تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : استان‌ها
لینک : econews.ir/5x3982457
شناسه : 3982457
تاریخ :
ژاوه جان می‌گیرد؛ آغازی بر توسعه پایدار و شکوفایی کردستان اقتصاد ایران: سنندج- پس از سال‌ها انتظار، گره زیست‌محیطی آبگیری سد ژاوه در کردستان گشوده شد با تکمیل پروژه‌های ارتقای تصفیه‌خانه فاضلاب سنندج و ساماندهی محل دفن پسماند، این سد آماده بهره‌برداری می‌شود.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: استان کردستان، با ظرفیت‌های بالقوه در حوزه کشاورزی، همواره در سودای بهره‌برداری از منابع آبی مرزی خود بوده است.

سد ژاوه، به‌عنوان یک طرح عظیم ذخیره آب و سامانه انتقال آن، در همین راستا و با هدف مهار آب‌های مرزی و تأمین آب موردنیاز دشت‌های حاصلخیز استان طراحی و بخش عمده عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۳ به پایان رسید.

با این حال، آلودگی شدید رودخانه‌های قشلاق و گاوه‌رود، ناشی از ورود فاضلاب شهری و شیرابه محل دفن زباله سنندج، مانعی جدی بر سر راه آبگیری این سد ایجاد کرده بود.

گام‌های اساسی برای رفع چالش‌های زیست محیطی سد ژاوه

شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، با درک اهمیت رفع این چالش زیست‌محیطی، گام‌های اساسی در این زمینه برداشت.

حسین راهنورد معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه و سامانه انتقال در این زمینه می‌گوید: مطالعات دقیق کیفیت آب و مدلسازی مخزن سد، دو منشأ اصلی آلودگی را مشخص ساخت: تصفیه‌خانه فاضلاب ناکارآمد شهر سنندج و مدیریت غیراصولی شیرابه محل دفن پسماند این شهر.

وی بیان کرد: در پاسخ به این معضل، پروژه‌های مهمی در دستور کار قرار گرفت. طرح ارتقا و توسعه تصفیه‌خانه فاضلاب سنندج، با به‌کارگیری فناوری‌های نوین از جمله استفاده از مواد شیمیایی برای حذف مواد مغذی (برای نخستین بار در سطح کشور)، ظرفیت تصفیه را از ۴۶۵ هزار نفر به ۷۰۰ هزار نفر در افق ۱۴۲۵ افزایش داد.

انتقال شیرابه محل دفن زباله برای تصفیه و رقیق‌سازی

راهنورد اذعان کرد: همچنین، با احداث خط انتقال ثقلی به طول ۸.۵ کیلومتر، امکان انتقال شیرابه محل دفن زباله به تصفیه‌خانه و تصفیه آن پس از رقیق‌سازی فراهم شد.

وی گفت: سایت دفن زباله سنندج، که از سال ۱۳۷۲ فعال بوده و روزانه بیش از ۳۷۰ تن زباله را در خود جای می‌دهد، پیش از این منبع اصلی ورود شیرابه آلوده به رودخانه قشلاق بود.

معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه و سامانه انتقال اذعان کرد: بخش مایع تصفیه‌خانه فاضلاب سنندج در اواخر سال ۱۴۰۱ و بخش تصفیه لجن آن در آبان ۱۴۰۲ به بهره‌برداری رسید و عملاً کل این مجموعه حیاتی در مدار قرار گرفت.

وی یادآور شد: این طرح ملی، که اکنون با پیشرفت فیزیکی بیش از ۸۵ درصد در مراحل پایانی خود قرار دارد، با نقش محوری در زدودن آلودگی از رودخانه قشلاق، مسیر را برای آبگیری سد ژاوه هموار ساخته است. همزمان، تمامی اقدامات پیش‌نیاز برای آغاز آبگیری سد نیز به انجام رسیده است.

آبگیری سد ژاوه کردستان از ارکان توسعه کشور

اکنون، با آبگیری سد ژاوه، که به‌عنوان یکی از ارکان توسعه منابع آب‌وخاک در مناطق مرزی کشور محسوب می‌شود، فاز نخست سامانه انتقال آب نیز در حال تکمیل است.

در این مرحله، آب موردنیاز حدود ۱۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی حاشیه مخزن سد و مسیر سامانه تأمین خواهد شد. در فاز دوم این طرح، با انتقال آب به سد سورال در دشت‌های قروه و دهگلان، امکان آبیاری ۱۰۵۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی این مناطق نیز فراهم می‌شود.

آبگیری سد ژاوه، نه تنها گامی بلند در راستای توسعه پایدار کشاورزی در کردستان به شمار می‌رود، بلکه زمینه ساز رونق اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید در این استان خواهد بود.

این پروژه، نمادی از عزم جدی برای رفع موانع توسعه و بهره‌گیری از ظرفیت‌های منطقه‌ای در راستای آبادانی و پیشرفت است.