تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصادی
لینک : econews.ir/5x3981495
شناسه : 3981495
تاریخ :
دامنه نوسان باید تغییر کند اقتصاد ایران: دبیرکل کانون کارگزاران بورس با اشاره به درآمدهای پایین و حتی زیانده شدن برخی کارگزاری‌ها در سال گذشته خواستار افزایش دامنه نوسان و تغییر حجم مبنا از سوی سازمان بورس شد.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

به گزارش خبرنگار مهر حسن رضایی‌پور روز سه شنبه در نشست خبری با بیان اینکه سال آینده انتخابات اعضای هیأت مدیره کانون برگزار می‌شود، افزود: سال گذشته به دلیل رکود بازار اعضای کانون نتوانستند به توسعه صنعت و تنوع‌سازی درآمدی برسند.

وی با یادآوری اینکه کارگزاری‌ها وابسته به رشد بازار هستند و از این رو مقدمات توکنایز کردن خدمات کارگزاران در دست اقدام است، افزود: جذب سرمایه گذار خارجی فقط در حیطه اختیارات بازار سرمایه نیست مثلاً محدودیت تسویه ارزی معاملات سرمایه‌گذاران خارجی را اذیت می‌کند؛ بازار سرمایه در این راستا قصد دارد نسبت به اطلاع‌رسانی و آموزش بازارهای خارجی را آغاز کند.

دبیرکل کانون کارگزاران بورس درباره عملکرد سال گذشته این کانون بیان کرد: کمیته سازش این کانون در سال گذشته فعالیت زیادی داشت زیرا در رکود بازار، حجم پرونده‌ها زیاد شد که عمدتاً در حوزه خودرو بود.

پنج سال گذشته سال بسیار سختی برای کارگزاری‌ها بود

وی ادامه داد: ۵ سال گذشته سال‌های بسیار سختی برای صنعت کارگزاری بود به طوری که میزان خروج نقدینگی از این صنعت به ۷ همت رسید که عمدتاً ناشی از زیان عملکردی بود ولی خوشبختانه کارگزاری‌ها توانستند با سرمایه‌گذاری در سایر شاخه‌ها، خود را سرپا نگه دارند.

رضایی پور با بیان اینکه با مطالعات تطبیقی در سایر کشورها، پیشنهادهایی به سازمان بورس برای تنوع درآمدی کارگزاری‌ها ارائه شده است، در این یک ماه از آغاز سال، همه از آمادگی بازار سرمایه برای تحقق شعار سال آگاه شدند.

وی افزود: در برنامه کانون ارائه آموزش‌های لازم در زمینه آی‌تی و هوش مصنوعی وجود دارد و قرار است نرم‌افزارهای لازم به کارگزاری‌ها داده شود همچنین آماده نوسازی نرم‌افزارهای فعلی کارگزاری‌ها در صورت درخواست آنها داریم‌

وی از صنعت کارگزاری به عنوان نقطه اتصال سرمایه‌گذاران با بازار سرمایه یاد کرد و افزود: در ۲ مسیر دنبال توسعه این صنعت هستیم؛ هدف اصلی ما ارتقای نرم‌افزارها و دانش آی‌تی شرکتهای سرمایه‌گذاری است همچنین از شرکت‌های فعال در زمینه فین‌تک برای اتصال به سایر بازارهای جهانی دعوت کرده‌ایم.

دبیر کل کانون کارگزاران بورس تقویت سواد مالی نزد اعضای کانون و تصمیم‌گیران اقتصادی را یکی دیگر از اهداف کانون عنوان کرد و افزود: فقدان سواد مالی مدیران تصمیم‌گیر در زمینه خودرو سبب شده تا به موضوع عرضه خودرو در بورس بدبین باشند؛ امیدواریم در ماه‌های آتی نتیجه این مذاکرات ما با مدیران وزارتخانه‌ها دیده شود.

وی درباره مجوزهای کارگزاری‌ها گفت: مجوزها از سوی سازمان بورس صادر می‌شود که سال گذشته ۶ مجوز جدید صادر شد؛ امروز هیچ محدودیتی برای دریافت مجوز کارگزاری وجود ندارد اما در سال‌های اخیر صنعت کارگزاری برای سرمایه‌گذاران جلب توجه نمی‌کنند و تعداد متقاضی برای دریافت مجوز کم شده است.

دنبال اصلاح دستورالعمل کارمزد معاملات برای کارگزاری‌ها هستیم

فعال صنعت کارگزاری تاکید کرد: دنبال اصلاح دستورالعمل کارمزد معاملات برای کارگزاری‌ها هستیم؛ نرخ کارمزدها قرار نیست تغییر کند؛ اولین مقرراتی که برای رمزدارایی‌ها یا توکنایز کردن دارایی‌ها اعلام شد طی کمتر از چند ماه اخیر بود و هنوز به لحاظ کسب و کاری وارد دستورالعمل نشده‌ایم؛ جلسات اولیه با سازمان بورس برگزار شده است و مطالعات تطبیقی بازارهای جهانی و. آهای را کانون احصا خواهد کرد.

وی در خصوص رتبه‌بندی کارگزاری‌ها اظهار داشت: مدارک صادر شده از سوی سازمان بورس برای معامله گران حدود ۴۵ هزار نفر است و قرار است نحوه تمدید این گواهی‌ها اطلاع رسانی شود اما شاغلان صنعت مالی ۱۰ هزار نفر است که ۸۰ درصد آنها متخصص بازار سرمایه از انواع مدارک هستند که در این بازار فعالند؛ حضور این جمعیت متخصص در بازار سرمایه در مقایسه با سایر بازارها نادر است.

