به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دانشمندان مؤسسه علم و فناوری پیشرفته کره جنوبی (KAIST) با هدایت پروفسور جین وو کیم دارویی جدید برای بازسازی شبکیه آسیبدیده چشم ابداع کردهاند که قادر است بینایی را در نمونههای آزمایشگاهی حیوانی بازیابی کند. این موفقیت، نویدبخش پیشرفتهایی در درمان بیماریهای شبکیه و نابینایی ناشی از آنها است.
بینایی یکی از مهمترین حواس انسان است و بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل بیماریهای مختلف شبکیه در معرض خطر از دست دادن بینایی قرار دارند. اگرچه درمانهای جدید به کند کردن پیشرفت این بیماریها کمک کردهاند، تاکنون هیچ درمان مؤثری برای بازگرداندن بینایی از دست رفته وجود نداشته است. اکنون، این تیم تحقیقاتی با ابداع دارویی جدید توانستهاند این مشکل را حل کنند.
در این تحقیق، محققان با هدف بازسازی اعصاب شبکیه، پروتئینی به نام PROX1 را که معمولاً مانع از ترمیم شبکیه میشود، مهار کردهاند. این اقدام باعث شد تا شبکیه در نمونههای حیوانی بازسازی و بینایی بازیابی شود.
اولین بازسازی بلندمدت شبکیه در پستانداران
این تحقیق منجر به اولین بازسازی موفقیتآمیز شبکیه در پستانداران شد که این امر امیدهای جدیدی برای درمان بیماریهای دژنراسیون شبکیه ایجاد کرده است. بیماریهای دژنراتیو شبکیه به آسیبهای پیوسته به سلولها و اجزای سلولی شبکیه منجر میشوند و در نهایت میتوانند به نابینایی دائمی منتهی شوند.
پروتئین PROX1 و نقش آن در بازسازی شبکیه
محققان در این مطالعه پروتئین PROX1 را شناسایی کردند که نقش مهمی در مهار بازسازی شبکیه در پستانداران دارد. این پروتئین در نورونهای شبکیه و دیگر بخشهای مغز و نخاع وجود دارد و در فرآیند بازسازی شبکیه ممانعت میکند. در حالی که در حیوانات خونسرد مانند ماهیها این پروتئین وجود ندارد و آنها توانایی بازسازی شبکیه خود را دارند.
محققان با استفاده از پادتنهایی که پروتئین PROX1 را مهار میکنند، موفق شدند این پروتئین را از سلولهای گلیا مولر در شبکیه حذف کرده و بازسازی عصبی را در موشها افزایش دهند.
نتایج موفقیتآمیز در درمان بیماریهای شبکیه
این تیم با انتقال ژن پادتنها به شبکیه موشهای مبتلا به بیماری رتینیت پیگمنتوزا، توانستند بازسازی شبکیه و بازیابی بینایی را برای بیش از ۶ ماه بهطور مؤثر انجام دهند. رتینیت پیگمنتوزا یک اختلال چشمی است که به تدریج منجر به نابینایی میشود.
آیندهای روشن برای درمان نابینایی
این دارو برای درمان بیماریهای دژنراتیو شبکیه که تاکنون درمان موثری برای آنها وجود نداشته است، در حال توسعه است. محققان قصد دارند تا سال ۲۰۲۸ آزمایشهای بالینی خود را آغاز کنند. دکتر یون جونگ لی، یکی از اعضای تیم تحقیقاتی، اعلام کرد که این تیم در حال بهینهسازی پادتن مهارکننده PROX1 است و پیش از تجویز آن به بیماران، مطالعات پیشبالینی انجام خواهند داد.
این پیشرفت میتواند به بیماران مبتلا به بیماریهای شبکیه که هیچ گزینه درمانی دیگری ندارند، امید جدیدی برای بازگشت بینایی به همراه داشته باشد.