تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : استان‌ها
لینک : econews.ir/5x3980079
شناسه : 3980079
تاریخ :
لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده! اقتصاد ایران: خرم‌آباد - لرستان را بهشت سرمایه‌گذاری می‌نامند، اما این بهشت سال‌هاست با ظرفیت‌های فراموش شده در حسرت شکوفایی مانده است.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: لرستان را بهشت سرمایه‌گذاری می‌نامند، اما این بهشت سال‌هاست با ظرفیت‌های مغفول در حسرت شکوفایی مانده است، لرستان مشکلات جدی در حوزه‌های مختلف صنعت، گردشگری، کشاورزی، فرهنگی، اقتصادی و… دارد.

این استان بارها از سوی مسئولان و در دولت‌های مختلف به‌عنوان بهشت سرمایه‌گذاری معرفی‌شده است، جایی که همه چیز برای توسعه مهیا بوده؛ اما هنوز در مسیر توسعه قرار نگرفته و این پارادوکس تلخ موجب انتقاد و ناامیدی مردم شده است.

حال اقتصاد لرستان خوب نیست

استان لرستان همچون دیگر استان‌های منطقه زاگرس گذشته اقتصادی چندان مطلوبی نداشته است. قبل از انقلاب اسلامی هم این استان ازنظر اقتصادی وضعیت چندان رضایت‌بخشی نداشته است.

لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده!

اقتصاد استان در بخش شهری به طور چشمگیری متکی بر فعالیت‌های خدماتی و در بخش روستایی به طور محسوس متکی بر فعالیت‌های کشاورزی و دامداری است. از این لحاظ استان لرستان را بایستی اصولاً استانی دانست که بخش کشاورزی آن بر سایر بخش‌ها غلبه دارد.

همچنین ترکیب اشتغال در استان لرستان به‌گونه‌ای است که در حدود ۴۵.۵ درصد از ترکیب اشتغال استان را شاغلان بخش خدمات تشکیل می‌دهند.

لرستان محروم از منابع آب

از حدود ۱۵.۳ میلیارد مترمکعب حجم متوسط ریزش‌های جوی سالانه، حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب به‌صورت رواناب در رودخانه‌ها و مسیل‌های عمده استان جریان می‌یابد که با احتساب ۴.۱ میلیارد مترمکعب ورودی از استان‌های مجاور و ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب چشمه‌های عمدتاً آهکی که جریان پایه رودخانه‌ها را تشکیل می‌دهد، مجموع جریان‌های سطحی استان به ۱۲.۴ میلیارد مترمکعب در سال می‌رسد که بخشی از آن به مصرف رسیده و قسمت اعظم آن از طریق رودخانه‌ها به استان‌های مجاور یا کفه‌های داخلی تخلیه می‌شود.

سیمای لرستان از دریچه طرح «آمایش سرزمین» / بهشتِ ظرفیت‌های مغفول!

به‌طورکلی حجم منابع آب تجدیدشونده استان ۹.۲ میلیارد مترمکعب و حجم منابع آب سطحی از منابع آب تجدیدشونده ۸.۳ میلیارد مترمکعب است، باوجود این منابع آبی، اما لرستان همچنان از داشتن سد به تعداد لازم و پروژه‌های مدیریت منابع آبی محروم است.

سهم ناچیز لرستان از توسعه صنعتی

استان لرستان در مسیر یکی از سه مسیر مهم شاهراهی قرار دارد که مناطق جنوبی را به مرکز و شمال کشور متصل ساخته و امکان دسترسی به آسیا میانه و قفقاز را میسر می‌سازد. از ویژگی‌های این خط مهم ترانزیتی قرارگیری آن در مجاورت یکی از عمده‌ترین قطب‌های صنعتی و کشاورزی و انرژی ایران و جهان است؛ بنابراین قابلیت‌های فراوانی را جهت توسعه استان فراهم می‌کند.

مسائل حوزه صنعت لرستان در حوزه‌های مختلف دسته‌بندی می‌شود. یکی از این چالش‌ها عدم تعادل فاحش در نظام استقرار جغرافیایی واحدهای صنعتی و به حاشیه رفتن برخی سکونتگاه‌های شهری استان است.

لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده!

بر این پایه، درحالی‌که نزدیک به نیمی از واحدهای صنعتی استان در یک محدوده مستقرشده است، بسیاری از مناطق دیگر استان، سهمی ناچیز از توسعه صنعتی را داشته‌اند.

باتوجه‌به قابلیت‌های استان در حوزه معادن بخش فراوانی از صنعت استان متکی به مواد معدنی در قالب تولید محصولات کانی غیرفلزی بوده است.

بازار سرمایه و مشکلات آن از بازدارنده‌های اصلی توسعه صنعتی استان بوده که بهبود سیمای صنعتی استان را به‌ویژه در شهرستان‌های محروم آن با موانع جدی روبه‌رو کرده است.