وزارت رفاه بیش از ۱۰۰ ناشر در بورس دارد

رضایی‌پور یا اشاره به برنامه انتشار گواهی طلای بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی قصد داشت یک شبه برای کنترل هیجان و شفافیت بازار، اوراق گواهی سپرده طلا منتشر کند که اگر این اتفاق می‌افتاد، همه زیرساخت‌های آماده شده در بازار سرمایه به هم می‌ریخت ولی توانستیم جلوی انتشار این اوراق را بگیریم؛ وزارت رفاه بالای ۱۰۰ ناشر در بازار سرمایه دارد که برخی از اعضای هیأت مدیره آنها اشراف و آگاهی به این بازار ندارند و برنامه مشخصی برای ارتقای سواد مالی آنها داریم. در سطح عمومی هم بنا داریم از کسانی که در حوزه سواد مالی نخبه و برتر هستند در کانون حمایت کنیم و مرجعی برای انتشار تحلیل‌های بازار باشند.

وی تصریح کرد: رتبه‌بندی شرکت‌های کارگزاری را در دست اقدام داریم در گذشته دو دوره رتبه‌بندی شد که به دلیلی ایراداتی که داشت، نتیجه آن اطلاع‌رسانی عمومی نشد؛ ولی قرار است شاخص‌های رتبه‌بندی تغییر کند. تعدادی از کارگزاری‌ها در بورس عرضه شده است؛ گروه‌های مالی متعددی خواستار عرضه اولیه سهام خود در بورس هستند.

این فعال صنفی بازار سرمایه یادآور شد: در حوزه توسعه بازار پیشنهادهایی به سازمان بورس ارائه کرده‌ایم که مهمترین آنها در حوزه رمز ارز و رمزدارایی هاست و مطالعات انجام آن آغاز شده است؛ در زمینه تخلفات یا شکایات سرمایه‌گذاران از کارگزاری‌ها نیز کمیته‌ای در خصوص سازش تشکیل داده‌ایم و بخش عمده اختلافات حل شده است؛ این کمیته تنها ابزار ما برای نظارت بر کارگزاری‌هاست البته سازمان بورس اخیراً پیشنهاد اعمال نظارت بر شرکتهای کارگزاری را به کانون داده است.

اخذ مجوز برای ایجاد درآمد

وی درباره تغییر کارمزد معاملات گفت: کارمزد خدمات مالی در بازار سرمایه در مقایسه با سایر خدمات ناچیز و نزدیک به صفر است که تغییر آن در اختیار سازمان بورس است شاید یکی از علل توسعه نیافتن کارگزاری‌ها، پایین بودن کارمزدهاست. درحال حاضر کارمزد معامله سهام ۳ در هزار است ولی برای هر دارایی رقم متفاوتی دارد؛ یک دهه است که سقف کارمزدهای تغییر نکرده و حتی گفته می‌شود هزینه پرینت معاملات را هم نمی‌دهد. فعلاً مجوز ایجاد درآمد برای کارگزاری‌ها را گرفته‌ایم.

دبیرکل کانون کارگزاران بورس گفت: کارگزاری‌های کوچک‌تر ریسک عملیاتی کمتری نسبت به کارگزاری‌های بزرگ‌تر دارند و امکان اعمال تغییرات فناوری در نرم‌افزارهای آنها بیشتر است. وضعیت کارگزاری‌ها به گونه‌ای بوده که در این صنعت مجموع سرمایه‌گذاری های انجام شده نزدیک به ۱۶ همت است امیدواریم با همکاری سازمان بورس نقدینگی را به کارگزاری‌ها و صنعت کارگزاران بورس برگردانیم. صنعت کامرزاری زیرساخت لازم برای سرمایه‌گذاری بالا را دارد اما باید در دستورالعمل‌های آنها تجدیدنظر شود

وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در خصوص درآمدهای بسیار پایین برخی کارگزاری‌ها در سال گذشته گفت: ممکن است درآمدهای زیر ۲۰ میلیون تومان صحت داشته باشد و حتی زیان هم دارند برخی کارگزاری‌ها؛ از سال ۹۰ به این سو کارمزدهای ما تغییر نکرده است در برخی از ایام سال گذشته حجم معاملات در یک روز زیر یک همت بود که کارمزد یک روز کل معاملات، خرج کارگزاری‌ها را نمی‌داد امیدواریم روزهای خوبی برای کارگزاری‌ها در سال جاری مانند آنچه در این هفته اتفاق افتاد، رقم بخورد و سرمایه‌های خارج شده از این صنعت که از سوی برخی کارگزاری‌ها اتفاق افتاد، برگردد.

رضایی‌پور به سوال دیگر خبرنگار ایرنا پاسخ داد و گفت: دامنه نوسان باعث کاهش درآمدهای کارگزاری‌ها شده است هرچه این دامنه بیشتر شود امکان افزایش تعداد معاملات اعضای کانون بیشتر شود؛ اگر سرمایه‌گذاران بیشتر منتفع شوند ما هم از این افزایش درآمدها بهره‌مند خواهیم شد پیشنهاد تغییر دامنه نوسان و حجم مبنا را به سازمان بورس ارائه کرده‌ایم.