای گذشته پیشرفتهایی داشته، گفت: امروز ۳۰ تا ۴۰ درصد واحدهای بهداشتی ما فرسوده هستند. زیرساختهای بهداشتی در برخی مناطق وضعیت مناسبی ندارند و همین موضوع، کیفیت خدماترسانی را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی افزود: ساختار تأمین بودجه وزارت بهداشت بهگونهای است که نمیتوان منابع استانی را برای زیرساختها جذب کرد و بیشتر اعتبارات باید از سطح ملی تأمین شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: بهطور دائم در حال رایزنی با وزارتخانه هستیم تا از محل اعتبارات ملی بتوانیم تجهیز و نوسازی خانههای بهداشت را پیگیری کنیم.
بار سنگین بیماریها و هزینههای پنهان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با اشاره به وضعیت بیماریهای واگیر در استان گفت: یکی از معضلات ما هنوز بیماری سالک است. سال گذشته ۶۶۱ مورد بیماری ثبت شد. در کنار آن، حیوانگزیدگی همچنان یکی از چالشهای مهم سلامت استان است. سال گذشته هزار و ۵۵۸ مورد حیوانگزیدگی داشتیم که هزینه واکسیناسیون هر مورد، حدود ۵۴۰ هزار تومان برای سیستم بهداشتی دارد. نزدیک به ۱۱ میلیارد تومان هزینه شد که حتی یک ریال از مردم دریافت نشد.
به گفته وی، در حال حاضر ۱۲۰ کارشناس برای مقابله با هاری در استان به صورت آمادهباش فعالیت میکنند و واکسیناسیون در ۲۳ مرکز انجام میشود.
غربالگری؛ راهی برای پیشگیری زودهنگام
هنرور با اشاره به اینکه بخش عمدهای از بار بیماریها با پیشگیری قابل کنترل است، اظهار کرد: سبک زندگی مردم نیاز به اصلاح دارد. غربالگریهایی که برای فشار خون، دیابت، بیماریهای قلبی و بهویژه سرطانها انجام میشود، نقشی حیاتی در شناسایی زودهنگام بیماریها دارد.
وی از مردم خواست که به توصیههای مراقبین سلامت توجه کنند و تأکید کرد: وزارت بهداشت در حال حاضر روی سه سرطان خاص تمرکز دارد. اما وقتی غربالگری انجام میشود، بیمار وارد فاز دوم درمانی میشود و آنجاست که با کمبودهایی مانند نبود دستگاه کولونوسکوپی یا محدودیت بیمارستانهای تخصصی مواجه میشویم. برای همین، به شدت به همراهی خیرین و نهادهایی مثل بنیاد علوی نیازمندیم.
نقش مهم رسانهها در ارتقای سلامت
هنرور رسانهها را پل ارتباطی بین نظام سلامت و مردم دانست و گفت: ما نیاز به آموزش عمومی داریم؛ سبک زندگی سالم، تغذیه صحیح، و توجه به معاینات دورهای باید از طریق رسانهها به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود. این وظیفه را نمیتوان تنها بر دوش حوزه بهداشت گذاشت.
اقدامات نظارتی بهداشت در ایام نوروز
هنرور از عملکرد بهداشت محیط در ایام نوروز گفت: در ایام سلامت نوروزی، بیش از ۱۵۴ واحد متخلف پلمب شدند، هزار و ۲۷۰ نفر به مراجع قضائی معرفی شدند و ۳۲ تن مواد غذایی فاسد و تاریخ گذشته کشف و معدوم شد.
وی همچنین به موضوع مهم فاضلاب و نقش آن در آلودگیهای محیطی و بهداشتی پرداخت و اظهار کرد: در سال گذشته، بیش از ۱۰۰ پرونده مربوط به آبیاری مزارع با فاضلاب به قوه قضائیه معرفی شده است. موضوع فاضلاب و پسماند، یکی از چالشهای جدی سلامت استان است که نیاز به برخورد بینبخشی دارد.
هنرور یادآور شد: کارگروههای سلامت شهرستانی و استانی با جدیت بیشتر و مشارکت مؤثرتر برگزار شود و دستگاهها برای حل معضلات مشترک از جمله بهداشت محیط، فاضلاب، پسماند، و منابع آلاینده با دانشگاه همکاری کنند.