ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «ماموکا مدینارادزه» دبیر اجرایی حزب حاکم «رویای گرجستان»، در اظهاراتی بحثبرانگیز اعلام کرد که اپوزیسیون (شامل نمایندگان «جنبش اتحاد ملی» که دولت قصد دارد فعالیتش را ممنوع کند) در انتخابات محلی ماه اکتبر شرکت خواهند کرد.
وی با لحنی کنایهآمیز افزود که شکی ندارد «حامیان و تأمینکنندگان مالی» احزاب مخالف، آنها را وادار به شرکت در این انتخابات خواهند کرد و این انتخابات، «آخرین انتخابات» آنها خواهد بود.
مدینارادزه توضیح داد که دولت تنها پس از برگزاری این انتخابات، دادخواست خود مبنی بر ممنوعیت «جنبش ملی جمعی» (اصطلاحی که به جنبش اتحاد ملی و احزاب منشعب از آن اطلاق میشود) را به دادگاه قانون اساسی ارائه خواهد داد.
او دلیل این زمانبندی را تلاش برای جلوگیری از طرح اتهاماتی مبنی بر حذف رقبا پیش از برگزاری انتخابات عنوان کرد و گفت: «ما آمادهایم تا در این انتخابات شوراهای محلی، مردم گرجستان پاسخ شایستهای به احزاب عامل [وابسته به خارج] بدهند.»
بر اساس این طرح، حزب «رویای گرجستان» پس از انتخابات اکتبر 2025 و تا پیش از پایان سال 2026، از طریق دادگاه قانون اساسی، اقدام به ممنوعیت فعالیت مهمترین رقبای سیاسی خود خواهد کرد.
این تصمیم سوالات زیادی را برانگیخته است. آیا هدف «رویای گرجستان» نمایش عدم سرکوب مخالفان و دادن فرصتی به آنها برای اثبات (یا عدم اثبات) محبوبیت خود در انتخابات محلی است؟ یا اینکه با توجه به احتمال شکست سنگین اپوزیسیون در این انتخابات، ممنوعیت فعالیت آنها پس از رایگیری، کماهمیتتر جلوه خواهد کرد؟
آرچیل سیخارولیدزه: چانهزنی با غرب؟
آرچیل سیخارولیدزه، بنیانگذار مرکز تحقیقاتی SIKHA، معتقد است که «رویای گرجستان» میداند که اداره کشور بدون هیچگونه اپوزیسیونی، هم از نظر وجهه سیاسی نامطلوب است و هم میتواند منجر به غرور و اشتباهات بیشتر شود.
او پارلمان تکحزبی فعلی را دارای فضایی «سنگین» توصیف میکند که در آن امکان نقد سازنده وجود ندارد.
به گفته سیخارولیدزه، اجازه شرکت به اپوزیسیون در انتخابات محلی، «آخرین فرصت» برای آنها و همچنین اقدامی برای نشان دادن عدم سرکوب از سوی دولت است.
اما او احتمال دیگری را نیز مطرح میکند: «این میتواند بخشی از یک چانهزنی مشخص با اروپا و آمریکا باشد. برای غرب مهم است که این اپوزیسیون، یعنی افرادی که دههها نماینده داراییها و منافع آنها در گرجستان بودهاند، از صحنه حذف نشوند. بنابراین، تعجب نمیکنم اگر حزب رویای گرجستان در حال معامله با غربیها باشد؛ با این مضمون که ما به آنها اجازه شرکت در انتخابات را میدهیم و در مقابل، شما دست از فشارها و درخواست فداکاری از ما بردارید.»
این تحلیلگر در مورد شانس موفقیت اپوزیسیون میگوید: «اگر اپوزیسیون بتواند بر اختلافات داخلی غلبه کرده و مثلاً بر سر یک نامزد واحد برای شهرداری تفلیس به توافق برسد، آن نامزد میتواند تهدیدی جدی برای حزب حاکم باشد، زیرا تفلیس همیشه نگاهی منتقدانه دارد.»
اما او پیروزی اپوزیسیون در مناطق دیگر را بسیار بعید میداند: «اپوزیسیون فعلی تمام تمرکز خود را بر غرب و تفلیس گذاشته و در مناطق دیگر فعالیتی ندارد. بنابراین، مناطق کاملاً حامی رویای گرجستان هستند.»
کنستانتین تاسیتس: اجرای وعده «احیای عدالت»
کنستانتین تاسیتس، کارشناس روس مسائل قفقاز جنوبی، یادآوری میکند که اقدام «رویای گرجستان» در راستای اجرای وعدههای انتخاباتی قدیمی این حزب (از سال 2012) مبنی بر «احیای عدالت» است.
او میگوید: «از دیدگاه حزب حاکم، رهبران جنبش اتحاد ملی و احزاب منشعب از آن، در دوران قدرت مرتکب جنایات متعددی شدهاند و باید محاکمه و از فعالیت سیاسی منع شوند. مقامات گرجستان معتقدند این کار راه را برای ظهور نیروهای سیاسی-اجتماعی سالم باز خواهد کرد.»
تاسیتس همچنین به اختلافات داخلی اپوزیسیون در مورد شرکت یا تحریم انتخابات محلی اشاره میکند و پیشبینی میکند که «به احتمال زیاد، اکثر کرسیها در شوراهای محلی به نمایندگان رویای گرجستان خواهد رسید.»
انتهای پیام/