کشاورزی که نابارور مانده است

به‌رغم همه قابلیت‌های استان در حوزه کشاورزی، هنوز بسیاری از داشته‌های لرستان در این حیطه نابارور مانده است، توان‌هایی چون خاک مناسب، اقلیم مساعد در کنار حجم عظیمی از آب‌های هدر رونده کشور که تلفیق آن‌ها در یک برنامه‌ریزی متناسب می‌تواند نه‌تنها چهره بخش کشاورزی منطقه را دستخوش تحولی بنیادی کند؛ بلکه قادر است این بخش از فضای ملی را نیز در مدار توسعه و در پیوند با اقتصاد ملی قرار دهد.

سیمای لرستان از دریچه طرح «آمایش سرزمین» / بهشتِ ظرفیت‌های مغفول!

گردشگری که هنوز رونق نگرفته است

استان لرستان به‌عنوان یکی از مناطق مهم شکل‌گیری تمدن و از عمده‌ترین سکونتگاه‌های بشر به شمار می‌رود و به‌طوری‌که طلایه‌داران میراث‌فرهنگی و باستانی کشور دارای اهمیت بسزایی در جهان است. متأسفانه روند توسعه صنعت گردشگری در خلال سال‌های متمادی متأثر از چگونگی سطح توسعه کلی استان قرار داشته است؛ لذا فاقد آن رونقی است که استان‌هایی همچون اصفهان، شیراز، یزد و … از آن برخوردار است.

لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده!

هدف ما توسعه سرمایه‌گذاری در لرستان است

سید سعید شاهرخی استاندار لرستان دراین‌رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: یکی از موضوعات بااهمیت برای ما در لرستان باتوجه‌به شعار سال، سرمایه‌گذاری و توسعه سرمایه‌گذاری در استان است.

وی گفت: نه‌تنها سرمایه‌گذاری داخلی، بلکه نگاه ما به سرمایه‌گذاری‌های خارجی هم هست.

استاندار لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به ظرفیت‌های فوق‌العاده و بی‌بدیل در حوزه گردشگری لرستان، عنوان کرد: استان لرستان بکر مانده است، باید ظرفیت‌های این حوزه عرضه شوند، امسال در ایام عید شاهد رشد قابل‌توجه حضور گردشگران در لرستان بودیم و این حوزه حدود دو هزار میلیارد تومان برای لرستان آورده داشت.

لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده!

به سمتی می‌رویم که مقصد گردشگری شویم

شاهرخی، ادامه داد: پس با این اوصاف صنعت گردشگری برای ما مهم است و براین‌اساس است که به جد دنبال جهانی‌شدن دره خرم‌آباد و قلعه «فلک‌الافلاک» به نمایندگی از کل استان هستیم.
وی افزود: با جهانی‌شدن دره خرم‌آباد و قلعه «فلک‌الافلاک»، استان لرستان جهانی می‌شود و به سمتی می‌رویم که مقصد گردشگری شویم.

استاندار لرستان با تأکید بر اینکه این حوزه می‌تواند در حوزه اقتصاد استان مؤثر باشد، ادامه داد: به‌موازات حوزه گردشگری، در حوزه کشاورزی، صنعت، معدن و… هم با جدیت کارها را پیش خواهیم برد.

لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده!

سرمایه‌گذاری ۱۰۰ میلیون‌دلاری در منطقه ویژه اقتصادی خرم‌آباد

شاهرخی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ثبت منطقه ویژه اقتصادی خرم‌آباد، گفت: این منطقه اقتصادی در کشت و صنعت لرستان مستقر شده و الان دو واحد صنعتی خوب در کشت و صنعت در حال ساخت است.

وی ادامه داد: برای راه‌اندازی این دو صنعت ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی صورت‌گرفته است و امیدواریم در سال آینده به بهره‌برداری برسند.

لرستان بهشتِ ظرفیت‌های فراموش شده!

حاصل برنامه‌ریزی و تلاش‌ها را مردم خواهند دید

استاندار لرستان با بیان اینکه در منطقه ویژه اقتصادی خرم‌آباد از صنایع بزرگ برای استقرار و سرمایه‌گذاری دعوت کرده‌ایم، گفت: در مجموع چشم‌انداز خوبی را برای استان در نظر گرفته‌ایم و قدری باید صبور باشیم که در ماه‌های آینده حاصل برنامه‌ریزی‌ها و تلاش‌ها خدمتگزاران مردم در استان را ببینیم.

شاهرخی، ادامه داد: ما مصمم هستیم که همه توان، ظرفیت و وجود خود را وقف عموم مردم عزیز استان کنیم.

وی تأکید کرد: هدف ما هم یک میلیون و ۸۰۰ هزار جمعیت لرستان در سراسر استان است.